Vijenac 164

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNI GLOBUS

Tri nove knjige

Poznati izdavač Verso na svojim je internetskim stranicama predstavio nove knjige koje su netom izašle ili bi se tijekom godine trebale pojaviti u prodaji. Između ostalog, za ovogodišnju kolekciju ljeto-zima izdvajamo tri vrlo zanimljiva naslova.

Badiouove etike i istina

Ethics: An Essay on the Understanding of Evil nova je knjiga poznatoga francuskog filozofa Alaina Badioua. Etička problematika danas u velikoj mjeri zaokuplja kako političku, tako i filozofsku scenu. U ovoj knjizi on želi pokazati u kojoj mjeri naši ustanovljeni etički principi u krajnoj liniji služe tek kao potpora ideologiji koja omogućuje da se zadrži već postojeće stanje te nam uvelike onemogućuju definiranje i istinsko razumijevanje pojma zla. Da bi stvorio prostor u kojem će takva etička analiza zla biti moguća, on uvodi pojam etike istina, pri čemu je pojam istine dakako mišljen u pluralu. U takvoj je etici univerzalnost nadređena partikularnim interesima, a knjiga (kako kaže Žižek u recenziji) dostojan je napad na plitkoću postmodernih sofizama i »cilja u samo središte politički korektnih intelektualaca«. To sasvim sigurno provokativno i zanimljivo djelo izlazi iz štampe tek u veljači iduće godine, a dotad neke Badiouove tekstove (nažalost u nas baš i nije prevođen) možete naći na www.mi2.hr/radioactive/past.

Žižek o kršćanskom nasljeđu

Kultni slovenski filozof Slavoj Žižek u novoj knjizi The Fragile Absolute, or Why Is the Christian Legacy Worth Fighting For? razmatra kršćansko nasljeđe; pronalazeći u »militantnim« Pavlovim poslanicama nagovještaj novoga doba koje znači radikalni obrat i konačno se obračunava s razdobljem poganstva, izlaže tezu prema kojoj se poganstvo opet vratilo u obliku raznih filozofija new agea i ponovnog uskrsnuća pojma svetosti. Provokativan kao i uvijek, Žižek smatra da bi se kršćanstvo i marksizam trebali ujedinjenim snagama boriti protiv sve prisutnijih ideologija new agea koje umjesto istinske religije donose tek isprazni i pogubni spiritualizam. Parafrazirajući poznati Lacanov tekst, možemo zaključiti kako su Marx avec Saint Paul vrlo moćan par.

Uživanje o pojmovnoj analizi

Agonistic Universality: A Dialogue on the Theory of Hegemony zajednički potpisuje urednička trojka Ernesto Laclau, Judith Butler i Slavoj Žižek. U toj knjizi troje eminentnih teoretičara pokušava dati odgovore na neke od recentnih pitanja koja trenutno zaokupljaju suvremenu filozofiju i politiku. U tekstovima koji se međusobno nadopunjuju i prožimaju riječ je o odnosu kritičke teorije prema Hegelovoj filozofiji, razmatra se problem multikulturalizma te univerzalizma nasuprot pojedinačnosti, zatim ekonomske strategije i dosezi suvremene ljevice, te utjecaj Lacanove psihoanalize i poststrukturalizma na socijalnu filozofiju. Urednička trojka svim tim temama pristupa sa znanstvenom akribičnošću, pritom očevidno uživajući u pojmovnoj analizi. Knjiga bi trebala izaći tijekom ovog mjeseca, a pretplatna je cijena dvadeset dolara.

LRB

London Review of Books (www.lrb.co.uk) u novom broju donosi nekoliko zanimljivih tekstova. Za ovu prigodu izdvajamo recenzije Martina Jaya koji je odradio tematski blok o utopijama, a najzanimljivija nam se čini nedavno izašla The End of Utopia: Politics and Culture in an Age of Apathy Russella Jacobyja, kao i The Faber Book of Utopias u uredništvu Johna Careya. Osim toga, u novom broju LRB-a možete pročitati što žustri Terry Eagleton misli o novoj knjizi Petera Brooksa te vidjeti što nam u autobiografskim crticama Edward Said ima reći o Sartreu. Osim toga, ekipa iz LRB-a susretljiva je prema surferima, pa tako (za razliku od zločestoga Times Litterary Supplementa), ovdje možete pročitati odabrane ulomke, a neke tekstove bogami i daunodirati.

Tonči Valentić

CD-rom: The Complete Works of William Shakespeare, World Library, 1996.

Ako knjževnopovijesni i umjetnički autoritet, kakav imaju djela jedinstvene vertikale i nikad osporavana značenja, pretvorimo u kriterij na osnovi kojih književnost s papira biva premještena na CD-romove, sasvim je prirodno što se djelo velikoga pisca pojavilo i ovako zapisano. Cjelokupni Shakespeareov opus, od njegovih lirskih drama preko velikih komedija i tragedija do kasnijih romanci, pa i samih soneta, pohranjen je na jednom CD-romu. Djela se pretražuju prema naslovima, vremenu ili mjestu nastanka te pripadnosti određenom književnom rodu (drama, poezija). I ne samo to! Moguće je odrediti prisutnost i frekvenciju pojedinih riječi u drami kao i istodobno čitati i uspoređivati nekoliko različitih djela, a u svako od njih uvodi nas kratka bilješka o piscu i djelu.

Stoga, ako se kojim slučajem nešto dogodi Shakespeareovim djelima u vašoj biblioteci, zaputite se u Algoritam. Možda osjetite potrebu posegnuti i za ovako sabranim Shakespeareovim djelima.

Ilonka Peršić

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak