Vijenac 164

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS

Podjela Microsofta

Pravni se problemi softverskoga giganta korporacije Microsoft nastavljaju. Savezni sudac Tomas P. Jackson objavio je u srijedu sedmog lipnja odluku da se Microsoft podijeli na dvije kompanije, stoga što se »dokazao nedostojnim povjerenja u prošlosti«. Prema već u javnosti poznatom modelu jedna će se kompanija baviti operacijskim sustavom Windows, a druga aplikacijskim softverom (Office i sl.). Riječ je dakako o najdramatičnijoj odluci kojom se nalaže razdvajanje neke američke kompanije zbog monopola još od slučaja AT&T-a 1984. godine. U odluci se na vrlo konkretan i nedvosmislen način, koliko je to uopće moguće u sklopu nekog pravnog teksta, propisuje način kako se Microsoft mora ponašati u odnosu na konkurente. U tehničkom smislu to znači da je Microsoft dužan staviti na raspolaganje svu potrebnu dokumentaciju o operacijskom sustavu Windows, koja je ostalim tvrtkama potrebna za nesmetan razvoj vlastitih programa. Osim toga Microsoftu se oduzima pravo bilo kakve kontrole grafičkih elemenata korisničkog sučelja operacijskoga sustava Windows. Također je određeno da do trenutka razdvajanja Microsoft mora zadržati postojeću organizacijsku strukturu, nastaviti pružati potporu za sve svoje proizvode. Od strane Microsofta brzo su stigli očekivani komentari. Tako je Bill Gates u svojoj izjavi ocijenio kako je riječ o nepravednoj odluci i sl. Dakako, slijedi žalba čije bi rješavanje moglo trajati prema nekim procjenama čak desetak godina.

Povezivanje računala i mobitela

Poznati svjetski proizvođač mobilnih telefona Ericsson predstavio je prvi mobilni telefon koji ima ugrađen komunikacijski modul što omogućuje bežičnu vezu između telefona i drugih elektroničkih uređaja kao što su računala, pisači i sl. izveden pomoću Bluetooth tehnologije. Posebno je zanimljivo da Ericsson nudi i Bluetooth modul za osobna računala, čime je omogućen prijenos podataka između mobilnih telefona i postojećih osobnih računala. Tim potezom Ericsson je uspješno zaokružio ponudu uređaja koji podržavaju bežičnu komunikaciju zasnovanu na tehnologiji Bluetooth. Novi mobilni telefon trebao bi se pojaviti na tržištu u posljednjem kvartalu ove godine, a uključivao bi vrlo napredne funkcije kao što su WAP, mogućnost izdavanja glasovnih komandi za biranje brojeva i pojedinih opcija u izbornicima te mogućnost podrške kineskim znakovima.

Kanada nudi utočište Microsoftu

Čini se da vodstvo Microsofta u najvećoj tajnosti priprema novi plan kako sačuvati kompaniju. Razvoj događaja u sklopu sudskog spora koji se trenutačno vodi vrlo je nepovoljan za Microsoft, odnosno sve više postaje evidentno da pravni sustav SAD ne pruža gotovo nikakve mogućnosti za pozitivno rješenje tog problema. Realno moguće rješenje svakako je preseljenje kompanije u drugu državu. Vjerojatno su na sličan način razmišljale vlasti Britanske Kolumbije, ponudivši Microsoftu povlašteni tretman, koji uključuje i vrlo povoljan kredit za izgradnju novoga sjedišta kompanije ukoliko se odluči na preseljenje u Kanadu. Praktično, preseljenje u Kanadu značilo bi zapravo preseljenje iz grada Seattlea, gdje Microsoft zapošljava dvadesetak tisuća ljudi, stotinjak milja na sjever. Međutim, prema procjenama ekonomskih stručnjaka posljedice te zapravo relativno bezbolne operacije preseljenja bile bi upravo katastrofalne za ekonomiju sjeverozapadnoga dijela SAD. Predstavnici Microsofta uporno poriču sve glasine o pregovorima s kanadskim vlastima, istodobno naglašavajući kako su u potpunosti usredotočeni na sudski spor, odnosno borbu protiv cijepanja kompanije.

Časopis PCchip

Hrvatsko izdanje poznatog informatičkog časopisa »PCchip« po uređivačkoj koncepciji slijedi koncepciju svojeg originalnog predloška koja se bitno ne razlikuje od ostalih časopisa posvećenih istoj tematici koji su raspoloživi na tržištu. Većina tema u časopisu odnosi se na razne aspekte praktične primjene osobnih računala, kao što su hardver te razne vrste pomoćnih uređaja i dodataka za osobna računala, softver, multimedija, igre i svakako Internet. Valja istaknuti kako nije riječ o potpunom prijevodu originala. Izbor prevedene građe prilično je dobar jer su prevedeni samo oni članci koji su ponajprije od praktičnog značenja za realne okolnosti u kojima djeluju i žive korisnici osobnih računala u Hrvatskoj.

CD-rom: Year 2000 Grolier Multimedia Encyclopedia Deluxe

Velikom broju korisnika osobnih računala poznata je enciklopedija na CD-u Encarta koju izdaje Microsoft. Međutim, na tržištu je i nekoliko vrlo kvalitetnih enciklopedijskih izdanja na CD-u drugih proizvođača. Jedno takvo izdanje svakako je i Year 200 Grolier Multimedia Encyclopedia Deluxe, koju izdaje tvrtka The Learning Co. za koju brojni recenzenti tvrde da je po kvaliteti obrade i strukturi enciklopedijske građe kvalitetnija od Microsoftove Encarte. Međutim, problem koji već niz godina nije riješen vrlo je problematično grafičko sučelje, kao i nešto manja količina multimedijskih informacija, što svakako negativno utječe na prodaju. Tomu valja dodati i činjenicu da se u usporedbi s Microsoftom relativno mala tvrtka teško može nositi na tržištu, ponajprije zbog znatno manje novca koji mogu uložiti u marketing.

Slaven Batnožić

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak