Vijenac 164

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE

Koncerti

Kako sam već prije najavio, Alanis Morisette dolazi 12. srpnja u Pulu. No, u međuvremenu je u pulsku Arenu odlučio svratiti i naš prošlogodišnji gost iz Zagreba Joe Cocker. Da bi sve bilo u redu i da možete kupiti karte i za jedan i za drugi koncert ('ko to može platit') Joe će nastupiti osam dana ranije, 4. srpnja. Kako je zagrebački koncert bio nakrcan ženskom publikom očekuje se slična pojava i u Puli. A za ženama uvijek plaze muškarci...

Veliki događaj, barem za mene, slijedi nešto kasnije. Prvoga kolovoza na stadionu Ernst Happel u Beču nastupa gospođa Tina Turner. Ali nije štos u Tininu nastupu koji će sigurno biti besprijekoran (navodno ima hrpetinu plesačica, samo spominjem), nego o tome što prije nje nastupa veliki CCR John Fogerty. Ne shvaćam njegov nastup kao predgrupu. Bit će to odličan nastup. Možda i bolji od Tinina. Zato bi i valjalo potegnuti do Vienne. Tko zna kada će John opet doći. A Tinu smo već gledali i u našim krajevima.

Knjige

Gary M. Krebs, The Rock and Roll Reader's Guide

Ova knjiga na 464 stranice vodi vas kroz literaturu o glazbenicima i njihovoj glazbi. Dakle, namijenjen je čitateljima, a ne slušateljima. Ako ne volite glazbu, a ludujete za čitanjem, ovo je prava knjiga da se glazbeno školujete. Ne čuvši pritom ni tona spomenutih ljudi. Dosta zgodno. O knjizi je zapisano: »Prvo je bila Biblija, zatim je došao dr. Spock. Sada je pred nama The Rock and Roll Reader's Guide. Mora ga imati svatko tko vjeruje u glazbu«. Ne pretjerujmo. Ne mora.

Video

Rory Gallagher, Messin' With The Kid/Live At The Cork Opera House

Evo meni drage videokasete koju lako možete nabaviti i na našem tržištu. Diskografska kuća Menart objavila je snimku koncerta Roryja Gallaghera iz 1990. Iako u publici vidite Roryjeve vršnjake (malo žena?) i tek tu i tamo ponekog kida, Rory svira kao i uvijek. Predano, jako, čvrsto, s voljom, energijom, srcem... Pomažu mu bubnjar, basist (što je normalno) i dobar svirač usne harmonike. Zaboravih mu ime, ali piše na odjavnoj špici. Ne očekujte glamour, nego sjajan rock-koncert. Iako je snimka prilično statična, zvuk je dobar i sve što je Rory radio na gitari čuje se. Isplati se dati novac. Za učenje i za sjećanje.

Časopisi

»Addicted to Noise«

Mogli bismo reći jedan od mnogih časopisa. Ništa posebno ni profilirano. Glazbene i filmske recenzije, prikazi koncerata, vijesti iz glazbenog svijeta (sa svih strana), mnogo fotografija, nekoliko razgovora. I oni su se potrudili popričati s Patti Smith, živom legendom. Patti priča o glazbi, današnjem stanju u rock glazbi i drugim stvarima.

Internet

Olga (www.olga.net/)

Ovo je stranica za one koji malo znaju svirati gitaru, ali i za one koji znaju dosta. Na njoj se nalaze tekstovi pjesama skupa s akordima. Možete birati varijantu kako će vam je Olgica prikazati. Pretraživanje je jednostavno. Upišete pjesmu koju tražite i Olga će vam gotovo uvijek izbaciti traženu stvar, jer ima podeblju arhivu. Osim toga navest će ime autora, izvođača itd. Zgodna stranica za gažerske bendove kojima nedostaju tekstovi, ali i za klince koji ne mogu »skinuti« harme od pjesme slušajući je na gramofonu. Oprostite CD-playeru.

Krešimir Blažević

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak