Vijenac 164

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT

Rascjep ličnosti Jima Carreyja

Ako itko među glumcima svojim facijalnim mišićima može izraziti doslovce sve, onda je to Jim Carrey (38). Prvo ime holivudske komedije s impresivnim nizom uspjeha u devedesetima u ovoj godini ima dva nepogrešiva aduta u kojima će razigranost njegove mimike ponovno doći u prvi plan. Druga suradnja s redateljsko-scenarističkim dvojcem Bobbyjem i Peterom Farrellyjem (nakon hita Glup i gluplji) u američka i kanadska kina od 23. lipnja donosi burlesku Me, Myself & Irene. U njoj Carrey glumi podvojenu ličnost samozatajnog pozornika Charlieja koji se povremeno pretvara u svoj bučni alter ego Hanka. Nevolje počinju kada se »obojica« zaljube u istu djevojku, Irene (glumi je Renee Zellweger). Carreyjev pak jesenski džoker bit će igrana inačica klasičnog djela Theodorea Geisela Kako je Grinch ukrao Božić. Intervencije na dvadeset milijuna dolara vrijednu glumčevu licu ovdje će biti kudikamo naglašenije.

Učitelj piše, učenica režira

Liv Ullmann, norveška glumica rođena u Tokiju, a proslavljena dramama švedske kinematografije, režirala je svoj peti film. Pod naslovom Trolřsa (u svjetskoj distribuciji Faithless) krije se suptilna priča o ženi razapetoj ljubavima prema dva muškarca i devetogodišnjoj kćeri. Junakinja filmova Krici i šaputanja i Prizori iz bračnog života za glavnu je ulogu angažirala Lenu Endre, a kao scenarista svog mentora i uzor — Ingmara Bergmana. Koliko je voska autora Sedmog pečata prešlo i na njegovu štićenicu pretpremijerno je mogla vidjeti publika na Kanskom filmskom festivalu, dok će je ostatak svijeta ocjenjivati od 15. rujna.

Požeških šezdeset sekundi

U dvorani Gradskog kazališta u Požegi 26. i 27. svibnja održana je osma Hrvatska revija jednominutnih filmova, po mnogo čemu jedinstvena filmska manifestacija. Službeni je program predstavio 45 ostvarenja iz petnaest zemalja prethodno selektiravši najbolje između 147 prijavljenih radova. Propozicije su festivala jasne: duljina filmova ne smije prijeći šezdeset sekundi, a pravo sudjelovanja imaju neprofesijski filmski i videouradci čiji su autori stariji od šesnaest godina. Zlatnu medalju Ocjenjivačkog suda dobio je Šveđanin Kristoffer Fagerstrřm za svoj rad Buddha Vs. Shaolin, dok je brojna požeška publika kao najuspjelije proglasila djelo domaćega redatelja Matka Šperande Posljednji pozdrav.

Knjiga: Nikola Tanhofer, O boji

U izdanju Novog Libera objavljeno je posljednje djelo sveučilišnog profesora i proslavljenoga hrvatskog filmskog redatelja i snimatelja Nikole Tanhofera (1926-1998) O boji (na filmu i srodnim medijima). U početku zamišljena kao fakultetski udžbenik i priručnik, knjiga je Tanhoferovim svestranim angažmanom prerasla u najpomniji prikaz fenomena boje i njezine uporabe u vizualnim medijima. U posljednjoj fazi rada na tekstu autor sjajnog H-8 surađivao je sa svojim bivšim učenikom, a današnjim docentom na Akademiji dramske umjetnosti Silvestrom Kolbasom. U osam poglavlja problematiziraju se svi aspekti filmske koloristike, od nastanka i sistematizacije boja do njihovih kompozicija i reprodukcije.

Časopis: »Premiereove« premijere

Vodeći američki filmski magazin »Premiere« najvišu nakladu obično postiže lipanjskim brojevima. Razlog je objavljivanje ljestvice potencijalno najvećih ljetnih hitova, koja počesto služi kao putokaz milijunima kinoposjetitelja. Uredništvo na čelu s Jamesom Meigsom ovaj je put iz svoje njujorške redakcije odlučilo proglasiti pobjednikom Mission: Impossible 2 s Tomom Cruiseom, a za prve pratilje novu komediju Jima Carreyja i računalnu animaciju Dinosaur.

DVD: Lutaličina prva lutanja

The Kid je prvi cjelovečernji film besmrtnoga Charlieja Chaplina (1889-1977), snimljen 1921. Priču o lutalici koji se očinski brine o napuštenom dječaku u trajanju od 68 minuta sada je moguće nabaviti i na disku zajedno s upola kraćim skitničinim dogodovštinama A Dog's Life (1918, 35 min.). Zanimljivo je da je na svom klasiku Chaplin radio punu godinu i da je njime inaugurirao prvu dječju filmsku zvijezdu u povijesti, Jackieja Coogana.


Internet: Grozničavo odbrojavanje


Na web-adresi http://countingdown.com/ nalazi se jedna od najdetaljnijih stranica o najnovijim filmskim ostvarenjima. Countdown: The Ultimate Fan Site donosi pregršt službenih vijesti o pretpremijerama, ne zanemarujući pritom ni popratne neslužbene informacije koje svakom filmofilu daju cjelovit prikaz željno iščekivana filma.

Boško Picula

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak