Vijenac 164

Margine

Između dva kuka

Atak iz tvornice

Autonomna tvornica kulture preselila u tvornicu

Između dva kuka

Atak iz tvornice

Autonomna tvornica kulture preselila u tvornicu

Autonomna tvornica kulture — ATTACK konačno se skrasila u vlastitim prostorijama, otvorivši ovih dana vrata u podrumu tvornice Jedinstvo, zgradi koju je popularizirao klub Močvara. Informiraniji znaju da se tvorničari i tvorničarke već više od dvije godine bore za dobivanje bilo kakva prostora u kojemu bi mogli raditi, a čak su se i za ovaj komadić tvornice morali izboriti javnim demonstracijama i penjanjem na krov zgrade, jasno zahtijevajući prostor, ne samo za sebe nego i za druge mlade zagrebačke umjetnike/ice, koji/e nisu imali/e gdje stvarati. Uredivši prostor veličine dvjestotinjak kvadrata, Attack je ipak mogao uzviknuti: »svoji na svome«, i u skladu s mogućnostima (prostor još nema obećanih sanitarija ni grijanja), početi ostvarivati dio ideja.

Koncepcija rada podijeljena je na dnevni i večernji dio, s naglaskom na onaj prvi jer »u gradu postoji veliki broj klubova koji pokrivaju alternativne sadržaje, pa nema potrebe da ovo bude još jedan u nizu«. To ne znači da večernjeg programa neće biti, nego ga jednostavno ne žele forsirati, a sav budući program će se, prema njihovim riječima, »s vremenom izroditi iz kreativne potrebe ljudi koji će se tu motati«. U dnevnom dijelu, želja im je stvoriti »komfor i opuštenost dnevne sobe u kojoj će vladati prijateljska atmosfera«, a članovima/cama nude: cybercaffe, knjižnicu i čitaonicu, info-shop i mali bar. Budući planovi najavljuju javne ručkove, buvljake, videoteku umjetničkih radova i snimke direktnih akcija iz cijelog svijeta. Cilj voditelja cy-caffea, Svena Cveka i Marka Vukovića, jest stvoriti »informatičko čvorišno mjesto urbane kulturne alternative i dati joj šansu da se manifestira na mreži i mrežnici«.

Tako će se (videoteka, cy-caffe, knjižnica i čitaonica) stvoriti multimedijsko čvorište na kojemu će se svakodnevno primati i odašiljati informacije. »Čitaonica sadrži bogat izbor alternativne, sociološke i političke literature, knjiga, fanzina, časopisa i brošura, prvenstveno s područja anarhizma, ekologije, feminizma, ljudskih prava..., kao i opsežnijih povijesnih studija, npr. o razvoju pacifizma, skvuatiranju, subkulturnim fenomenima«, rekao nam je Dražen Šimleša, jedan od voditelja čitaonice i info-shopa, prodajnog dijela na kojemu će se moći nabaviti različiti artikli (majice, nosači zvuka...) nezavisnih hrvatskih izdavača, kao i dio asortimana Attackove i ZAP-ove (Zagrebački anarhistički pokret) produkcije. U sklopu čitaonice planiraju organizirati i debatne večeri, videoprojekcije i kružoke. Za mjesečnih dvadeset kuna članarine, što je svojevrsna donacija za financijsku samoodrživost, postajete član/ica Attacka. Time će vam biti omogućena uporaba cijele infrastrukture, knjižnice, Interneta, a moći ćete ostvariti i popust na plaćene programe.

Dnevni Attack možete posjetiti od utorka do subote, između 15 i 19 sati, a radno će se vrijeme produljiti ukoliko bude večernjih događanja. Šank, naravno, radi. Ističu da su otvoreni za različite programske i idejne koncepte, pa pozivaju sve koji imaju neki program, a nemaju ga gdje ostvariti. Dođite da ostarimo zajedno.

Oliver Sertić

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak