Vijenac 163

Ples

Tjedan suvremenoga plesa

S europskih vrhova

U susret 17. Tjednu suvremenoga plesa u Zagrebu, 1-7. lipnja 2000.

S europskih vrhova

U susret 17. Tjednu suvremenoga plesa u Zagrebu, 1-7. lipnja 2000.

U zapahu gotovo ljetnjih večeri i užurbane gradske vreve te u iščekivanju novih gradskih otaca i s njima možda više milosti za plesnu umjetnost, festival će po sedamnaesti put zaplesati na unajmljenim daskama gradskih kazališnih kuća. Iako su mu prethodili alarmi iz baletnog ansambla HNK te apel plesača i štovalaca plesa upućen novom ministru kulture i s tim povodom organiziran okrugli stol, u okruženju neizvjesnosti i pomalo većupitne egzistencije plesa kao plesa na našim prostorima, sudeći po programu očekuje nas festival pomno biranih relativno novih plesnih štiva najzvučnijih europskih imena. Svaka hvala organizatorima. Sadržajno, program možemo raščlaniti u tri skupine.

Od predstava čistoga plesnog teatra iz Španjolske nam stiže Compania Vicente Saez, s predstavom Fenix. Tu su još Jossi Yungmann iz Izraela te Russell Maliphant iz Velike Britanije, koji osim predstave Shift-Two-Liquid Reflex nudi i radionicu za plesače profesionalce. Od britanske produkcije vidjet ćemo predstavu nedavno preminuloga Jeremyja Jamesa.

Predstave koje u sebi sjedinjuju i pokret i dramu nude nam Diane Elshout i Frank Händeler iz Nizozemske, Gilles Jobin (Švicarska, Velika Britanija) zatim Deja Donne Produktion iz Češke i za kraj iz Portugala Vera Montero, koja će nas također počastiti i plesnom radionicom u okviru festivala. Iz Nizozemske nam dolazi i mlada mimsko-plesna kompanija Bambi sa svojim najnovijom predstavom nadahnutom Elvisom Presleyjem i ruskim generalom.

Od domaće produkcije festival ove godine predstavlja hrvatske autore koji stvaraju u inozemstvu. Pored nezaobilaznog Boruta Šeparovića iz Nizozemske, već na samom početku Tjedna Zagrebu će se prvi put predstaviti i Ivana Müller iz Amsterdama, koja je za predstavu Invisible View dobila nagradu na nedavno održanu ljubljanskom festivalu neovisnih umjetnika BREAK 21. Slijede još Jasna Vinovrški iz Njemačke te dva nova imena na koreografskom nebu Zagreba, baletni umjetnici Staša Zurovac i već od prošlogodišnjeg festivala poznata nam Barbara Novković. U program Tjedna ušla je i najnovija predstava Zagrebačkog plesnog ansambla nastala u suradnji s prošlogodišnjim gostom festivala Alexeyem Taranom — Krava Licario sveta Oppiano, premijerno izvedena prošli tjedan u ZKM-u.

Za sve poklonike plesa i samim tim sudionike u borbi za njegovu potpunu afirmaciju u ovom gradu organizirana su i dva okrugla stola koja će se pozabaviti pitanjem statusa plesa u suvremenom društvu i analizom eventualnog odgovora i smjernica za daljnji rad Ministarstva za kulturu. Nakon sofisticirana izbora ponajboljih i najrazličitijih plesnih projekata, ponudivši gledateljima uvid u plesna događanja u Europi, festival završava u veselom kabaretskom tonu — nastupom Goncalo Ferreira de Almeida iz Portugala, u iščekivanju novih plesnih susreta i s najboljim željama za kraj.

Olivera Međugorac

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak