Vijenac 163

Informatika

Povratak u budućnost

Pametni telefoni

Povratak u budućnost

Pametni telefoni

U prošlom broju »Vijenca« predstavljen je relativno jednostavan uređaj čiji je rad zasnovan na minijaturnom računalu. Očigledno je da nije potrebno biti stručnjak za računalne tehnologije da bi se postavilo jednostavno i pragmatično pitanje da li je isti pristup u izgradnji novih uređaja moguće primijeniti u slučaju mobilnih telefona. Na to tek formalno pitanje može se svakako pozitivno odgovoriti, posebno imajući u vidu činjenicu da je tržište mobilnih telefona iznimno bogato i u ovom trenutku vjerojatno jedno od najpropulzivnijih u industriji općenito, tako da na raspolaganju stoje dostatna sredstva za realizaciju te ideje. Zapravo nakon najave WAP protokola koji omogućuje interaktivnu uporabu sadržaja s Interneta mobilni telefonski aparati koji podržavaju WAP na mala vrata uvode u uporabu minijaturna računala ugrađena u mobilni telefon. Minijaturni web-pretraživač koji se koristi za prezentaciju informacija i interakciju sa sadržajima na Internetu zapravo je programski modul koji izvršava to računalo. Osnovna značajka tih uređaja bez obzira na proizvođača jest da je zapravo riječ o adaptaciji postojećih uređaja tako što im je dodano spomenuto računalo. Riječ je o polovičnom rješenju »sklepanom« na brzinu, tako da se u brojnim tekstovima analitičara i stručnjaka za mobilne telefone može naći zajednička ocjena kako je prije svega mali pokaznik za prikaz informacija, ali i raspoloživa tipkovnica u cjelini nedostatna oprema za ugodnu interakciju s internetskim sadržajima.

Danas je potpuno uvriježena percepcija računala kao računalnog uređaja koji ima određeno grafičko sučelje preko kojega se odvija osnovna interakcija s korisnikom. Džepna računala koja su se pojavila na tržištu u posljednje dvije do tri godine u sklopu svojih fizičkih dimenzija imaju sva obilježja »pravih« računala i u posljednje vrijeme zbog pada cijena nekih modela zapažen je trend širenja te vrste računala u praksi. Tome svakako valja dodati i činjenicu da je formirano vrlo dobro tržište aplikacija za vrlo raznorodna područja primjene.

Čini se dakle da je sve što valja napraviti — ugraditi pravo računalo u mobilni telefon. Ispostavilo se da to i ne znači osobit problem stoga što nisu potrebne osobite prilagodbe elektronskih modula koji se ugrađuju u džepna računala ukoliko se i moduli žele ugraditi u mobilni telefon. Manji proizvođači mobilnih telefona, koji su prisiljeni stalno na tržištu nuditi inovacije jer ne mogu velikim proizvođačima konkurirati cijenom, prvi su uspjeli iskoristiti sve spomenute mogućnosti, tako da su na tržištu u SAD raspoloživi mobilni telefoni s ugrađenim džepnim računalom koji se nazivaju pametnim telefonima (smart phones) po cijeni od petstotinjak dolara. Veliki proizvođači kao što su Motorola, Samsung, Sony, Nokia Alcatel i ostali najavljuju slične telefone za ljeto ove godine.

Na prvi pogled može se učiniti da je problem riješen i da samo valja pričekati da cijene padnu pa donijeti odluku o nabavci novoga mobilnog telefona. Na žalost, postoji niz nimalo jednostavnih i lakih otvorenih pitanja. Neka od tih pitanja i nisu vezana uz tehnologije samih mobilnih telefona, nego uz džepna računala. Riječ je o tome da se džepna računala definitivno pretvaraju u robu široke potrošnje, tako da se u bitku za prevlast na tom prebogatom tržištu uključio i Microsoft, koji se nakon što je u utrku ušao sa stanovitim zakašnjenjem pokušava autoritetom velikog proizvođača programske opreme i financijskim potencijalima nametnuti svoja rješenja. Tu je ponajprije riječ o tome koji će operacijski sustav prevladati na džepnim računalima. Sada vodeću poziciju na području džepnih računala drži operacijski sustav PalmOS, koji su prihvatili brojni veliki proizvođači kao što su IBM, 3COM i ostali. PalmOS je operacijski sustav posebno izveden za potrebe džepnih računala i pokazao se iznimno uspješnim u praksi, posebno što se može primijeniti na računalima koja troše iznimno malo energije. Upravo je to glavni problem džepnih računala koja su zasnovama na Microsoftovom Windows CE operacijskom sustavu čije baterije ne mogu izdržati dulje od nekoliko sati rada, kada ih je potrebno ponovno napuniti. S druge pak strane ta računala imaju prednost pokaznika u boji i znatno bolje multimedijske mogućnosti. Na obje skupine računala uvijek su raspoloživi standardni programski moduli kao što su primanje i slanje poruka, elektronske pošte ili SMS poruka, adresar, internetski pretraživač koji ne podržava grafičke elemente ili ih podržava tek djelomično u niskoj rezoluciji i sl. Valja obratiti pozornost na jednu proizvođačima operacijskih sustava za džepna računala iznimno važnu pojedinost. Ugradnjom džepnih računala u mobilne telefone dramatično se povećava tržište. Prema procjenama nekih analitičara do 2003. u svijetu će biti oko pet stotina milijuna korisnika mobilnih telefona. Gotovo da ima smisla kazati kako mobilni telefon postaje džepno računalo kojem je modul koji obavlja funkciju telefona samo jedna od jedinica za komunikaciju.

Pored pitanja vezanih uz džepna računala postoje problemi koji se odnose ponajprije na standardizaciju protokola prijenosa podataka preko celularne mreže i još nekih tehnoloških pojedinosti vezanih uz izvedbu infrastrukture preko koje se odvija komunikacija u mreži mobilnih telefona. No, gorka iskustva proizvođača opreme pokazala su da su najveći gubitci ukoliko se na tržištu pokušava nametnuti više standarda, što redovito obeshrabruje krajnje korisnike jer ne žele nabaviti uređaj čija je budućnost potencijalno neizvjesna, tako da se može očekivati usuglašavanje standarda u vrlo skoro vrijeme.

Bez obzira na sve probleme može se reći kako je riječ o korisnim uređajima koje željno i s nestrpljenjem očekujemo. Tijekom prve polovice sljedeće godine vjerojatno će doći do stabilizacije cijena, tako da će tada uređaji postati pristupačni znatno većem broju potencijalnih korisnika. Sve upravo impresivne mogućnosti pametnih mobilnih telefona mogle bi navesti na pogrešnu pomisao da je time razvoj tih uređaja dosegnuo vrhunac. Proizvođači već sada ponekad objave najavu kako je sljedeći veliki korak na području mobilne telefonije izvedba sustava mobilne videotelefonije.

Dodatne informacije o pametnim telefonima raspoložive su preko sljedećih hiperveza:

http://www.neopoint.com/products/index.asp

http://www.kyocera-wireless.com/pdq/models.html

http://www.allnetdevices.com/smart phone/

http://www.nokia.com/

Slaven Batnožić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak