Vijenac 163

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Kozmos u Veneciji

Venecija U venecijanskoj Palazzo Grassi od kraja ožujka do 23. srpnja održava se izložba duga naslova Kozmos: od Goye do De Chirica, od Friedricha do Kiefera: umjetnost u potrazi za vječnošću. U sedam dijelova i jedanaest poddijelova izloženi su radovi umjetnika posljednjih dva stoljeća koji su na bilo koji način povezani tom tematikom. Od arhitektonskih rješenja Boulléa do Fontane, Newmana i Kleina, izložba obuhvaća razne aspekte odnosa prema vječnosti kao jednoj od najintrigantnijih tema koja oduvijek privlači ljudsku imaginaciju.

Otvoren Tate Modern

London Novi britanski nacionalni muzej moderne umjetnosti otvoren je u bivšoj elektrani uz obalu Temze. Tate Modern će uz specijalne izložbe izložiti stalni postav zbirke Tate, zbirke internacionalne moderne umjetnosti od 1900. do danas, među čijim se djelima nalaze i Baconova, Dalíjeva, Picassova, Rhotkova i Warholova. Staru elektranu su u Tate Modern pretvorili švicarski arhitekti Jacques Herzog i Pierre de Meuron.

Warhol u Danskoj

Humlebćck Muzej moderne umjetnosti u Louisiani ugošćuje Warholova djela na izložbi Andy Warhol i njegov svijet. Uz mnogobrojne fotografske isječke iz njegova Factory studija i Studija 54, izložba pokazuje Andyjeve ikone, portrete slavnih osoba i autoportrete. Muzej posjeduje velik broj bitnijih Warholovih djela te je s ostalima iz privatnih danskih zbirki ostvario izložbu. Uz Warholove filmove koji se prikazuju na izložbi uređen je i Warhol Café u kojem se uživa uz glazbu Loua Reeda, Johna Calea i Velvet Undergrounda.

Trijumf baroka u Americi

Washington U Nacionalnoj galeriji glavnog grada Amerike do početka listopada otvorena je izložba Triumph of the Baroque: Architecture in Europe 1600 — 1750. što prikazuje originalne modele, slike, grafike i medalje, a posebice se osvrće na Rim kao jedno od središta baroka u to doba.

Knjige

Roland Dorn i suradnici, Van Gogh Face to Face: The Portraits, Thames & Hudson, 2000. Knjiga je tiskana kao popudbina izložbi koja krstari Amerikom, a obuhvaća velike portrete iz svih životnih i duševnih faza slikara. Uz reprodukcije, tiskani su i eseji o Van Goghu kojima je moguće povući razvojnu nit njegova slikarstva, od utjecaja baroknih majstora pa do njegovih suvremenika Gauguina i Toulousea-Lautreca, ali i njegov kasniji utjecaj na Matissea, Picassa, Muncha i Bacona. Dornovi su suradnici redom priznati stručnjaci iz muzeja, instituta i koledža širom Amerike.

Marko Kružić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak