Vijenac 163

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNIGLOBUS

King's on the road again

Doajen suvremene američke proze i jedan od najprodavanijih pisaca današnjice nedavno je izdao prvu e-knjigu. Novi horor Stephena Kinga pod naslovom Riding the Bullet moguće je nabaviti isključivo na mreži, i to besplatno za sve korisnike. Dakako, morate imati odgovarajuću konfiguraciju. Roman ima 66 stranica, a riječ je o studentu autostopistu koji krstari područjem Mainea da bi što prije stigao u bolnicu i tako spasio život majci. Kako je stopirati na američkim cestama vražji posao, i našeg junaka ovdje zadesi zla sudba. Inače, King je u posljednje vrijeme eksperimentirao s medijima, pa je tako objavio prvu audioknjigu (vrlo omiljen medij u Americi, a pojavio se nažalost i u nas), roman u nastavcima The Green Mile te ambiciozni Bag of Bones. S obzirom da dotični ima širok krug obožavatelja & surfera, vjerojatno će i ovaj tekst biti daulodiran u zastrašujuće velikom broju primjeraka. A još da Ferić i Popović isprazne svoje ladice i postiraju štogod...

Kada Oprah prodaje knjige

Za dobar dio američke publike kupnja knjiga stvar je preporuke. Ako ti u udarnom terminu Oprah spomene knjigu ili je čak predstavi, imaš dobre izglede postati milijunaš. Nakon što se čopor raspomamljenih kućanica i dokonih vodoinstalatera u lokalnoj knjižari pobije za novo izdanje knjižice koja rješava sve vaše probleme & besramno se ulizuje čitatelju, ostatak ekipe navalit će na Amazon. A tamo Oprah Book Selection za prošli mjesec predstavlja friško izašli, ali trideset godina star roman nobelovke Toni Morrison pod naslovom The Bluest Eye. Tih 224 tvrdoukoričenih stranica možete nabaviti praktički budzašto (7,50$), pa onda lijepo pročitati i nadati se da će i vama nekad ime zasjati na najpoznatijoj knjižnoj internetskoj domeni s visokim sales rankom. Kako u kakvoću proze Morrisonove možemo biti relativno sigurni, ostaje još baciti pogled na čitateljske osvrte te ustanoviti da je i dalje u trendu impresionistička kritika.

Posveta filozofu

Tombeau pour Gilles Deleuze naslov je nove knjige koja pod uredništvom Yannicka Beaubatiea na 318 stranica donosi svojevrsnu posvetu jednom od najzanimljivijih filozofa sada već prošloga stoljeća. Grobnica za Deleuza zapravo je osvrt na njegov opus i prethodnike kojima se nadahnjivao — Nietzsche, Foucault te pogotovo Spinoza. O posljednjem je dosta toga i napisao, a Deleuzov se more philosophico završio s Critique et Clinique te preintenzivnim proučavanjem slika Francisa Bacona. Liberation preporuča, a vi dakle nabavite. 95F, bez PDV-a.

Tonči Valentić

Portugalsko pjesništvo

Časopis: »Mogućnosti«, 7/9 1999, Split

Najvažniji prilog ovog broja posvećen je portugalskom pjesništvu. Sadrži petnaestak pjesnika što ishodište nalaze u Fernandu Pessoi, središnjem pjesniku portugalskog i jednom od najvećih pjesnika europskog i svjetskog modernizma. U prijevodu Nikice Talana, uz desetak Passoinih pjesama tu su i pjesme portugalskih neorealista, a trojica su pjesnika upravo ovim prijevodima prvi put predstavljena hrvatskoj javnosti: Joaquim Namorado, Mario Dionisio i Fernando Namora. Neorealistička je pjesnička struja u europskom kontekstu ostavila, naime, dubok trag, osim u talijanskoj, upravo u portugalskoj književnosti te je, stoga, taj prevodilački blok posebno dobrodošao u pokušaju da se predstavi portugalsko pjesništvo dvadesetoga stoljeća. Prilog sadrži i pjesme nastale u okviru portugalske poezije nadrealizma kao i tri pjesnika novokanconijerske skupine.

Časopis nudi i nekoliko književnih prikaza, studija i eseja, splitsku likovnu kroniku, a dio je posvećen i povijesnoj i kulturnoj baštini.

Hrvatski pisci na CD-u

CD-rom: Klasici hrvatske knjževnosti I — epika, romani, novele, Bulaja naklada, Zagreb, travanj 2000.

Posve suprotno stranim čitateljima, hrvatski je čitatelj navikao da posežući za svojom književnom prošlošću ili čitajući svoju književnu sadašnjost posegne za jednim od papirnatih izdanja knjige na policama.

Djela najvećih hrvatskih klasika odnedavno postoje i na CD-romovima. Prvi CD-rom, u izdanju Bulaja naklade, obuhvaća ukupno 67 djela najvećih hrvatskih pisaca — klasika hrvatske književnosti. Sakuplja romane, epove i novele u rasponu od Marulića, Hektorovića i Zoranića preko Šenoe i Matoša do Šimunovića, Nazora i Krleže.

Sva su djela dana u potpunosti, u integralnim verzijama, s objašnjenjima manje poznatih riječi kao i popratnim zabilješkama o piscu. Ubrzo ćemo moći pretraživati i tekstove s preostalih CD-romova istoga nakladnika pod naslovom Klasici hrvatske književnosti II (pjesništvo) i Klasici hrvatske književnosti III (drama i kazalište). Prilika da prihvatimo činjenicu da književnost može biti ispisana i na ovaj način.

Internet: Moderna vremena

http://www.moderna-vremena.hr

Moderna vremena dobro su poznata nam knjižara u Teslinoj ulici, ali i središnja hrvatska internetska stranica za knjigu. Ovaj web site nije samo on line knjižara u kojoj knjige možemo kupovati elektronskim putem, on je i časopis koji donosi intervjue, zabilješke o izložbama, kolumnistiku i portrete autora. Još jedna novost: odlaskom na ovu web stranicu uskoro ćete moći doznati i sve o novim izdanjima hrvatskih nakladnika. Od lipnja ove godine nakladnici će, naime, imati priliku dati podatke o novim knjigama, pa će se oni naći na ovom siteu.

Ilonka Peršić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak