Vijenac 163

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS

Dodijeljeni Moli#rei

Pariz Sredinom svibnja u Parizu su četrnaesti put dodijeljene francuske kazališne nagrade Moli#re. Najveći je gubitnik zasigurno predstava A torts et ŕ raisons Théâtrea Montparnasse koja je bila nominirana u jedanaest kategorija, a osvojila je tek nagradu za najbolje svjetlo (Jacques Rouveryrollis). Predstava po tekstu nobelovca Darija Foa Mort accidentelle d'un anarchiste (Slučajna smrt jednog anarhista) osvojila je tri Moli#rea (najbolji autor, najbolja komična predstava i najbolja adaptacija stranog teksta), no odluka žirija doživjela je oštre kritike, jer riječ je o istoj staroj predstavi u režiji Jacquesa Echantillona koja je prije nekoliko sezona igrala u Théâtreu La Bruy#re. Kako bi pokazale što misle o takvu načinu dodijeljivanja nagrada koji smatraju nesuvislim i nejasnim (zvuči poznato?!), autorica Hél#ne Cixous i glasovita redateljica Ariane Mnouchkine, iako su im dodijeljene nagrade za najbolji tekst i najbolju režiju za predstavu Tambours sur la digue, odbile su prisustvovati svečanosti dodjele. Najboljom predstavom proglašen je Gogoljev Revizor u izvedbi, a koga drugog nego Comédie-Française.

Skidanje do kraja na Broadwayu

Broadway Britanska filmska komedija The Full Monty (Skidajte se do kraja) koja je 1997. bila nominirana za nekoliko Oskara početkom lipnja zaživjet će na sceni brodvejskog Old Globe Playhousea. Priču o šestorici nezaposlenih muškaraca koji počinju zarađivati za život skidajući se na pozornici za američku su pozornicu prilagodili kontroverzni dramatičar Terence McNally (Majstorska klasa igrala i kod nas), čiji je Corpus Christi koji prikazuje Isusa kao puteno biće izazvao žestoke reakcije mnogih crkvenih zajednica, i pop tekstopisac Dave Yazbek. Predstavu režira umjetnički direktor Old Globe Theatrea Jack O'Brien koji je za svoju režiju Porgy i Bess dobio nagradu Tony, a mnogobrojni glumački ansambl čine brodvejski glumci Jason Danieley kao Malcom Macgregor i Patrick Wilson kao Jerry Lukowski, Lisa Datz kao Jerryjeva žena Pam, John Ellison Conlee kao Dave Bukatinski, Annie Golden kao njegova žena Georgie i mnogi drugi koji će, nadamo se jednako uspješno, odigrati ovu duhovitu priču i na kazališnim daskama.

Festival

Beč Od 12. svibnja do 18. lipnja u Beču se održava još jedan Wiener Festwochen na čijem se programu nalaze gotovo svi oblici umjetnosti, od koncerata klasične i suvremene glazbe, klasičnog i suvremenog plesa, instalacija, videoumjetnosti, do klasičnog i avangardnog kazališta i umjetnosti performansa. Ove godine na festivalu će nastupiti i predstave Usporavanja/Nesigurna priča zagrebačkoga Teatra ITD za koje su njezini autori Nataša Rajković i Bobo Jelčić dobili mnoga priznanja. Od klasičnijih djela na festivalu se između ostalog mogu vidjeti Braća Karamazovi, Čehovljev Galeb, Hofmannsthalova Elektra, Turgenjevih Mjesec dana na selu, a suvremeno kazalište predstavit će Federico León (Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack, Cachetazo de Campo), Tim Etchells i Forced Entertainment (Dirty Work), Richard Maxwell (House i Showy Lady Slipper) te Marcelo Bertuccio (Seńora, esposa, nińa, y joven desde lejos). Na internetskoj adresi http://www.festwochen.or.at/ osim svih detaljnijih informacija o festivalu mogu se naći i tekstovi gostujućih predstava prevedeni na njemački (pa tako i naša Nesigurna priča i Usporavanja).

Otvorena ljetna sezona Globea

London Ljetna sezona kazališta Globe otvorena je 12. svibnja Shakespeareovom Olujom u režiji Lenke Udovički, a glavnu ulogu, lik čudnovatoga Prospera, igra sjajna britanska glumica Vanessa Redgrave. Osim Oluje, do 24. rujna do kada traje sezona, igrat će i neizbježan Hamlet u režiji Gilesa Blocka s umjetničkim direktorom kazališta Markom Rylanceom u ulozi danskoga kraljevića. Za kolovoz su najavljena i uprizorenja dvaju tekstova koja se ne viđaju baš često. Riječ je o Two Noble Kinsmen, tekstu Johna Fletchera i Williama Shakespearea za koji se smatra da sadrži posljednje riječi najvećeg engleskog dramatičara napisane za kazalište i Antipodes, luckastoj komediji Shakespeareova suvremenika Richarda Bromea. Prvi tekst režirat će Tim Carroll, dok će se oko drugog pozabaviti Amerikanac Gerald Freeman.

Odéon za iduću sezonu

Pariz Intendant pariške kazališne kuće Odéon Georges Lavaudant najavio je program predviđen za iduću sezonu. Na repertoaru kazališta naći će se tako uz domaće režije i brojna gostovanja, a ne samo da se već zna tko će što izvesti, nego se zna i kada (pouka?!). Sezonu će otvoriti Eshilova Orestija u Lavaudantovoj režiji. Isti redatelj u ožujku 2001. postavit će i Feydeauov vodvilj Un fil ŕ la patte. Jacques Lassalle će u siječnju režirati Euripidovu Medeju, koja će 2001. igrati na avinjonskom festivalu s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, a Roger Planchon će u lipnju 2001. predstaviti Moli#reova Škrca postavljena u TNP-u. Talijanska skupina Societas Raffaelo Sanzio u rujnu će izvesti dvije ikonoklastičke predstave, Il combattimento i Genesi. Od ostalih stranih gostovanja najavljena je POEtry Boba Wilsona, Brechtov Baal u režiji Arpada Schillinga i u izvedbi budimpeštanskog Kantona Jozsef theatera. Mala scena kazališta Le Petit-Odéon rezervirana je za kabaret Voyager-Viagem u režiji Alaina Raisa te jedan tekst Sergea Valletia. Sve u svemu, kvalitetno i precizno.

Erika Šarić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak