Vijenac 163

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS

Elektronske knjige

Čini se da o budućnosti elektronskih knjiga više nema nikakve dvojbe. U prilog toj činjenici možda najbolje govori podatak da je medijski gigant u svjetskim razmjerima Time Warner, koji se nedavno udružio s AOL-om, 23. svibnja najavio osnivanje odjela za izdavanje elektronskih knjiga u sklopu svoje izdavačke kompanije Time Warner Books. Internetski poslužitelj iPublish.com preko kojega će čitateljstvo imati pristup elektronskim knjigama trebao bi početi s radom tijekom prvoga tromjesečja sljedeće godine. Cijene elektronskih izdanja trebale bi biti niže od tradicionalnih u tvrdom uvezu. Posebno je zanimljivo da je već u sklopu najave vrlo jasno istaknuto da ambicije pokretača odjela nisu samo distribucija knjiga u elektronskom obliku nego i istraživanje novih mogućnosti u kreiranju, produkciji, distribuciji i prodaji knjiga koje nudi Internet. Upravo stoga smatraju da namjena internetskog poslužitelja iPublish.com nije samo isključivo prodajna, nego bi on trebao poslužiti kao mjesto okupljanja čitatelja, pisaca i svih onih koji su na bilo koji način zainteresirani za knjigu. Ovakav pristup trebao bi ukloniti najveću zamjerku nekih analitičara koji tvrde da jednostavno prenošenje sadržaja knjige s papira u digitalni oblik ne predstavlja osobit korak naprijed.

Internet uzrokuje »podjelu društva«

BBC je na web-stranicama svog internetskog poslužitelja BBC News Online objavio prve rezultate trogodišnjega istraživačkog projekta Virtualno društvo vrijedna tri milijuna funti, koji je pokrenut kako bi se ustanovilo na koji način Internet utječe na razvoj društva. Projekt je pokazao da je Internet čak i u vrlo razvijenoj zemlji kao što je Velika Britanija mnogim ljudima nedostupan. Voditelj projekta profesor Steve Woolgar, sociolog s Brunel University, ustvrdio je kako je pristup vlade i lokalne uprave da se Internet učini svima dostupan postavljanjem terminala za pristup Internetu, internetskog kioska, na javnim mjestima potpuni promašaj, stoga što je provedeno istraživanje pokazalo da se tim uređajima uglavnom koriste oni koji imaju i druge mogućnosti pristupa Internetu, odnosno da osiguranje mogućnosti pristupa ne znači da će se ta mogućnost u dovoljnoj mjeri i koristiti. Uzevši u obzir sve mogućnosti koje danas pruža mogućnost pristupa Internetu očigledan je trend dodatnog socijalnog raslojavanja društva. Kao jedino pravo rješenje problema predlaže se provođenje dodatne edukacije najširih slojeva stanovništva. Spomenuti rezultati istraživanja objavljeni su upravo na promociji dobrotvorne organizacije Citizens Online, koja će se zalagati za poboljšavanje mogućnosti pristupa Internetu te edukaciju kojom bi se pokazale prednosti koje donosi uporaba Interneta i kako se njime služiti.

Pad interesa za internetske tvrtke

Ozbiljne fluktuacije dionica informatičkih i internetskih tvrtki u posljednje vrijeme naveo je mnoge investitore na oprez. Brojni analitičari za poslovanje na Internetu slažu se da se bez obzira na činjenicu da je samo u SAD tijekom prvoga tromjesečja ove godine u internetske projekte uloženo oko sedamnaest milijardi dolara, u investitora pojavilo i stanovito zasićenje ponudama za razne projekte. Neke relativno poznate internetske tvrtke u Europi, kao što je primjerice boo.com zbog slabih su financijskih rezultata prestale poslovati. Analitičar za poslovanje na Internetu iz tvrtke Merill Lynch predviđa da će čak 75 posto europskih internetskih tvrtki propasti u sljedećih nekoliko godina.

Časopis Mrež@

Časopis MrežŽ nastao je kao posebno izdanje u Hrvatskoj poznatog informatičkog časopisa »Bug«. U impresumu se može naći kako je riječ o časopisu specijaliziranom za digitalne komunikacije i napredne operacijske sustave. Uređivačka koncepcija časopisa vrlo je slična onoj koja se primjenjuje u časopisu »Bug«, što znači da se u svakom broju posebno obrađuje neka posebna tema. Uvažavajući činjenicu da je ipak riječ o specijalističkom časopisu, može se reći da je ukupno gledano struktura članaka s obzirom na težinu i kompleksnost dobro uravnotežena tako da je sadržaj zanimljiv kako krajnjim korisnicima, tako i specijalistima za sve oblike komunikacija i operacijskih sustava, s posebnim naglaskom na one koji se primjenjuju na Internetu.

Slaven Batnožić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak