Vijenac 163

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS

Nagrada Juraniću

Zagreb Između četrnaest pristiglih prijedloga hrvatski skladatelj Zoran Juranić dobitnik je ovogodišnje Nagrade grada Zagreb u kategoriji glazbe za glazbenu farsu u tri slike i epilogom Govori mi o Augusti, praizvedenu na Muzičkom biennalu Zagreb 1999. godine. »Jako sam ponosan. Ne samo zato što sam nagrađen, već zato jer sam dobio nagradu grada u kojemu (...) živim i radim punih trideset i pet godina«, izjavio je skladatelj u »Vjesniku«. Za istu operu Juranić je ove godine već primio »Vjesnikovu« godišnju nagradu Josip Štolcer Slavenski. Osim Juranića nagradu je u istoj kategoriji primila i sopranistica Božena Ruk-Fočić.

Natjecanje Franz Liszt

Parma Od 23. do 29. listopada održava se sedmo po redu međunarodno pijanističko natjecanje Franz Liszt, posvećeno Mariju Zanfiju, pijanistu i pedagogu, vrsnu interpretu Lisztove glazbe. Natjecanje se održava u talijanskoj Parmi svake četiri godine. Otvoreno je za natjecatelje rođene između 23. listopada 1968. i 23. listopada 1984. godine, a deadline za prijavu je 30. lipnja. Sve skladbe sviraju se napamet, a program uključuje isključivo Lisztova glasovirska djela. Prva nagrada: dvanaest milijuna talijanskih lira. Detaljne informacije: http://users.iol.it/premiozanfi/Zanfi/. Za podatke o drugim natjecanjima u Italiji provjerite: http://www.promart.it/

Preminuo Jean-Pierre Rampal

Pariz U subotu 20. travnja u Parizu je u sedamdeset i osmoj godini preminuo svjetski poznati francuski flautist Jean-Pierre Rampal. Studirao je na pariškom Nacionalnom konzervatoriju, ustanovi na kojoj je poslije i sam predavao. Razvio je intenzivnu solističku i dirigentsku djelatnost i utemeljio mnoge ansamble. Surađivao je s uglednim glazbenicima kao što su Mstislav Rostropovič, Isaac Stern i Pierre Boulez. Intenzivno se bavio proučavanjem rane glazbe, a njegova knjiga Rana glazba za flautu iz kasnih pedesetih dugo je glasila za vrijedno pomagalo mnogim izvođačima te vrste glazbe.

Knjiga: Bach

Sallie Ketcham, Bach's Big Adventure, Orchard Books, 1999.

Jeanette Winter, Sebastian: A Book About Bach, Browndeer Press, 1999. Bogato ilustrirana izdanja namijenjena djeci samo su dio velike trgovačke kampanje oko godišnjice velikoga skladatelja. Ove su knjige namijenjene čitateljima ne starijima od osam godina. »Moja kći i ja obožavamo ovu knjigu«, piše jedna čitateljica komentar uz knjigu Jeanette Winter. Pa, provjerite sami. Cijena: oko dvanaestak američkih dolara.

Časopis: »Soundtrack«

»Soundtrack«, Garden Grove, Kalifornija, svibanj 2000. »Soundtrack« je časopis za filmsku glazbu. Njegovi izdavači tvrde da to nije »fanzin što se pojavio preko noći, nego časopis koje traje već punih dvadeset i pet godina, s gotovo stotinu do sada objavljenih brojeva«. »Soundtrack« sadrži razgovore s vodećim skladateljima filmske glazbe, listama najnovijih izdanja iz čitava svijeta, recenzijama i fotografskim izvještajima. Godišnja pretplata za europske zemlje iznosi šest stotina belgijskih franaka. http://www.soundtrackmag.com/

DVD: Arthaus Musik DVD katalog

Arthaus Musik DVD katalog, Kinowelt Home Entertainment, 2000. Kompanija HNH International najavljuje najnoviji Arthaus Musik DVD katalog izdavačke kuće Kinowelt Home Entertainment. Katalog nudi niz DVD-a s opernim i baletnim izvedbama, koncertima i dokumentarnim filmovima te uključuje Petera Schreiera, Mirellu Freni, Mariju Callas, Bečku filharmoniju i Zubina Mehtu, Berlinsku filharmoniju i Claudija Abbada, Čikaške simfoničare i Daniela Barenboima, Bečku državnu operu, Berlinsku državnu operu i mnoge druge. Tehnički vrhunski opremljena DVD-izdanja nude kao prateće sadržaje libreta na različitim jezicima, detaljne podatke uz pojedina djela te intervjue i glazbene portrete umjetnika. Objavljivanje prvih petnaest naslova najavljeno je za 3. srpnja ove godine.

Internet: MIC

http:/www.mic.hr/ Muzički informativni centar neprofitna je organizacija utemeljena 1971. u Zagrebu sa svrhom dokumentiranja i promicanja hrvatske glazbe u zemlji i svijetu. Rad MIC-a okrenut je ponajprije profesionalnim glazbenicima, ali i svima drugima koji trebaju informaciju, note ili bilo što drugo u vezi s hrvatskom glazbom. Aktivnosti: baze podataka (osobe, institucije i djela hrvatske glazbe), izdavanje knjiga, nota, CD-a, produkcija notnog materijala, distribucija glazbenih izdanja i zbirka neobjavljenih partitura hrvatske suvremene glazbe. Svi podaci u bazi MIC-a, nazvana Središnji informacijski sustav hrvatskog glazbenog života Quercus, javno su dostupni i mogu se koristiti u istraživanjima i publikacijama, uz jedinu obvezu navođenja izvora. Želite li, dakle, saznati nešto više o hrvatskoj suvremenoj glazbi, posjetite — MIC.

Borko Špoljarić

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak