Vijenac 163

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE

Koncerti

Na žalost moram početi s lošom viješću. ZZ Top neće svirati 1. srpnja u Zagrebu. Cijela turneja je, za sada, otkazana zbog bolesti jednog od članova. Neću navoditi kojega jer sam još prošle godine čuo glas da je jedan od njih umro. Naravno — netočno. U svakom slučaju, koncerta za sada nema, ali navodno da će ipak biti. Još ovoga ljeta. Na turneji se nalazi B. B. King (neprovjereno: ponekad mu se pridružuje i Eric Clapton), a nama će najbliži biti 9. srpnja u Zlinu u Češkoj (može biti odličan izlet) i 24. istog mjeseca u Veneciji (opet može biti dobar izlet). Tko ide u Veliku Britaniju, neka svakako ode na jedan od koncerata koje će do 2. lipnja odsvirati Peter Green i John Mayall. Kada se vrati, obvezno neka se javi u redakciju »Vijenca«. Ja ne idem. I jedan koncert kod nas. Dvanaestoga srpnja Alanis Morisette u Puli. Valjda će doći. Iako sam nedavno tvrdio da neću ići na njezin koncert i da svira na uglu Zvonimirove i Heinzelove možda se predomislim. Prisjetio sam se da mi se njezin posljednji neuključeni koncertni album svidio.

Knjige

Dafydd Rees i Luke Crampton, Rock Stars Encyclopedia (nova obnovljena verzija)

Ova knjižurina na 1100 stranica obrađuje biografije i najvažnije trenutke iz života rock zvijezda. Na primjer od toga kako je Michael Jackson kao desetogodišnjak sreo Quincyja Jonesa pa do kraja njihove suradnje. Prepuna podataka (raznih) i dvjestotinjak ilustracija knjiga može poslužiti i kao štivo za razbibrigu, ali i kao dragocjen izvor raznoraznih trivijalnosti i pikanterija. Autorima to nije prvo djelo. U dosadašnjem opusu autori su nabrojali petnaest knjiga. Jedini problem može biti cijena (oko 30 funti).

Video

Buena Vista Social Club, redatelj Wim Wenders

Film je snimljen kada je Ry Cooder drugi put došao u Havanu 1998. da bi snimio solo album s velikanom kubanske glazbene scene Ibrahimom Fererom. Dvije godine prije, 1996, pobrao je lovorike kada se, kao prvi od stranih glazbenika, našao na Slatkom otoku i tamo iskoristio potencijale vremešnih glazbenika poput Compaya Segunda i ostalih. Ovoga puta pridružio mu se i poznati redatelj, Nijemac kao i Cooder, Wim Wenders. I snimio film. To nije glazbeni film u pravom smislu riječi, jer Wenders si to ne bi dopustio. On reže pjesme (što može živcirati) i pušta glazbenike da izravno u kameru pričaju svoja sjećanja te prikazuje Kubu na svoj način. Na vrpci zabilježen je rad glazbenika u studiju, ali i nastupi na koncertima u Amsterdamu i Carnegie Hallu.

Časopisi

»Rolling Stone«

Jedan od najutjecajnijih časopisa rock-glazbe donosi, kao i njegovi srodnici, mnogo toga zanimljiva raznorodnoj publici. Primjerice, radio koji se čita. Pišu o sporu Metallice i tvrtke Napstar koja je neovlašteno nudila njihove snimke besplatno. (O tome se i u nas piše, a rezultata za sada nema. Pa ni u »Rolling Stoneu«.) Osim toga na stranicama brblja i Brittney Spears, zvjezdica koja puno zarađuje, a nitko ne zna zašto osim mogula koji je protežiraju. Loša je vijest da je iz grupe Allman Brothers Band istupio njihov gitarist Dicky Bets, koji je napisao najveće hitove grupe: Rambling Man i Jessica. Možda je htio da se bend zove Bets Brothers Band pa je od Grega Allmana dobio po prstima, ali to su samo moja nagađanja.

Internet

http://cheap-cds.com

Evo jedne svima nama drage stranice. Kome nije, bit će. Tu sam nabavio svoje najjeftinije CD-e i vinil ploče. Izbor je velik. Stvari nisu second-hand, a najviša je cijena 11.99 dolara (najčešće pet, šest ili sedam baksa). No, ne zaboravite da morate platiti još shipping and handling, što će vas stajati dodatnih pet zelembaća.

Krešimir Blažević

Vijenac 163

163 - 1. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak