Vijenac 162

Arhitektura

Grozdan Knežević

Treba donijeti nove zakone

Grozdan Knežević

Treba donijeti nove zakone

Arhitektura, pa i urbanizam, jesu i bit će pod dominirajućim utjecajem moći (financijske, političke, crkvene). Nema razloga vjerovati da će se to promijeniti.

Sukladno tomu postoji veza između arhitekture i politike. Svaka politička moć nastoji ostvariti trajne i vidljive dokaze svog postojanja. Urbanizam i arhitektura svakako su najpodobniji da tu sliku i ostvare.

Karakteristike odnosa moći i arhitekture danas su bitno drukčije od onih u povijesti kada je sve do kraja 19. stoljeća funkcioniralo načelo »elitno na elitno«.

U dvadesetom stoljeću došlo je do propasti elitizma (i naručitelja i arhitekta). Pad je veći što je sredina u kojoj se reproducira civilizacijski, politički i gospodarski zaostalija.

Taj međuodnos manje je ili više kultiviran, pa je njegov prostor djelovanja manji ili veći. Valja uočiti da je bitna razlika između socijalističkog sustava i onoga slobodnotržišnog. Sa stajališta urbanizma i arhitekture čini se socijalistički sustav podobnijim. U nedostatku preciznije definicije vlasništva, lakše je deklarirati, poticati i ostvarivati artikulirani urbanizam.

U uvjetima privatnoga vlasništva, privatni interes postaje dominantan i on određuje urbanističko i arhitektonsko ponašanje. U procjeni stanja u kojem se nalazimo ističem posebnosti da smo u posljednjih pedesetak godina mijenjali političke i vrijednosne sustave, da su novi vrijednosni sustavi zamjenjivali jedan drugi bez dovoljno vremena za konsolidaciju novih vrijednosti. Mi dakako zbog toga imamo i poteškoća u razgrađivanju tim sustavima stvorenih mentaliteta.

Ako se tome dodaju i obilježja primitivnog kapitalizma koji je u nas u zamahu, onda dolazimo do takozvanog parcela-urbanizma, koji je u nas na žalost zakonski osnovan. I kod toga urbanizma politika je posredno uključena. Ona ne želi mijenjati stanje jer se takvo jeftino dodvorava investitorima i dobiva njihovu potporu i što je najvažnije i simulaciju napretka.

Ako se želi ublažiti negativne posljedice ovog stanja, onda poglavito treba donijeti nove zakone koji će nam omogućiti urbanu komasaciju.

Apelirati na arhitekte da u postojećim uvjetima odbijaju narudžbe posve je nerealno.

Dobro je da se u posljednje vrijeme, iako s velikim zakašnjenjem, događaju ovakvi skupovi. Strukovne udruge imaju u našim okolnostima naglašenu zadaću da pritiskom na javno mnijenje utječu na političke odluke. Strukovne udruge morale bi intenzivnije poticati uključivanje svojih članova u političke procese.

Naime, ako se mi ne bavimo politikom, ona se u svakom slučaju bavi nama. U poziciji izvan političkih tijekova veoma je teško (ili nemoguće) ostvariti pozitivno ozračje za konstruktivnu kritiku ili poticaje jer nam za takvu aktivnost nedostaju ključne spoznaje.

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak