Vijenac 162

Matica hrvatska

Vijest

Matica za Okučane

Matica za Okučane

U povodu pete obljetnice vojno-redarstvene akcije »Bljesak« Matica hrvatska iz Nove Gradiške i Osnovna škola iz Okučana pripremile su tribinu Hrvatski jezik u školi i životu. Predavači su bili naši vodeći stručnjaci s Katedre za hrvatski standardni jezik prof. dr. Marko Samardžija i prof. dr. Ivo Pranjković.

U Okučanima (općina) živi oko četiri tisuće Hrvata iz više od stotinu župa iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Većina će od njih i ostati ovdje jer se nemaju kamo vratiti. Također velika većina profesora i učitelja, kao i učenika škole, ima teškoća s uporabom hrvatskog jezika u školi jer su dugo živjeli u sredinama gdje su hrvatski jezik i kultura bili zapostavljeni. Zbog toga su na čelu s ravnateljicom Ankom Jovanov i župnicima župa Sv. Vida iz Okučana i Sv. Duha iz Gornjih Bogićevaca fra Božidarom Blaževićem i fra Josipom Bošnjakovićem pozorno pratili zanimljiva izlaganja predavača i postavljali mnoga pitanja. Tribinu smo iskoristili i za promidžbu Matice hrvatske, koja je u Okučanima djelovala od 1892. do 1918. godine preko Pučke učione i nekoliko članova prinosnika Matice hrvatske u Novoj Gradiški.

Ističemo također da je Matica hrvatska iz Nove Gradiške odmah nakon oslobađanja Okučana 1995. organizirala koncert tamburaške skupine Dukati za branitelje i osloboditelje Okučana.

Josip Ostić

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak