Vijenac 162

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Rembrandtovi crteži u Louvreu

Pariz Devetnaesta po redu izložba Zbirke Edmond de Rothschild, posvećena Rembrandtovim crtežima i grafikama, upravo se održava u pariškom Louvreu. Publici je predstavljeno stotinjak djela, dok će u katalogu biti popisani svi radovi u posjedu Zbirke. Također će se pokušati datirati svako pojedino djelo te prikazati fotografski skenirana struktura papira, ne bi li ta istraživanja pomogla u novom sagledavanju baroknoga majstora. Rembrandt u Louvreu ostaje otvoren do 19. lipnja.

Picasso na papiru

Dublin Irski Muzej moderne umjetnosti je do lipnja domaćin izložbe Picassovih crteža. Na izložbi su prikazana djela u kojima je, kao primaran, rabljen novinski papir. Kolaži iz ranokubističkog razdoblja upotpunjeni su crtežima na novinskom papiru nastalim tijekom okupacije, fotografijama i arhivskoj građi. Izložba svjedoči o Picassovu htijenju za uporabom različitih sredstava te igri s idejom o novinama kao materijalom za stvaranje umjetničkog djela. Ta djela su prikazana prvi put u Irskoj, a neki primjeri i arhivska građa prvi put uopće.

Goya u Rimu

Rim Velika monografska izložba održava se u rimskoj Palazzo Barberini u Rimu. Riječ je o retrospektivi španjolskog slikara Francisca de G. y Lucientes Goye. U suradnji s madridskim Pradom, a skupljenim slikama iz Madrida, Seville i Bilbaa, rimska izložba koja traje do 18. lipnja daje veliki presjek radova tog umjetnika s prijelaza 18. u 19. stoljeće. Više od osamdeset izložaka prvi se put pokazuju u Rimu.

Knjiga: Caravaggio

Peter Robb, M: The Man Who Became Caravaggio, Henry Holt & Company, 2000.

Na otprilike 570 stranica australski pisac Peter Robb piše zamršenu biografiju velikoga baroknog slikara ćudljive osobnosti i revolucionarne umjetnosti. Slovo M u naslovu za Robba znači misterije kojima je Caravaggiov život bio pretrpan. U vrijeme protureformacije on se drznuo iskakati iz crkvenih normi portretirajući prostitutke ili gole mladiće. Knjiga sabire sve činjenice koje su utjecale na njegov životni put, od Lombardije, preko Rima i Napulja do Sicilije i Malte.

Časopis: »Metropolis«

»Metropolis«, New York, travanj 2000.

New York Već gotovo dvadeset godina izlazi časopis »Metropolis«, posvećen istraživanju suvremenoga života u različitim disciplinama: arhitekturi, dizajnu interijera, produkt dizajnu, grafičkom dizajnu. Kako autori časopisa kažu: »Oblikovana okolina refleksija je onoga što jesmo i što bismo željeli biti kao individualci i kao ljudi.« »Metropolis« nadalje istražuje ekonomski, politički, socijalni, kulturni i ini kontekst koji okružuje objekt, građevinu, ulicu ili grad. I, na kraju, »Metropolis« teži prikazivanju svjetskog bogatstva ukoliko bi dizajn bio istinit dio kulturnog dijaloga. Dobitnik je mnogih nagrada za oblikovanje naslovnica.

CD-ROM: Cézanne

Paul Cézanne, Portrait of My World, Corbis, 1999.

Ovaj nas CD-ROM uvodi u svijet velikog slikara kroz njegov studio, muzej, prirodu, željezničku postaju i male kafiće. Svaki od tih pet dijelova na svoj način prikazuju Cézanneov život. Moguće je preko njegovih pisama, priča njegovih suvremenika i povijesnih činjenica dokučiti o kakvu se slikaru radi, uključujući i usporedbu s djelima drugih slikara. Uz biografiju postoji i popis Cézanneovih djela.

Internet: Icom

http://www.icom.org/

Na ovoj stranici, posvećenoj Međunarodnom muzejskom savjetu, osim aktualnih informacija vezanih uz ICOM možete dobiti velik broj web-adresa mnogih muzeja širom svijeta. Uz veliku količinu informacija nalaze se i članice ICOM-a te ostale međunarodne organizacije vezane uz kulturu i umjetnost.

Marko Kružić

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak