Vijenac 162

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS

Kazalište i njegov dvojnik

Zagreb Od 28. travnja do 3. svibnja u organizaciji Hrvatskog centra ITI i Francuskog instituta održani su Dani Antonina Artauda. Povod je bilo izdavanje hrvatskog prijevoda njegove knjige koja je mnogima alfa i omega kazališne teorije Kazalište i njegov dvojnik u izdanju biblioteke Mansioni Hrvatskog centra ITI. Knjigu je preveo Vinko Grubišić koji je i autor monografije Artaud predstavljene istom prigodom. Zainteresirani su mogli pogledati i igrani film o životu pionira suvremenog kazališta En compagnie d'Antonin Artaud (U društvu s Artaudom), a posljednjega dana priređen je i razgovor o temi Ima li kazalište svog dvojnika ili zašto se bavim Artaudom u kojem je između ostalih o svom viđenju i prakticiranju Artaudovih zamisli govorio i najvažniji hrvatski performer Damir Bartol Indoš.

Redateljski debut Jeanne Moreau

Laussanne Da za početak nikad nije kasno, dokazala je početkom svibnja slavna francuska glumica Jeanne Moreau (Until the end of the world, Jules and Jim). Iako već nekoliko godina nije aktivna, ova francuska diva se u sedamdeset i drugoj godini života prvi puta prihvatila kazališne režije. Za svoj debut Jeanne je izabrala brodvejski hit Wit (francuski Un trait d'esprit), tekst Margaret Edson koji je 1999. dobio Pulitzerovu nagradu. Iako su mnogi očekivali da će ona zaigrati i glavnu ulogu na smrt oboljele profesorice književnosti koja napokon počinje cijeniti jednostavne vrline, Jeanne Moreau ju je radije dodijelila članici Comédie française Ludmili Mikaël, a tekst su preveli i adaptirali sama redateljica i Stéphane Laporte. Nakon igranja u Lausanni (25. travnja do 14. svibnja) predstava bi trebala krenuti na francusku turneju.

Dodjela Tonya

Broadway Početkom svibnja objavljene su nominacije za poznatu američku nagradu Tony za najbolju predstavu. Ove godine u konkurenciji su četiri brodvejske predstave i to Copenhagen po tekstu autora poznate komedije Noises off Michaela Frayna (režija Michael Blakemore, glavne uloge Philip Bosco i Blair Brown, Royal Theatre), Dirty Blonde Claudie Shear koja ujedno glumi i glavnu ulogu (režija James Lapine, Helen Hayes Theatre), The Ride Down Mt. Morgan Arthura Millera (režija David Esbjornson, glavna uloga Patrick Stewart, Ambassador Theatre) i True West Sama Sheparda (režija Matthew Warchus, glavne uloge Philip Seymour i John C. Reilly, Circle in Square Theatre). Obojica glumaca iz Pravog zapada nominirana su i za Tonyja za najbolju mušku ulogu, dok je Shearova nominirana za isto u ženskoj kategoriji, a Michael Blakemore, James Lapine i Matthew Warchus nominirani su i za najbolju režiju.

Sve detalje o ovoj američkoj nagradi i ostalim ovogodišnjim nominacijama lako se mogu pribaviti na internetskoj adresi www.on-broadway.com/tony

Festival BITE:00

London Na ovogodišnjem Barbican International Theatre Event (BITE:00) koji će trajati od svibnja do listopada, prikazat će se devetnaest internacionalnih produkcija. Organizatori između ostalog najavljuju nastup Comedie Française s Moli#reovim Scapinovim spletkama, Let iznad kukavičjeg gnijezda čikaške Steppenwolf Theatre Company, Kwaidan, poetičnu priču o tri Japanska duha u kojoj sudjeluju plesači, glumci i lutke u izvođenju Ping Chong Company te Songs and Stories from Moby Dick svestrane umjetnice Laurie Anderson. Ovo ljetno kazališno događanje prvi put je održano prije dvije godine kao odgovor Royal Shakespeare Company, koja je odbila igrati predstave tijekom ljetnih mjeseci, iako joj je od 1982. Barbican Center sjedište. Kako bi prostor ipak ostao živ i ljeti, odlučilo se ustupiti ga stranim uspješnim sezonskim produkcijama, a ove godine BITE doživljava svoje treće izdanje.

Časopis New Theatre Quarterly

Britanski kazališni časopis New Theatre Quarterly, koji izdaje Cambridge University Press, može se pronaći i na Internetu. No zamka u koju se često upada kada je riječ o periodici (pogotovo kazališnoj) na Internetu vreba i na ovom siteu. Lako ćete pronaći starije brojeve sa zanimljivim tekstovima, no ako želite pročitati neki noviji kazališni esej, na časopis ćete se jednostavno morati pretplatiti. Cijena — sitnica, tridesetak funti. Adresa je http://www.cup.cam.ac.uk/journals/ jnlscat/ntq/ntq.html

Erika Šarić

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak