Vijenac 162

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKIGLOBUS

Microsoft pokušava izbjeći podjelu

Microsoft na vrlo osebujan način pokušava izbjeći cijepanje kompanije, na čemu ustrajava Ministarstvo pravosuđa SAD. Osmog svibnja javno je iznijeta ponuda u kojoj Microsoft eksplicitno izjavljuje kako odustaje od forsiranja monopolističkog ponašanja. Prema neslužbenim navodima »Washington Posta«, Microsoft namjerava ponuditi novu izvedbu operacijskog sustava Windows sa skrivenim pristupom Internet Exploreru. Isto tako navodno namjeravaju ponuditi proizvođačima softvera veću fleksibilnost u mijenjanju softvera Windowsa. Valja napomenuti da Microsoftu neće biti ni malo lako ispuniti dana obećanja, uzmu li se u obzir brojna dvojbena rješenja u arhitekturi samog operacijskog sustava Windows, čime je u znatnoj mjeri narušena modularnost sustava, koja je upravo od krucijalnog značaja za rješenje spomenutih problema.

Virus I love you

Prije nešto više od tjedan dana svijet informatike potresao je novi opaki računalni virus koji se proširio širom svijeta nevjerojatnom brzinom putem sustava elektronske pošte preko poruke intrigantna naslova I love you. Virus je najprije otkriven u Hongkongu, nakon čega je pogodio još nepoznat broj kompanija u Norveškoj. Napadnuti su i neki europski parlamenti i računalni sustavi velikih kompanija i financijskih ustanova. Tako je primjerice ljubavni virus potpuno blokirao interni komunikacijski sustav britanskog parlamenta, u Danskoj je osim parlamenta napao telekomunikacije, drugi program televizije te Ministarstvo okoliša i energije, čiji je predstavnik priznao da jednostavno ne zna kako je virus ušao u sustav. Poznato je da je virus pogodio i računalnu mrežu švicarske savezne vlade, nakon čega je sustav odmah isključen kako bi se spriječilo širenje virusa. Ništa bolje nisu prošle institucije u SAD. Tako su se na listi napadnutih našle najuglednije državne i poslovne institucije kao što su velike informatičke korporacije, CIA, FBI, Pentagon i mnogi drugi. Tvrtke koje se bave izradom programa za zaštitu od virusa smjesta su reagirale ponudivši korisnicima rješenja za uklanjanje virusa. U međuvremenu je nakon opsežne istrage uhićena osoba za koju se sumnja da je autor virusa. Bez obzira na sve naknadno poduzete akcije ostaje nepobitna činjenica da su to mjere koje se bave posljedicama, a na uzrocima, koji leže u činjenici da proizvođači softvera i ostalih tehnologija u trci za što bržim izlaskom na tržište s novim tehnološkim rješenjima često zanemaruju aspekte sigurnosti koji su od iznimne važnosti kada je riječ o praktičnoj primjeni neke tehnologije. Svi se slažu da štete koje je prouzročio ljubavni virus u ovom trenutku prelaze deset milijardi dolara.

Online-centar za internetske prijevare

Sve veća poslovna aktivnost na Internetu dovela je do pojave novih oblika kriminalnih pojava, među koje svakako pripadaju i prijevare. Prošle godine je u Ministarstvu pravosuđa SAD zaprimljeno gotovo osamnaest tisuća žalbi o prijevarama na Internetu. Sve to dovelo je do potrebe za institucionalnim reorganiziranjem kako bi se problem koji je očigledno u porastu mogao kvalitetno rješavati. Tako je osmog svibnja državna odvjetnica SAD Janet Reno najavila osnivanje novog contra koji će se baviti upravo tom problematikom. U centru koji se zove Internet Fraud Compliant Center u prvo će vrijeme biti zaposleno dvanaest FBI agenata i oko dvadeset i pet ljudi iz National White Collar Crime centra, a pritužbe će se primati preko posebno zaštićenog poslužitelja www.ifccfbi.gov. Najavi je prisustvovao pomoćnik direktora FBI-a Ruben Garcia, koji je pri tome istaknuo da će zaprimljene žalbe biti proslijeđene mjerodavnim vlastima, koje bi trebale promptno djelovati.

Časopis »Bug«

»Bug« je jedan od najstarijih informatičkih časopisa u Hrvatskoj, koji u svakom broju pored za takvu vrstu specijaliziranih časopisa uobičajenih informacija iz područja softvera i hardvera opširno obrađuje neku temu iz područja informatike. Tako u novom broju kao glavnu temu obrađuje sustav elektronske pošte, koja je vjerojatno najvažniji način komunikacije za velik broj današnjih korisnika Interneta. Sustav elektronske pošte razvija se već gotovo trideset godina, tako da je posebno s naglim razvojem Interneta postao široko prihvaćeno tehnološko rješenje za digitalno dopisivanje. Ta tema posebno je aktualna u kontekstu svih događanja oko ljubavnog virusa, koji se prenosi u obliku poruke elektronske pošte.

DK Gavella — prodaja karata preko Interneta

U situaciji kada kulturne ustanove u Hrvatskoj imaju vrlo ozbiljnih financijskih problema posebno raduje vijest o uspješnu uvođenju modernih tehnologija u neko kazalište. Tako su uz predstavljanje nove predstave Kultura u predgrađu u DK Gavella promovirane i internetske stranice ovog kazališta. Taj važan iskorak prema modernim tehnologijama i Internetu kazalište je napravilo u suradnji i uz pomoć poduzeća Iskon, čiji je direktor Davor Saboj bio na predstavljanju. Posebno je zanimljivo da internetske stranice omogućavaju rezervaciju i kupnju ulaznica. Na promociji prvu kartu preko Interneta simbolično je kupila pomoćnica ministra kulture Ljiljana Štokalo, a ravnatelj kazališta Krešimir Dolenčić istaknuo je kako se radi o velikom koraku naprijed za hrvatsko kazalište.

Slaven Batnožić

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak