Vijenac 162

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE

Koncerti

Izgleda da dolaze bolja vremena za ljubitelje rock i pop i sve ostale suvremene glazbe. Nakon koncerta grupe Jethro Tull u Zagrebu 10. svibnja i Stinga u Puli 13. svibnja pred nama su novi glazbeni izazovi. Nama najbliži koncert Vana Morrisona, sve najbolje o gospodinu glazbeniku, održat će se 24. lipnja u Stuttgartu u Njemačkoj. Neke agencije već prodaju aranžmane po 750 kuna, ali postoje je i jeftinije varijante tipa vlastitoga prijevoza, sendviča i piva na benzinskoj crpki. Jedini su problem karte, koje možda ne uspijete kupiti kada prevalite put.

Drugi bliski sudar s rockom, i to trenutačno jednim od najžešćih u svijetu, ipak će pogoditi Zagrepčane. Prvoga srpnja u goste nam dolaze ZZ Top. Nažalost, u veliku dvoranu Doma sportova. Bit će vruće kako god pogledate na stvari. Spremite boce s vodom za polijevanje.

U obližnjoj Lendavi u Sloveniji ponovno se od 30. lipnja do 2. srpnja održava Bikers Weekend. Uz sastave iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske nastupit će i motorističkoj publici primjereni bendovi. Tridesetoga sviraju Clawfinger, švedsko-norveška kombinacija, 1. srpnja Rockbitch iz Engleske za čiji je nastup zabranjen pristup mlađima od osamnaest godina te najveća atrakcija, veliki sastav Thin Lizzy (jedna od najbolje rocku prilagođenih pjesama iz irske glazbene baštine, Whiskey in the Jar, za one koji to ne znaju, bio je njihov veliki hit, a ne Metallikin). U kojoj će postavi nastupiti, ne zna se. Oprez.

Knjige

Keith Badman, The Beatles: After the Break-Up 1970-2000: A Day-By-Day Diary

Knjiga govori o razdoblju nakon što se velika gomilica četvorice ljudi raspala na četvrtine. Knjiga u recenzijama dobiva gotovo redovito 5 (od mogućih 5) zvjezdica, iako ima i onih (sitničavih) koji daju i ocjenu 3 i pol. Iako u knjizi ima i nekih čudnijih podataka, koje bi valjalo provjeriti, svaki kulturan čovjek trebao bi imati tu knjigu u knjižnici. Ne baš do enciklopedija, ali odmah tu negdje... Ne ipak, bit ću pošten i realan. Ovo je knjiga za sve koji žele doznati što se s Ringom, Georgeom, Paulom i Johnom dešavalo otkako se sastav raspao do današnjih dana. A tko ne želi?

Video

The Beatles, Help, režija Richard Lester

Kako je ovo prva ovakva rubrika, red je da se još jednom osvrnemo na velikane, odnosno na one bez kojih ovakvih rubrika ne bi bilo. Na VHS traci možete sada nabaviti kultni film Beatlesa Help iz 1965. godine. Iako neki filmaši trube da taj film Richarda Lestera i nije neko veliko filmsko ostvarenje, treba ga gledati s drukčije strane. Tko film vidio nije možda će mu biti pomalo dosadne scene u kojima Beatlesi glume, no oni dokazuju, tijekom cijeloga filma, da su nadareni duhoviti mladi glazbenici koji uživaju u neočekivanoj velikoj slavi. Zašto film još vrijedi vidjeti i imati? Zato što govori o najvećoj rock grupi svih vremena. (Sada više neću o Beatlesima... Teško.)

Časopisi

Billboard

Jedan od najutjecajnijih časopisa u glazbenoj industriji i dalje je nezaobilazan za svakoga tko se bavi glazbom i prati što se u njoj zbiva. Traje već desetljećima, ima svoj profil, ne mijenja se previše i prati sve što se u glazbi zbiva. Dakle, za one koji žele saznati o svemu što je novo. O specijaliziranim časopisima ćemo drugom prigodom. Ovaj broj donosi, kao i obično, pregršt noviteta, relevantne top-ljestvice, recenzije te nekoliko intervjua npr. s Patti Smith ili sa (hm!) Paulom McCartneyem.

Internet

http://www. cosmo.com/tours.html

Dakle, kako dolazi ljeto, vrijeme putovanja, zabave i veselja, ovo vam je idealna web-stranica na kojoj ćete pronaći koje grupe kada i gdje (i zašto) održavaju koncerte. Tako možete planirati odredište za godišnji odmor. Ili ne ići nikamo ako Hrvatsku preplave silni koncerti. Pogledajte stranicu na Internetu i odlučite se. Izbor je zaista velik. Jedino me čudi kako nema ništa o brodovima ljepote i glazbe koji će kružiti Jadranom. Nisu, vjerojatno, dostavili podatke na vrijeme. Ali uvijek se stigne apdejtirati (up to date Veselo veče+Jadranski susreti).

Krešimir Blažević

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak