Vijenac 162

Informatika

Povratak u buducnost

Digitalna olovka – još jedno inteligentno rješenje iz Švedske

Povratak u budućnost

Digitalna olovka – još jedno inteligentno rješenje iz Švedske

Znatan napredak na području minijaturizacije elektronskih komponenata svih vrsta u posljednjih nekoliko godina omogućio je razvoj malih uređaja za obradu informacija koji danas imaju upravo fascinantne mogućnosti. Na tržištu je uobičajeno da se proizvodi svrstavaju u pojedine kategorije, tako da je za tu relativno novu vrstu uređaja uvedena nova kategorija koja se naziva osobni digitalni asistent (Personal Digital Assistant — PDA). Općenito riječ je o uređajima koji su po fizičkim dimenzijama mali, tako da ih je moguće spremiti u džep, opremljeni samo zaslonom bez standardne alfanumeričke tipkovnice, tako da korisnik s uređajem komunicira pomoću posebne olovke. Razmjena podataka s nekim drugim uređajem kao što je računalo ili mobilni telefon odvija se preko infracrvenih zraka, a u vrlo bliskoj budućnosti preko radiovalova primjenom tehnološkog rješenja poznatog pod nazivom Blueteeth.

Na tržištu su već neko vrijeme raspoloživi uređaji koji imaju sve gore navedene karakteristike i uvelike nalikuju kalkulatorima, tako da se često nazivaju i džepna računala, što samo po sebi i ne znači neku revolucionarnu novost. Međutim, džepno računalo u obliku olovke koje ima dodatne mogućnosti, nezamislive za običnu olovku, stvarno je iznimno postignuće.

Niska cijena i raspoloživost raznih vrsta elektronskih komponenata potrebnih za izvedbu džepnih računala omogućuje realizaciju brojnih dobrih ideja do kojih mogu doći ljudi u raznim dijelovima svijeta, tako da se može očekivati da sva tehnološka čuda u svijetu računala neće više dolaziti samo iz SAD. Upravo u slučaju digitalne olovke riječ je o tome da su stručnjaci švedske tvrtke C Technologies koja je zapravo specijalizirana za digitalne kamere, digitalizaciju i obradu slika došli na ideju da iskoriste spomenute mogućnosti izvedbe džepnih računala, tako što će u njih ugraditi vlastita tehnološka rješenja za digitalizaciju i obradu slika, te ih na taj posredan način plasirati na tržištu kao proizvode pod nazivom C-Pen. Digitalna olovka C-Pen džepno je računalo koje nema vrh koji ostavlja trag na papiru, nego minijaturnu digitalnu kameru koja prenosi slikovni zapis koji se nalazi na površini iznad kojeg je korisnik postavio vrh olovke u memoriju koja je ugrađena u olovku. Zanimljivo je da tako mali uređaj u obliku olovke u sebi stvarno ima ugrađeno pravo računalo za koje je minijaturna digitalna kamera samo ulazna jedinica. Te mogućnosti same po sebi i ne bi bile osobito korisne kad računalo u olovci ne bi bilo opremljeno posebnim programskim modulima koji olovci daju iznimne mogućnosti.

Konkretno programski moduli omogućavaju da se olovka koristi za niz vrlo praktičnih poslova. Automatsko pretvaranje slikovnog zapisa, slova i ostalih znakova u uobičajeni kodirani zapis, obavlja se kao unos preko tipkovnice ili neke datoteke. Kapacitet memorije ugrađene u računalo u olovci omogućava unos do oko tri tisuće stranica teksta. Modul za bežičnu komunikaciju ugrađen u olovku kao jedna od izlaznih jedinica njezina računala omogućava prijenos teksta na računalo ili bilo koji drugi uređaj opremljen sličnim modulom. Time je ujedno omogućeno da se olovka praktično može koristi za slanje faksova, poruka elektronske pošte, čitanje štapićastog koda (bar koda) i sl.

Time sve mogućnosti zasigurno nisu iscrpljene, a u vezi s tim svakako ohrabruje činjenica da proizvođač C-Pen digitalne olovke nudi programsku opremu zasnovanu na grafičkom sučelju koja omogućava razvoj novih aplikativnih rješenja. U sklopu razmatranja praktičnih mogućnosti svakako valja spomenuti način integracije s osobnim računalima. Programska oprema koja se postavlja na osobno računalo radi razmjene podataka s digitalnom olovkom izvedena je tako da se cijeli sadržaj memorije u olovci vidi kao da je riječ o standardnom disku ugrađenu u računalo.

Konačno, pomoću olovke moguće je i pisati. Korisnik pokretima olovke po papiru mora oponašati način pisanja pojedinih grafema. Minijaturna ugrađena kamera prenosi promjenu slikovnog zapisa površine po kojoj se pomiče vrh olovke te na osnovi izračuna i usporedbe relativnih pomaka uspijeva rekonstruirati putanju kretanja vrha olovke koja koincidira s oblikom nekog grafema. Konkretno određivanje da li u dovoljnoj mjeri putanja odgovara nekom grafemu određuje se pomoću posebnih algoritama ugrađenih u modul za prepoznavanje rukopisa. Valja napomenuti da se tu mogu očekivati posve zadovoljavajući rezultati pošto se u uputama za uređaj mogu naći pojednostavnjeni grafemi koji odgovaraju pojedinim znakovima abecede.

Tvrtka C Technologies uz digitalnu olovku C-Pen nudi i vrlo zanimljiv aplikativni modul. Riječ je o mogućnosti da se zbog vrlo dobrih memorijskih kapaciteta u olovku učitaju dvojezični rječnici, tako da se prilikom teksta može uključiti i vrlo jednostavan proces prevođenja. Naravno, nije riječ o potpuno automatiziranu sustavu za prevođenje koji uzima u obzir semantiku i brojne druge aspekte jezika, nego o jednostavnu pomagalu pomoću kojeg je moguće djelomično izbjeći ručno traženje u rječniku. Trenutačno je raspoloživo šest dvojezičnih rječnika koji se odnose na engleski, njemački, španjolski, talijanski i švedski jezik.

Na kraju, valja se podrobnije osvrnuti na način izvedbe komunikacije s drugim uređajima. Trenutačno je raspoloživa komunikacija preko infracrvenih zraka koja je uobičajena za ovu vrstu uređaja. Novost koja se očekuje s velikim zanimanjem i nestrpljenjem je tehnologija Blueteeth koja omogućuje bežičnu komunikaciju putem radijskih valova vrlo visoke frekvencije (2.4 GHz) na udaljenosti do 10 m između raznih vrsta uređaja kao što su džepna računala, mobilni telefonski uređaji, računala i sl. Jedna od najvažnijih karakteristika tog oblika komunikacije jest da su njezini tvorci pokušali ostvariti one mogućnosti komunikacije koje se nude u računalnim mrežama, čime je u znatnoj mjeri pojednostavnjena integracija s postojećim računalnim i ostalim sustavima, koji mogu komunicirati preko postojećih računalnih mreža. Kao što se može očekivati, jedno od još otvorenih pitanja je zaštita podataka. Tvrtka C Technologies već najavljuje inačice uređaja C-Pen koji će podržavati i takav način komunikacije, čime će se još dodatno povećati mogućnosti uporabe digitalne olovke.

Čak i na osnovi površne analize možemo zaključiti da je C-Pen vrlo duhovito inženjersko rješenje, no ostaje ipak otvoreno pitanje koliko će biti korisno u praksi. Isto tako jedna od potvrda ispravnosti ponuđenoga koncepta bit će u kolikoj će mjeri ostali proizvođači ponuditi slična rješenja na tržištu. Bez obzira na u ovom trenutku realne dvojbe, digitalna olovka C-Pen vrlo je jasna najava potpuno nove generacije jednostavnih malih uređaja zasnovanih na najmodernijim računalnim tehnologijama koji bi primjenu trebali naći u svakodnevnom životu.

Dodatne informacije o digitalnoj olovci C-Pen raspoložive su preko sljedeće hiperveze:

http://www.cpen.com/

Slaven Batnožić

Vijenac 162

162 - 18. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak