Vijenac 161

Glazba

CD MOZAIK

The Chieftains, Water From The Well, BMG/Menart, 17 pjesama/63 min.

CD MOZAIK

The Chieftains, Water From The Well, BMG/Menart, 17 pjesama/63 min.

Nakon nekoliko albuma napravljenih s različitim poznatim glazbenicima, čime su još više popularizirali svoju irsku glazbu (spomenimo neke: The Rolling Stones, Sting, Tom Jones, Mick Jagger, Mark Knopfler ili one s druge strane Atlantika Don Williams, Emmylou Harris, Nitty Gritty Dirt Band ili Willie Nelson) i najvjerojatnije malo napunili džepove, ovim albumom velika irska glazbena institucija The Chieftains pod vodstvom svog druida Paddyja Moloneya vratila se korijenima. Uopće mi nije jasno odakle ti glazbeni rudari kopaju nove tradicionalne/folklorne teme. Ovaj put prošli su Irskom od kraja do kraja i zabilježili sve što još nisu čuli. Možete li vjerovati da oni još nešto nisu čuli iz svoje glazbene baštine? Kao i svaki album The Chieftains i ovaj je prepun divne glazbe, veselja i sjete, razularenih polki koje oni tako lijepo kanaliziraju i stvaraju umjetnost. Dakle, o njima sve najbolje. Oni su nešto kao narodnoglazbena filharmonija koju svagdje dočekuju s uvažavanjem. Pričao mi je prijatelj iz Australije da kada god dođu Down-Under, opera u Sydneyju rasprodana je mjesecima unaprijed. Siguran sam da bi se to dogodilo i u našem gradu Zagrebu. Za Chieftainse jednostavno znaju svi koji imalo drže do sebe i svoga glazbenog obrazovanja. Jer način na koji izvode tradicionalnu glazbu toliko je savršen, ali ne sterilan, da to treba čuti i uživo.

Zaustavio bih se nakratko na jednoj pjesmi. Zove se An poc ar buile. Dobro je poslušajte, jer nadam se da nećete propustiti ovaj album. Zvuči kao da je naša, zagorska. Jedino je otpjevana na galskom. (U ovom slučaju to mnogo ne mijenja na stvari jer drugim stanovnicima Hrvatske poneki govor iz zagorskog kraja zvuči kao švedski.) Tko zna, možda u potrazi za keltskim korijenima The Chieftains svrate i do nas.

I samo kratka digresija na kraju. Zašto u nas nema takva orkestra? Mislim da je kombinacija Ladarice — Jegeduši dosta blizu tome. Poslušajte pjesmu Bože Potočnika, ako je pronađete, Pri svetom Roku, i sve će vam biti jasno. Stvari treba samo malo više pogurati i rezultat neće izostati. Ionako world music hara svijetom. A ne da nam divnu pjesmu Ju te san se zajubija na špici filma Kraljica Margot pjeva klapa iz Čačka.

Krešimir Blažević

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak