Vijenac 161

Dossier, Urbanizam

Hrvatsko novinarsko društvo

PRIOPĆENJE

Hrvatsko novinarsko društvo

Perkovceva 2, 10000 Zagreb

Zagreb, 27. travnja 2000.

PRIOPĆENJE

U povodu smjenjivanja uredništva casopisa »Covjek i prostor«, uz puno uvažavanje prava nakladnika da bira i opoziva glavnog urednika, Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva smatra potrebnim upozoriti javnost da je neprihvatljiva praksa da se urednici smjenjuju zbog iznošenja kritickih stajališta.

Casopis »Covjek i prostor« posljednjih je mjeseci upozorenjima na arhitektonske i urbanisticke devastacije u Zagrebu pobudio opravdan interes strucne i šire javnosti o problemu gospodarenja prostorom. Nakladnik — Udruženje hrvatskih arhitekata nije, ipak iskoristilo stranice casopisa da potakne raspravu, pa i polemiku ako treba, o arhitekturi i urbanizmu, vec je smjenom uredništva onemogucilo iznošenje kritickog mišljenja i sprijecilo otvorenu javnu raspravu.

Takva praksa proturjeci temeljnim nacelima slobode javnog komuniciranja i izravno podsjeca na vremena kad su vlasnici u medijima željeli imati poslušnike. Izvršni odbor HND stoga, radi zaštite interesa javnosti, poziva Udruženje hrvatskih arhitekata da opozove odluku o smjenjivanju uredništva, te da mu omoguci rad do isteka mandata.

Predsjednik HND

Dragutin Lucic

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak