Vijenac 161

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS

29. travnja — Međunarodni dan plesa!

Poruku koja se svake godine šalje u povodu Međunarodnoga dana plesa, ove su godine sastavili Kubanka Alicia Alonso, jedno od vodećih imena klasičnog baleta u Americi te plesač i koreograf Jiri Kilian, od 1999. umjetnički voditelj Nederlands Dans Theatera.

Ples je ušao u novi milenij dosegnuvši možda vrhunce svog razvoja u dugoj povijesti. Nastaju novi stilovi koji sjedinjuju sve bogatstvo baštinjeno iz prošlosti sa svim novostima novoga doba. No još plesu nije dano mjesto koje on zaslužuje. To ostaje zadaća za sve poklonike te umjetnosti — stvaranjem obrazovnih institucija univerzitetske razine, poštovanjem tradicije, konzerviranjem razvoja povijesnoga plesa kao potpore novim eksperimentalnim stilovima — poručila je Alicia Alonso. Za Kiliana je ples vrt, dovoljno prostran za svakoga tko stvara pravila, da bi ih poslije rušio tražeći nove osjećaje, novu zbilju i nove dimenzije.

Plesni odgovor na AIDS

San Francisco Od 21. do 30. travnja traje Nacionalni plesni tjedan u Sjedinjenim Državama. Središnji dio festivala besplatna su plesna događanja, tečajevi i radionice. Prokofjevljev balet Romeo i Julija prikazan je 28. travnja, a jedna od finalnih večeri bila je i dobrotvorna akcija u New Yorku — Plesni odgovor na AIDS, gdje su nastupili mnogi domaći izvođači.

Komični balet

London Sylvie Gulliem, zlatna djevojka britanskoga Royal Baleta, nedavno je pokazala da ima istančan smisao za humor. Balerina koja je preodgojila britansku plesnu publiku odlučila ju je prvi put nasmijati. U The Concertu, jednom od najsmješnijih baleta ikad napisanih, ona igra veselu djevojku koju zadirkuje nekoliko udvarača na razuzdanu Chopinovu glazbu. Gulliemova nikada prije nije plesala komični balet, što nije nimalo umanjilo visoku razinu njezine interpretacije. »Volim se smijati, a ljudi kažu da sam duhovita i rado u to vjerujem!«

Olivera Međugorac

Ruska mafija i plesno natjecanje

Sankt Petersburg Nagrađeni plesači posljednjega Natjecanja klasičnog plesa Maja Pliseckaja još nisu primili ni novčića od povećih dolarskih nagrada. Neće ih ni primiti: skupina organizatora iščeznula je s novcem mnogih sponzora. Maja Pliseckaja morala je vratiti bankama pedeset tisuća dolara, naivno ponudivši jamstvo toj opasnoj skupini prevaranta, koji će sigurno naći i nove žrtve u Europi.

Zvonimir Podkovac

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak