Vijenac 161

Margine

Između dva kuka

Mad Max u bageru

Prvi koncert u novom Attacku

Između dva kuka

Mad Max u bageru

Prvi koncert u novom Attacku

Nikome nije bilo jasno što bi to trebalo značiti horror hard core, posebice kada to još »pojašnjavaju« informacije o brutalnom Mad Max performansu, video-projekciji, sudjelovanju nekoliko lokalnih bandova i cijenom ulaznice od, ni pet, ni šest, nego osamnaest kuna.

Vjerojatno je to razlog što se više od stotinu i pedeset pankerskih i manje pankerskih duša u subotu 15. travnja pojavilo na multimedijalnom happeningu domaćih hard core snaga i švicarske atrakcije Bagger, inače prvom javnom događanju u novootvorenim prostorijama Attacka u tvornici Jedinstvo, na Savskom prospektu.

Bagger broji osamnaest članova/ica, a uz muzičare, tu su i performeri/ce, videoartisti, tehničari, pa čak i dvoje djece — od petnaest i dvije godine. Počelo je oko pola deset, videoprojekcijom, u dvorištu ispred samog ulaza. Dvadesetminutni film uglavnom prikazuje vrlo uspješnu lutkarsku animaciju jednog od članova. Petnaestak minuta kasnije zasvirao je još bezimeni, hard core band iz Samobora. Nastavili su njihovi crust/HC sugrađani Intoxicate čijih je trideset minuta svirke prošlo dosta kaotično budući da nije bilo tonske probe, no, srećom, dolaskom gostiju, zvuk se nešto popravio. Nastup Baggera obilježava spektakularni ulazak metalnih kolica i glumaca/ica kompletno odjevenih u odijela karakteristična za filmove tipa Mad Max, samo još nakićenijih i »brutalnijih«.

Vrlo zorno prikazana je postapokaliptična vizija svijeta, pri čemu se na scenografiji nije štedjelo. Sprave za mučenje, vatra, guma, koža i metal, pa čak i boja kao imitacija tekućih ljudskih izlučevina, kojom su špricali jedni druge, dovoljni su da vam postane jasno kako je to mnogo više od običnoga koncerta. Brzi HC s muškim i ženskim vokalom stvarao je originalnu zvučnu kulisu performansu. Zanimljivo je i da se happening odvijao duž cijeloga prostora, tako da se, posebice za koncerte klasičan frontalan odnos izvođači — publika, izgubio.

Koncert su službeno zatvorili zagrebački crusteri AK-47, a neslužbeno session Švicaraca i soundtrack Underground, koji je kulminirao Mjesečinom. Dan prije Baggeri su nastupili u splitskom Domu omladine u organizaciji PKM-a, a kratku turneju završili su izvedbama u Ljubljani i Italiji.

Oliver Sertić

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak