Vijenac 161

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Na prijelazu stoljeća

Pariz U pariškoj Grand Palais već je neko vrijeme otvorena izložba 1900 sa više od pet stotina izložaka, slika, skulptura, arhitekture i fotografija. Izložba pokušava istražiti velika umjetnička previranja na prijelazu stoljeća kao što su moderna i Art Nouveau u gradovima poput Bostona, Barcelone ili Beča, Londona ili Pariza i Berlina. Problemi nove industrijalizirane civilizacije, globalnoga htijenja, dijaloga i zbrke u umjetnosti na izložbi su dokumentirani predmetima iz svakodnevice. Izložba traje do 26. lipnja.

Matisse u Coloradu

Denver U Denver Art Museumu otvorena je izložba Matisseovih radova iz Zbirke Cone Umjetničkog muzeja u Baltimoreu. Trideset šest slika, šesnaest skulptura i petnaest crteža s izložbe pokazuju zašto je Matisse uz Picassa jedan od najbitnijih umjetnika prve polovice 20. stoljeća. Veliko značenje izložbi daje i podrijetlo zbirke sestara Claribet i Ette Cone koje su, boraveći u Parizu, od autora otkupljivale radove. Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja.

Priznanje Rauschenbergu

Columbus Robert Rauschenberg, 74, jedan od najcjenjenijih umjetnika druge polovice stoljeća, primit će 22. svibnja nagradu Wexner za dostignuća u suvremenoj umjetnosti. Osma nagrada po redu bit će uručena Rauschenbergu zajedno s novčanom nagradom u iznosu od pedeset tisuća dolara, u Wexner Center for the Arts u Columbusu, Ohio. Nagrada za životno djelo već je dodijeljena, među ostalima, i slikaru Gerhardu Richteru, redatelju Martinu Scorseseu i kazališnom režiseru Peteru Brooku.

Faraoni Sunca

Los Angeles Regionalni umjetnički muzej u ovom kalifornijskom gradu domaćin je velikoj izložbi Faraoni Sunca: Eknaton, Nefertiti, Tutankamon. Uz prezentaciju najzanimljivijega razdoblja umjetnosti staroga Egipta s kraja 18. dinastije, na izložbi je posebice istaknuta vrijednost Eknatonove urbanističke vizije u novoizgrađenoj Amarni te njegovim reformama religije, umjetnosti i politike. Izložba je otvorena do 4. lipnja.

Pariška komuna

Pariz U Musée d' Orsay otvorena je izložba pod naslovom Fotografije pariške komune koja se može razgledati do 11. lipnja. Pariška komuna bila je prvi veliki događaj francuske povijesti, ovjekovječen velikim brojem fotografija koje se mogu pogledati na izložbi. Izvješća, rekonstrukcije i fotomontaže s izložbe nude različita gledišta prema studiji na koji se način u to rano doba fotografije moglo manipulirati javnošću.

Rayova sanjarenja

Minneapolis U Walker Art Centru postavljena je izložba Praktični sanjar: fotografije Mana Raya. Izložbu sa više od stotinu fotografija, koje su rađene u razdoblju od 1916. do pedesetih godina, a uključuju one iz New Yorka, Pariza i Hollywooda, postavio je J. Paul Getty Museum iz Los Angelesa, koji u posjedu ima golemu zbirku fotografija. Izložba je otvorena do 25. lipnja.

Marko Kružić

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak