Vijenac 161

Informatika

Povratak u budućnost

Internet preko mobitela

Može se reći da je uvođenjem WAP-a učinjen velik korak naprijed u proširenju funkcionalnosti mobilnih telefonskih uređaja

Povratak u budućnost

Internet preko mobitela

Može se reći da je uvođenjem WAP-a učinjen velik korak naprijed u proširenju funkcionalnosti mobilnih telefonskih uređaja jer se oni time od komunikacijskih uređaja pretvaraju u uređaje za rad sa informacijama, što je do sada praktično bilo nemoguće bez uporabe računala

U posljednje vrijeme sve češće se u medijima i propagandnim porukama kompanija koje se bave proizvodnjom mobilnih telefonskih uređaja, kao mobilnih operatora spominje nova vrsta usluge, koja u svom tržišnom nazivu gotovo bez iznimke uključuje kraticu WAP.

WAP (Wireless Application Protocol) je kratica za koja zapravo označava poseban komunikacijski protokol koji uvažavajući sve specifičnosti bežične komunikacije omogućava prijenos sadržaja s Interneta na mobilni telefonski uređaj koji ima mogućnosti za prezentaciju i interakciju s tim sadržajima. Može se reći da je uvođenjem WAP-a učinjen velik korak naprijed u proširenju funkcionalnosti mobilnih telefonskih uređaja jer se oni time od komunikacijskih uređaja pretvaraju u uređaje za rad sa informacijama, što je do sada praktično bilo nemoguće bez uporabe računala. Tome valja dodati i činjenicu da se svi analitičari na ovom području slažu kako je riječ o vrlo uspješnu tehnološkom rješenju koje omogućuje brz, siguran i interaktivan pristup različitim sadržajima i uslugama na Internetu.

U praktičnom smislu riječ je o tehnološkom rješenju koje omogućava izravan prijenos prilagođenih sadržaja s Interneta na mobilni telefon, čime se dostupnost informacija na Internetu dramatično povećava. Doslovno pritiskom na tipku na mobilnom telefonskom uređaju moguće je doći do količine informacija i sadržaja raspoloživih na Internetu, kao što su vijesti iz politike ili gospodarstva, vremenska prognoza, sportski rezultati, različiti zabavni te mnogi drugi sadržaji. Pored toga predviđena je uporaba i usluga kao što su bankovne transakcije, razni oblici kupnje i sl.

Uporaba svih navedenih praktičnih mogućnosti, koje su nedvojbeno vrlo privlačne, moguća je tek pomoću mobilnog telefonskog uređaja koji podržava WAP protokol. U izvedbenom smislu riječ je o uređaju koji ima ugrađen poseban modul — minijaturni pretraživač Interneta (Internet microbrowser). Upravo taj modul omogućava interpretaciju i prikaz sadržaja koji se prenose pomoću WAP-protokola. Prilikom nabrajanja mogućnosti nekoliko je puta naglašeno da je riječ o posebno prilagođenim sadržajima. Potreba za posebnom prilagodbom sadržaja zapravo i ne iznenađuje uzme li se u obzir da mobilni telefonski uređaj ima očigledna ograničenja s obzirom na sam način izvedbe. To se ponajprije odnosi na mali zaslon za prikaz informacija, kao i mogućnosti interakcije zbog ograničena broja tipki koji je uvjetovan fizičkim dimenzijama uređaja. Tome valja dodati i specifičnosti bežične komunikacije, čije su najvažnije obilježje česti kratkotrajni prekidi u prijenosu informacija. Zbog svega toga promijenjen je i format zapisa internetskih stranica koje se prenose na mobilni telefonski uređaj, koje zbog malih dimenzija zaslona sadržavaju uglavnom tekstualne informacije te vrlo jednostavne i male grafičke prikaze.

Iz svega navedenog proizlazi također neugodna praktična činjenica da je za uporabu te tehnološke novosti potrebno postojeći mobilni telefonski uređaj zamijeniti novim koji podržava WAP-protokol. To može biti jedan od čimbenika koji tek donekle može usporiti širenje ove tehnologije, stoga što je zbog velike ponude na tržištu prisutan stalni pad cijena mobilnih telefonskih uređaja.

Samo pretraživanje sadržaja internetskih stranica na mobilnom telefonskom uređaju u načelu je slično onom na računalu, dakle pomicanjem stranica gore-dolje, pri čemu se ovisno o izvedbi samog uređaja za to koriste posebne tipke ili valjak. Izbor određenog sadržaja, odnosno njegove hiperveze, ili pak riječi (pojma) u izborniku na zaslonu obavlja se označavanjem i izborom te riječi, koja je redovito podvučena. Obično se po izvršenu izboru prenosi novi sadržaj, odnosno nova internetska stranica.

Jedan od osnovnih preduvjeta za brzu i široku primjenu neke nove tehnologije u praksi je svakako raspoloživost standarda, koji je prihvaćen od strane svih najvećih proizvođača u svijetu. Čini se da je ovaj problem uspješno riješen jer je na svjetskoj razini osnovano udruženje WAP Forum čiji su članovi svi proizvođači i institucije koje se bave WAP-om. Glavna je zadaća tog udruženja koordinacija svih aktivnosti vezanih uz dalje definiranje, razradu i standardizaciju WAP-protokola, kako bi se osigurala maksimalna razina kompatibilnosti mobilnih telefonskih uređaja, infrastrukture mobilnih operatora i davatelja usluga.

Što se tiče raspoloživosti WAP-usluge u Hrvatskoj, na web-stranicama VIPNET-a može se naći najava kako će ta usluga, pod tržišnim nazivom VIP.wŽp, biti raspoloživa najvjerojatnije potkraj proljeća. To naravno svakako ovisi i o raspoloživosti na tržištu mobilnih telefona, koji tu novu uslugu podržavaju.

Kvalitetna integracija mobilne telefonije i Interneta kao dviju danas vjerojatno najpropulzivnijih grana elektronske i informatičke industrije može navesti samo na jedan zaključak. Riječ je o još jednom tehnološkom rješenju koje će naći široku primjenu u praksi. Međutim, čini se da prva generacija mobilnih telefonskih uređaja, nastalih zapravo proširenjem postojećih modela, koje su proizvođači ponudili na tržištu, ima relativno male zaslone za prikaz informacija. Po svim pokazateljima i prvim iskustvima u svijetu postoji veliki interes za tu novu tehnologiju, tako da se u bliskoj budućnosti može očekivati i druga generacija uređaja s ponajprije većim zaslonima za prikaz informacija, koji će u potpunosti iskoristiti sve njezine nedvojbeno velike mogućnosti.

Dodatne informacije o mogućnostima pristupa Internetu preko mobilnih telefonskih uređaja i WAP-protokolu, kao i načinu tehnološke izvedbe, raspoložive su preko sljedećih hiperveza:

http://www.wapforum.org/

http://www.anywhereyougo. com/

http://www.nokia.com/

Slaven Batnožić

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak