Vijenac 161

Glazba

CD MOZAIK

Blondie, Livid, Beyond Music/Menart, 17 pjesama/76 min.

CD MOZAIK

Blondie, Livid, Beyond Music/Menart, 17 pjesama/76 min.

Kada su Blondie nastupili u Zagrebu, nastala je prava pomama za zvukom novoga vala, od koje su najviše profitirali neki klubovi. Ovaj album snimljen je prigodom te turneje, no ni jedna pjesma (a zar ste očekivali drukčije) nije sa zagrebačkog koncerta. Kako i priliči uživo i naživo albumima, na njemu su gotovo svi hitovi grupe koja se uspješno vratila na scenu pjesmuljkom Maria. No zato su tu veliki hitovi iz zlatnoga doba Blondie: Dreaming, Hanging On The Telephone, Atomic, Sunday Girl, Heart Of Glass i druge. Nabrojao sam meni najdraže. Koncert, kao i ploča, počinje furiozno, ali kako vrijeme odmiče, tako se osjeća da je i njihovo vrijeme lagano odmaklo. Debbie nije više onako zamamna i zgodna, ali u glasu još ima snage za pokoji uzvik. Prisjećam se koncerta još jedne velike new vawe/punk atrakcije Ramonesa, mojih idola iz sedamdesetih godina, kada sam nakon tri pjesme izašao iz krcate velike dvorane Doma sportova. To jednostavno nije bilo probavljivo.

Blondie jesu ponovno uvježbani i željni i svirke i starog rusvaja. I to je lijepo u tim našim godinama kada se čini da nisi ni tamo ni onamo. Očito je da su Debbie i Chris Stein te ostali iz grupe pomno birali snimke jer su probrane s nastupa u Londonu, New Yorku, Chicagu, Las Vegasu i s Glastonburry Festivala. Kako već postoji hrpa kompilacija Blondie, dobro je došla i ova sa živom svirkom. Jedina je šteta što nije nastala petnaest godina ranije.

I još nešto. Nikada nisam podnosio pjesmicu The Tide Is High. Bila mi je nekako prejeftina nakon svega što je grupa napravila. I iako ona pripada u solo karijeru Debbie Harry, grupa ju je spremno izvela. Zašto? Zato što publika pjeva skupa s njima iz sveg glasa i veseli se. Čini se da ja nemam pojma. Većina je, valjda, uvijek u pravu.

Krešimir Blažević

Vijenac 161

161 - 4. svibnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak