Vijenac 160

Fotografija

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Vladimir Guteša

Zaljubljen u Zagreb

U povodu tridesete godišnjice osnutka zbirke hrvatske fotografije, koju je u Fotoklubu Zagreb osnovao njezin tadašnji tajnik Vladko Lozić

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Vladimir Guteša

Zaljubljen u Zagreb

U povodu tridesete godišnjice osnutka zbirke hrvatske fotografije, koju je u Fotoklubu Zagreb osnovao njezin tadašnji tajnik Vladko Lozić, Fotoklub Zagreb u suradnji s Maticom hrvatskom i redakcijom »Vijenca« podsjeća na najvažnija djela velikana hrvatske fotografije

Vladimir Guteša imao je sreću upoznati Zagreb kao još mali grad, pratiti njegov razvoj, njegovo prerastanje u velegrad. Rodivši se u Gornjem gradu, na mjestu gdje danas stoji velika Sabornica, upijao je na najljepši način ljepote grada, ljepote svoje velike ljubavi. Umjetničku vokaciju pokazuje u najranijoj mladosti, najprije kao samouk, a potom prima poduku od eminentnih zagrebačkih slikara (Kirina i drugih). Tako nastaju slike prepune njemu najdražih motiva — starog Zagreba i objekata spomeničkog značaja. Sve što je bilo vrijedno njegovu oku ovjekovječio je kistom, perom ili fotografijom. Fotografiju upoznaje u četrnaestoj godini da bi već 1902. nastali njegovi prvi snimci. Taj vrijedni fotoamater stvorio je sjajnu zbirku dokumenata koju je nesebično darovao Muzeju grada Zagreba, kao da je predosjećao da će i sam uskoro doći u tu ustanovu. Godine 1953. postaje suradnikom Muzeja i na tom poslu snima vrijedne fotografije, koje su i danas mnogim stručnjacima izvanredna podloga u radu na izučavanju prošlosti Zagreba. Pored svega bio je i vrijedan član Fotokluba Zagreb, pa i njegov predsjednik u vrlo plodnu razdoblju Kluba (1936-1937). Muzej grada Zagreba ove će se godine odužiti tom vrijednom autoru i suradniku monografskom izložbom, odajući mu tako veliko poštovanje i zahvalnost na svemu što je učinio za našu fotografiju i fundus ustanove koju je nesebično darivao i u kojoj je kao prvi fotograf utemeljio stalnu fotoslužbu.

Zdenko Kuzmić

Vladimir Guteša rođen je 1888. u situiranoj obitelji oca trgovca, političara, dobrotvora i gradskog zastupnika. Završio je višu trgovačku školu pa je radio kao bankovni činovnik cijeli radni staž. Nakon umirovljenja, godine 1953, postaje fotograf u Muzeju grada Zagreba.

Član je Fotokluba Zagreb od godine 1932, a bio je i predsjednik kluba u razdoblju 1936-37.

Fotografijom se bavi od najranije mladosti, od godine 1902. Bavio se snimanjem motiva najrazličitijih sadržaja (krajolici, portreti, arhitektura, a posebice motivi iz Zagreba). Radove je darovao Muzeju grada Zagreba. U najranijoj mladosti bavio se i nekim specifičnim tehnikama, poput uljenog tiska.

Umro je godine 1960. u Zagrebu.

Vladko Lozić

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak