Vijenac 160

Margine

Između dva kuka

Reanimacija drugih

Večeri Multikulture u Močvari, svaki drugi četvrtak

Između dva kuka

Reanimacija drugih

Večeri Multikulture u Močvari, svaki drugi četvrtak

Multikulturalnost je pojam kojim se u posljednjih deset godina baratalo mimo svih konteksta i u mnogim prigodama, najčešće uz pogrešan predznak. U našem podneblju obilježenu stvaranjem jakih nacionalnih zajednica, spominjanje miješanja kultura nije bio poželjan čin, a bilo kakva kulturna događanja sama su po sebi u utakmici prioriteta redovito gubila od gospodarstva ili sporta. Skupina entuzijast(ic)a zbog toga je prije tri godine pokrenula tematsku večer Multikulture, a do sada je uspjela utvrditi nešto što je nasuprot općeprihvaćenim vrijednostima nacionalizma, zatvorenosti i sumnjičava prihvaćanja »različitosti« nudila, prema riječima jednog od članova, Saše Šimprage, »toleranciju, interkulturalnost i zdravo društvo, ukazujući i da su prava manjina — vrijednosti većine«.

Multikulturu organizira Klub studenata filozofskog fakulteta (KSFF) — odnedavno udruga građana Zdravo društvo — s ciljem predstavljanja drugih, drukčijih kulturnih obilježja, a uz predavanja, karakterističnu muziku, tradicionalne recepte i sve ono što se može povezati s kulturnim nasljeđem tematizirane zemlje.

»Multikultura« nije program kojem je svrha isključivo predstaviti neku konkretnu državu, nego često određenu skupinu koja kao identitet nosi stanovit način života i određenu kulturu«, pojašnjava bit projekta Damir Pavelić, jedan od osnivača. Zoran Marić, uz Pavelića spiritus movens inicijative, dodaje: »Nama nisu zanimljive samo uže nacionalne zajednice, nego sva njihova kulturna obilježja koja se vežu za jedno specifično područje. To ne mora nužno biti unutar granica jedne države. Kultura je nešto mnogo šire«.

Nakon problema s Upravom FF-a, promjena nekoliko prostora i neredovitog održavanja, stanovito programsko ustaljivanje dogodilo se u novootvorenoj Močvari, gdje je potkraj ožujka organizirana i prva u nizu dvotjednica — Crna Afrika.

Naša istaknuta afrikanistica, osnivačica Odjela za izvaneuropske kulture pri Etnografskom muzeju u Zagrebu, Aleksandra (Sanja) Lazarević, prisutnima je uz vrlo zanimljivu priču i slajdove približila Senegal, Mali, Kongo i Etiopiju, pridajući Africi »osobitost koja zaslužuje da bude otkrivena«. Mogla se pogledati i izložba u nas populariziranih predmeta, uglavnom skulptura, koji korijene vuku iz Afrike, a na kršenje ljudskih prava na crnom kontinentu upozorili su plakati i fotografije Amnesty Internationala Hrvatske. U domaćoj radinosti pripremljeni su i neki od afričkih specijaliteta, dok je u dvorištu održan fantastičan nastup bubnjara i plesačica s vatrom. Oni su do fajrunta nastavili bučiti vani, dok se unutra plesalo na muzičke inačice afra iz juke-boxa.

Uz druženje i edukativnu priču učimo se uvažavati druge, identificirati se sa sličnostima i prepoznavati razlike u drugim kulturama. Jer upravo je priznavanje različitosti vrijednost koja se u mnogih ljudi izgubila.

Bogatstvo različitosti potvrđuje i publika koja je baš, kako govori i prefiks multi, šarena, vesela i inspirativna. Multikultura će se u Močvari održavati svakog drugog četvrtka, a nakon Afrike i Meksika, 27. travnja očekuje vas sjevernoindijski potkontinent s naglaskom na Bangladeš. Uz dija-pozitive govorit će Duško Čavić, a koncert će održati hrvatski i indijski glazbenici koji će svirati na tradicionalnim instrumentima, nekoj vrsti lutnje i sjevernoindijskog bubnja, table. Očekujte i prigodnu izložbu, slušaonicu i degustaciju.

Oliver Sertić

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak