Vijenac 160

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNIGLOBUS

Lirsko Labuđe jezero

Washington Na početku mjeseca u Washingtonu se dogodila premijera Labuđeg jezera u novoj produkciji Kevina Mckenzija sa Julie Kent i Angelom Correlom u glavnim ulogama. U zanimljivu dizajnu i pristojnoj koreografiji zasnovanoj na baštini Petipaova baleta, novi projekt nije dobio pohvale kritike. Bijeli čin, s najlošijim kritikama, bio je odveć osvijetljen i nedovoljno uronjen u blagu harmoniju ruske glazbe. Iznimka je interpretacija bijelog labuda — krhke i graciozne Julie Kent koja je uz veliku liričnost ostvarila i zavidan dramski izraz. Inače čitav balet ostao je nedovoljno usredotočen na dramu, što je u Labuđem jezeru nezaobilazan element. Predstava se daje i 19. idućeg mjeseca.

Poruka iz Japana

Tokio Sto godina britanskog plesa plesno-filmska izložba u svega je nekoliko dana trajanja prostrujala kroz stoljeće nastajanja baleta i plesa u Britaniji. Prikazani snimljeni materijal i filmovi poput Petrushka (62), Chechmate (63), The Dream (69) o Fonteynovoj, Nurejevu i Markovoj bili su jedinstvena prilika za posjetitelje izložbe da vide te povijesne ličnosti u njihovoj umjetnosti — pokretu, jer se ples jedino promatranjem može osjetiti. Također je prikazana povijest Royal Balleta te London Festival Balleta (ENB) filmovima koji su bili popraćeni predavanjima Jane Pritchard — plesne arhivistice pri ENB-u i Rambert Dance Company.

Multinacionalni plesni podmladak

London Nizozemska družina viđena i na zagrebačkim pozornicama Nederlands Dance Theatre 2 gostovala je ovaj mjesec u londonskom Sadler's Wellsu s trima samostalnim komadima: Indigo Rose, Mellantid i Minus 16.

NDT 2 juniorski je ogranak skupine koji okuplja plesače mlađe od dvadeset godina te se trenutačno može pohvaliti s osam različitih nacionalnosti svojih četrnaest plesača.

Plesnu večer otvorila je je Kylianova koreografija nastala prošle godine — Indigo Rose, pažljivo strukturirana minijatura čiste koreografske građe. Uslijedio je Mellantid Johana Ingera iz 1995. te u finalu koreografija Minus 16 Ohada Naharina — kompilacija nekoliko njegovih dosadašnjih ostvarenja. U sva tri komada podmladak NDT 2 nastupio je kao vrlo homogena plesna masa.

Plesne minijature

Glasgow Prvom tjednu plesnog festivala New Moves Dance Festival u Thron Theatru u Glasgowu vrhunac je bila plesna večer s trima plesnim solo minijaturama: bile su to Fix Akhrama Khana, azijatskog plesača školovana na tehnici Graham SOLO VI Christine de Chatel te Delirium Miriam Bos.

Olivera Međugorac

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak