Vijenac 160

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Giacometti

Barcelona U Gaudijevoj Pedreri trenutno je postavljena izložba švicarskoga kipara Alberta Giacomettija. Ona sadrži 23 crteža, 34 skulpture, 10 slika i 30 litografija, većinom dopremljenih iz zaklade Maeght de Saint-Paul-de Vencea, čiji je direktor, Jean-Louis Prat, kurator izložbe. Devedeset i sedam izložaka moguće je vidjeti sve do 28. svibnja, a izloženi su kronološkim redom, od dvadesetih do šezdesetih godina ovog stoljeća. Izložena su djela usredotočena na ljudski lik kroz Giacomettijeve portrete, lica i oblike.

Renesansa

London National Gallery of Art nedavno je otvorila izložbu iz baselskog Kunstmuseuma pod nazivom Grünewald i njegovi suvremenici. Ona prvi put izvan Švicarske pokazuje izbor od petnaest njemačkih i švicarskih remek-djela 15. i 16. stoljeća. Uz Grünewalda tu su djela obitelji Holbein i drugih vodećih slikara sjeverne renesanse. Nalazi se tu i Grünewaldovo Raspeće, rijetko viđeno djelo među britanskim ljubiteljima umjetnosti. Izložba je otvorena do 21. svibnja.

Srednji vijek

New York U Metropolitanu je do 14. svibnja otvorena izložba Tilman Riemenschneider — majstorski kipar kasnoga srednjeg vijeka. Njegov kiparski opus vješto balansira između kasnogotičke tradicije i refleksija na humanistički izričaj. Između formalne elegancije i ekspresivne jakosti, izložba Riemenschneiderovih djela, od oltarnih skulptura do kultnih figurica i skulptura svjetovnoga podrijetla, pokazuje kako se on među prvima odriče bojane skulpture, naglašavajući strukturu materijala od kojeg ih izrađuje.

Rokoko

Philadelphia Stoljeće rokokoa, između velikana 17. stoljeća, Rembrandta, Rubensa, Velasqueza, i 19. stoljeća, Delacroixa, Moneta i Cézannea, nije odveć eksponirano, pa je u Umjetničkom muzeju Philadelphije priređena izložba Sjaj Rima 18. stoljeća. Rim Fontane di Trevi i Španjolskih stuba te Piranesijevih grafika, uz veliko antičko, renesansno i barokno nasljeđe, tada postaje umjetničko i kulturno središte Europe. Izložba je otvorena do kraja svibnja.

Van Goghovi portreti

Detroit Do 4. lipnja u Umjetničkom institutu u Detroitu moguće je pogledati izložbu Van Gogh — licem u lice. Izložba je isključivo usmjerena Van Goghovim dostignućima u portretistici. Istraženi su svi modusi njegova izraza, od najranijih crteža do portreta prijatelja i autoportreta. Istovjetan broj crteža i slika većinom se odnose na rano razdoblje njegova djelovanja, prije dolaska u Francusku. Vremenski poredani izlošci obuhvaćaju cijeli sloj njegove kratke i intenzivne karijere.

Zlato antike

Norfolk, Virginia Chrysler Museum of Art priredio je veliku izložbu Antički zlatni nakit posuđenu za tu priliku iz Dallasa. Zlato, kao plemenita kovina, oduvijek je privlačila sve civilizacije pa se tako na izložbi mogu vidjeti primjeri zlatnih naušnica, prstenja, lančića, narukvica, privjesaka iz cijeloga mediteranskog pojasa, od antičkih Grka, Etruščana i Rimljana pa do bliskoistočnog zlata u razdoblju od 7. stoljeća pr. Krista do 3. stoljeća pokazujući svu različitost motivike u ukrasnim predmetima od zlata.

Chicago Deseci vrhunskih djela izloženo je na izložbi Monet to Moore: The Millenium Gift of Sara Lee Corporation u čikaškom Art Institutu. Točnije, riječ je o pedeset i dva djela koje je kolekcija Sare Lee donirala mnogim američkim i svjetskim kulturnim institucijama. Taj je institut posljednja postaja izložbe koju je vidjelo više od 400.000 ljudi, a tu su djela Moneta, Matissea, Moorea, Picassa, Braquea i drugih. Posljednju priliku vidjeti te umjetnine na okupu imate do 29. svibnja.

London Serija erotskih crteža pokazuje tamniju stranu velikog engleskog pejsažista J. M. W. Turnera. Stranice dviju bilježnica za skice, otkrivene u Tate Gallery, izložene su u sklopu izložbe o Ruskinu, Turneru i pre-rafaelitima. Nemoguće je otkriti gdje i kada ih je Turner skicirao, ali je dokazano da je Ruskin mnoge Turnerove crteže obdarenih satira, lezbijskih igrarija i spolnih općenja spalio kako bi ga poštedio eventualnih neugodnosti. Izložba u Tate Gallery otvorena je do 29. svibnja.

Marko Kružić

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak