Vijenac 160

Likovnost

Umjetnost

Hrvatska gomilica

BIG Torino 2000, Biennale Arte Emergente, 7. travnja-31. svibnja

Umjetnost

Hrvatska gomilica

BIG Torino 2000, Biennale Arte Emergente, 7. travnja-31. svibnja

Potkraj stoljeća, u doba globalizacije i postkolonijalne svijesti, nemoguće je pratiti i locirati sve bijenale, trijenale i druge manifestacije što s onih već tradicionalnih i najpopularnijih pogled usmjeravaju prema regionalnim, donedavno perifernim kulturnim središtima. Dok neke od takvih međunarodnih izložbi bljesnu i ugase se u jednoj sezoni, druge su uspjele opstati i pokazati se relevatnim u propitivanju suvremene umjetničke prakse, a tijekom sljedećeg mjeseca vidjet će se kako se u toj ulozi snalazi Torino koji se, s ambiciozno zamišljenim BIG Torino 2000, od ove godine pridružuje velikoj bijenalskoj obitelji. Petstotinjak mladih stvaralaca iz trideset i četiri europske zemlje i Kine, gosta Bijenala, zastupljeno je u čak četrnaest sekcija što pokrivaju vizualne umjetnosti, komunikaciju i nove medije, film i video, urbane intervencije, modu, glazbu, arhitektonske i dizajnerske projekte, kazalište i ples, književnost i, ni manje ni više, gastronomiju.

Do zamisli za torinski Bijenale dolazi nakon što grad prije dvije godine ugošćuje Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, VIII, odnosno nova bi se manifestacija trebala nastavljati na tada postignutu uspjehu i iskustvima. Namjera je da Torino postane novo središte otvaranja regije prema svijetu, a s primarnim ciljem propitivanja inovativnosti mladih autora unutar lokalnih kultura.

Kina je, dakle, jedina neeuropska zemlja što će biti zastupljena na torinskom bijenalu i tek će se pokazati koliko je takav model uspješan, no u svakom slučaju izbor je logičan zbog sve veće prisutnosti tamošnjih umjetnika na Zapadu. BIG Torino 2000 posebnu pozornost obraća rubnim kulturnim središtima Europe — sjevernim i srednjoeuropskim zemljama i području Balkana — pa je iz Hrvatske, a u suradnji sa zagrebačkim Institutom za suvremenu umjetnost, pozvano čak trideset i pet stvaralaca.

Prošlog su tjedna voditelji ISU-a, Janka Vukmir, Jadranka Winterhalter i Darko Šimičić, organizator hrvatskoga dijela projekta BIG Torino 2000, održali konferenciju za tisak na kojoj su predstavili umjetnike koji će zastupati Hrvatsku. Kako je istaknuto, torinski su izbornici, između sedamdesetak pristiglih ponuda, odabrali radove Lea Vukelića i Renate Poljak, a na izravan poziv izbornika na Bijenalu će sudjelovati Darko Macan, Matija Dedić, petero studenata sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Odron teatar iz Splita, koji bira Mani Gotovac, ravnateljica splitskoga HNK-a i članica torinskog žirija. Poziv je upućen i Miljenku Jergoviću, koji još nije potvrdio dolazak na Bijenale, a prema preporuci Instituta za suvremenu umjetnost u Torino, pak, idu zagrebački plesni projekt LLINKT! i modne dizajnerice Josipa i Marijana Bronić.

Leo Vukelić će se u Torinu predstaviti projektima Pseći pisoari (u središtu grada postavljenih desetak limenih objekata s naljepnicama L'uso i L'effetto) i WC Park (u parkovima postavljenim znakovima što upućuju na naplatu male i velike nužde pasa), a sve, kako je kazao, da bi ukazao na stanje i svijest ozbiljnih urbanih žitelja. Renata Poljak sudjeluje s dva videorada Souvenirs i Until the End of the World što će ih također smjestiti na otvorenom. Hrvatski strip predstavlja Darko Macan, koji usporedno s crtanjem posljednjih godina piše i scenarije za stripove, a za Torino je odabran Grandel Tales s crtežima lani preminula Edvina Biukovića. Nataša Jeletić, Nataša Kopajtić, Lidija Skočibušić, Silvio Vujičić i Ivana Zozoli, studenti zagrebačkog TTF-a, koje je njihov voditelj Tonči Vladislavić nazvao petoricom genija, predstavljaju u Torinu Modni projekt nastao kao rezultat istraživanja istarske narodne nošnje. A sestre Bronić, također studentice TTF-a, pokazat će, kao još jedan prilog inovativnih istraživanja u hrvatskom modnom dizajnu, svoju netrendovsku odjeću. Plesni projekt LLINKT! u torinskoj će zračnoj luci izvesti predstavu LLINKT1CHEK-ING(g)DANCE koja nastoji propitati odnos tijela i novih tehnologija. Iva Nerina Gattin, jedna od autorica plesa, najavljuje da će se istim projektom predstaviti i zagrebačkoj publici 29. travnja u zračnoj luci Pleso.

Odlazak čak trideset i pet hrvatskih umjetnika na BIG Torino 2000 dokaz je velika zanimanja za našu umjetničku produkciju, a s druge strane i potvrda da su organizatori iz ISU-a odlično obavili njezinu promociju.

Međutim, kako se moglo čuti na konferenciji za tisak, veliki entuzijazam i zadovoljstvo postignutim zasjenili su novčani problemi. Naime, Ministarstvo kulture cijelom projektu, koji financira i Institut Otvoreno društvo, dodjeljuje četrdeset tisuća kuna, što je više nego nedovoljno za pokrivanje osnovnih troškova.

Ružica Šimunović

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak