Vijenac 160

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENIGLOBUS

Izrael bez Wagnera

Jeruzalem Kada su 1981. godine članovi Izraelske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte pokušali izvesti uvertiru Wagnerove opere Tristan i Izolda, koncert je, uz žučne povike i skakanje na pozornicu, prekinula ogorčena izraelska publika. Nakon pola stoljeća u Jeruzalemu će ipak biti izvedeno Wagnerovo djelo: u listopadu dirigent Rishon Lezion i članovi Izraelskog simfonijskog orkestra odsvirat će autorovu Siegfriedovu idilu. Ehud Gross, generalni direktor Izraelskih simfoničara, kaže da je, nakon više od pedeset godina od kraja nacističkoga režima u kojemu su »glorificirane Wagnerova antisemitska filozofija i njegove glazbene predstave o teutonskim mitovima«, došlo vrijeme »da se ta glazba predstavi izraelskoj publici«. S druge strane, tajnik Izraelske filharmonije Avi Shoshani pak izjavljuje da programska politika Filharmoničara ostaje nepromijenjena: »Dokle god u Izraelu postoji i jedan živi svjedok holokausta koji se protivi javnom izvođenju Wagnerove glazbe, nastavit ćemo poštivati njegovo stajalište i ne svirati glazbu toga autora.« Efraim Zuroff, direktor izraelskog ureda Centra Simona Wiesenthala, tvrdi da Izrael »može kulturno preživjeti i bez javnog izvođenja Wagnerove glazbe. Izraelski simfoničari«, smatra on, »trebali bi dijeliti stajalište koje prema tom pitanju ima Izraelska filharmonija«.

Volite li Bacha?

Ženeva 24 hours Bach, dvadesetčetverosatni je televizijski projekt European Broadcasting Union (http://www.ebu.ch/) što će biti emitiran 28. srpnja, na dan 250. godišnjice Bachove smrti. Projekt uključuje prijenose uživo iz Aspena, Tokija, Krakova i Leipziga, uz snimke koncerata, dokumentarne filmove, vijesti i druge sadržaje vezane uz velikoga skladatelja i njegovu glazbu. Središnji događaji dva su koncerta: Swinging Bach s Bobbyjem McFerrinom i izvedba skladateljeve Mise u h-molu iz Crkve sv. Tome u Leipzigu. Televizijski maraton moći će pratiti najmanje stotinu milijuna gledatelja iz četrdeset zemalja svijeta, a sudjelovanje u projektu potvrdila je i Hrvatska radiotelevizija. U Leipzigu, Londonu i više drugih europskih gradova bit će postavljeni i veliki videoekrani na otvorenom s kojih će se moći pratiti prijenos. Raspored emitiranja i sve ostale podatke vezane uz projekt potražite na: http://www.JSBACH.de/ ili http://www.24hoursBach.com/.

Ploče od voska

New York Prije nešto više od deset godina započetu istraživanju pri njujorškome Syracuse University naslućuje se sretan završetak: rijetke gramofonske ploče načinjene od voska koje se danas više ne mogu svirati, a da pritom ne zadobiju trajna oštećenja, čini se da će napokon otkriti glazbu koju nose. Novi laserski sustav razvijen u Audio laboratoriju i arhivu Belfer pri spomenutom Sveučilištu razotkrit će da li ploča koju je Sveučilište primilo 1993. čuva ono što koordinatorica projekta Susan Stinson naslućuje — raritetne snimke koje je »najveća sopranistica 19. stoljeća« Adeline Patti realizirala daleke 1895. godine. Sveučilište je nedavno primilo 158.000 američkih dolara, što će dr. Williamu A. Pennu omogućiti završetak konstrukcije prototipa novoga sustava za koji se pretpostavlja da bi ove i druge raritetne tonske zapise mogao oteti zubu vremena što ih sve nesmiljenije nagriza.

Novi Bachov životopis

Kijev Rukopis posljednjega Bachova djela pronađen je u Ukrajini. Posrijedi je motet Lieber Herr Gott, wecke uns auf iz 1672. godine skladateljeva ujaka Johanna Christopha, koji je Johann Sebastian obradio za dvostruki zbor, puhače i gudače. Skladba je izvedena najvjerojatnije 31. srpnja 1750, za skladateljeva pogreba na groblju Crkve sv. Ivana u Leipzigu. Rukopis je pronašao Christian Wolff, profesor glazbe pri Harvardskome sveučilištu i autor novoga Bachova životopisa, što će ovoga mjeseca izaći u nakladi izdavačke kuće Oxford University Press. http://www.oup.co.uk/

Osmostavačna planeta

London Godine 1917, kada je britanski skladatelj Gustav Holst napisao svoju skladbu Planete, Sunčev je sustav imao sedam poznatih planeta; Pluton je otkriven 1930, četiri godine nakon skladateljeve smrti. Osamdeset i tri godine poslije nastanka, sedmerostavačni Planeti dobili su i osmi stavak: »dodatak« je naručio Halle Orchestra iz Manchestera, a njegov je autor britanski skladatelj Colin Matthews. Nova inačica skladbe izvedena je 11. ožujka u Dvorani Bridgewater u Manchesteru.

Borko Špoljarić

Vijenac 160

160 - 20. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak