Vijenac 159

Fotografija

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Oskar Šnur (Schnur)

Život u svom toku

U povodu tridesete godišnjice osnutka zbirke hrvatske fotografije, koju je u Fotoklubu Zagreb osnovao njezin tadanji tajnik Vladko Lozić

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Oskar Šnur (Schnur)

Život u svom toku

U povodu tridesete godišnjice osnutka zbirke hrvatske fotografije, koju je u Fotoklubu Zagreb osnovao njezin tadanji tajnik Vladko Lozić, Fotoklub Zagreb u suradnji s Maticom hrvatskom i Redakcijom »Vijenca« podsjeća na najvažnija djela velikana hrvatske fotografije

Oskar Šnur rođen je godine 1906. u Ivancu. Po završetku Trgovačke akademije živio je i radio u Zagrebu kao bankovni službenik.

Fotografijom se počinje baviti godine 1921. Od 1930. član je Fotokluba Zagreb. U godini 1932. postaje blagajnik kluba i na toj dužnosti ostaje punih 37 godina. U tom dugom razdoblju Oskar Šnur je duša kluba, komu posvećuje sve svoje snage i slobodno vrijeme.

Presudna je bila njegova uloga u godinama 1941. i 1945, kada osobnim zalaganjem te čak i financijskom potporom praktički spašava klub od uništenja. Međutim, kao čovjek iznimno skroman i povučen nije od toga nikada izvukao bilo kakvu korist niti je za to tražio priznanja.

Prvi put izlaže 1932. u rodnom Ivancu. Od tada u dugom razdoblju izlaže na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu. Pripadnik je zagrebačke škole, poznate u svjetskim relacijama u godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu. U tom razdoblju, od važnijih postignuća, osvaja zlatnu plaketu na međunarodnoj izložbi fotografije u Kortrijku u Belgiji te brončane plakete na međunarodnim izložbama fotografije u Zagrebu u godina 1939. i 1940.

Nakon Drugog svjetskog rata, u teškim poratnim godinama, razvija široku i nesebičnu aktivnost u organizaciji Narodne tehnike. Održava fototečajeve i aktivno sudjeluje u svim klupskim aktivnostima.

Dobitnik je niza društvenih i izložbenih priznanja. Posebno ističemo počasno zvanje ES FIAP, međunarodnog udruženja za fotografsku umjetnost (FIAP).

Godine 1964. održao je u izložbenom salonu Fotokluba Zagreb retrospektivnu izložbu svojih fotografija.

Umro je godine 1974. u Zagrebu.

Vladko Lozić

U godinama koje će uslijediti nakon Drugog svjetskog rata Oskar Šnur bit će jedna od okosnica izlagačke djelatnosti Fotokluba Zagreb. Doba je to nametnute masovnosti, kojoj usprkos dolazi do pojave mnogih autora što daju snažni individualni pečat našoj fotografiji. Mnogi od njih, izrasli na izvanrednim temeljima zagrebačke škole, ne žele se miriti sa željama postojeće političke platforme i prisutnim socrealizmom, što dovodi do vrlo određena profiliranja autora, među kojima se našao i Oskar Šnur. Njegove ga fotografije predstavljaju kao izrazita zaljubljenika u prirodu, zaokupljen je motivima mora, ali su mu isto tako privlačni prikazi sela i folklora. Unutar tako široka interesa nikada nije zanemarivao čovjeka i njegov prisni odnos s prirodom, upućujući nam vrlo jasne i angažirane poruke. Vidljivo je njegovo povjerenje u prirodu, u njegov lijepi odnos prema morskom krajoliku u kojem nam uvijek otkriva i nešto više od pukog događaja. Nisu to zaustavljeni trenuci života njegovih ličnosti i prostora, život je to u svom toku, prisutan u svojoj osobitosti, punoći, predstavljen majstorstvom pravoga znalca.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 159

159 - 6. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak