Vijenac 159

Film

VideoVizor

VideoVizor

Ja u ljubav vjerujem (Notting Hill), Blitz

Neodoljiva romantična komedija sa šarmatnim glumačkim duetom Julia Roberts i Hugh Grant prošle je godine bila najgledaniji film u Hrvatskoj pretekavši čak i nedodirljivoga Georgea Lucasa i prvu epizodu njegove slavne space-opere Fantomska prijetnja. I zbilja, teško je odoljeti modernoj urbanoj bajci o ljubavi između običnog londonskog vlasnika male knjižare i najveće ženske holivudske zvijezde: ako vas ova duhovita prerada Pepeljuge s izmijenjenim ulogama barem malo ne pogodi u romantičnu žicu, vjerojatno ste stvoreni u kamenu! I Grant i Robertsova su sjajni, posebno je zanimljivo gledati nju kako uvjerljivo i iskreno glumi samu sebe jer ona je uistinu najveća ženska holivudska zvijezda, dok se kao glavni komičarski začin filma sjajno iskazao Rhys Ifans. Obavezno štivo koje će vam uljepšati dan, tjedan i mjesec.

Bili jednom ratnici 2 (Once were Warriors 2), MG Film

Iako je riječ o znatno slabijem nastavku sjajne istoimene novozelandske drame Leeja Tamahorija koja mu je otvorila vrata Hollywooda (Zagonetna smrt, Na rubu divljine) i dalje je to vrlo solidno ostvarenje. Nastavak dojmljiva Tamahorijeva hita još je jedan sociološki puzzle i realistična paleta pitoreskne maorske zajednice koja egzistira negdje pri dnu društvene ljestvice. Priča o neprilagođenosti prastaroga naroda suvremenoj urbanoj civilizaciji i ovdje rezultira tragičnim posljedicama, ali redatelj Ian Mune — vjerojatno i sam porijekom Maor — vjeruje u bolju budućnost. Njegov Jake (izvrsni Temuera Morrison), nasilnik i pijanac uvijek spreman na besmislenu tučnjavu jer za bolje ne zna, dolazi do rubu i shvaća da je normalan život negdje drugdje i da još nije kasno za promjenu.

Ovisnost (The Addiction), UCD

Niskobudžetna crno-bijela drama Ovisnost najslabije je djelo njujorškog kultnog filmaša Abela Ferrare koji nas je razmazio svojim prethodnim uspješnicama The Driller Killer, Kralj New Yorka, Okorjeli policajac, Pogreb. Lišen raskošnih kostima, dekadentna sjaja i mračne romantične atmosfere — elemenata uobičajenih za postmodernistički vampirski film — Ferrara koristi fenomen vampirizma kao metaforu o ovisnosti o svakom zlu. O tome progovara heroinskom alegorijom koristeći dokumentarne snimke Auschwitza, pokolja u My Laiu i Bosni uz filozofske citate od Nietzschea do Kierkegaarda. Ljubitelji diverzantskog filma mogli bi i uživati, dok će većina gledatelja taj antiintervju s vampirom smatrati besmislenim i pretencioznim baljezganjem. Glavne uloge tumače Lili Taylor, Christopher Walken i Annabella Sciorra.

Smrt i gubitak seksualne nevinosti (Death and the Loss of Sexual Innocence), UCD

I za Mikea Figgisa moglo bi se reći što i za Ferraru, jer taj britanski filmaš — koji najčešće u potpunosti autorski potpisuje svoje filmove jer za njih piše i scenarij i glazbu — ima velike oscilacije kad je o kvaliteti njegovih filmova riječ. Ako bismo za Policajca pod kontrolom i Napuštajući Las Vegas rekli da su njegovi najbolji filmovi, onda je Smrt i gubitak seksualne nevinosti uvjerljivo najlošiji. I opet kao u slučaju Ferrarine Ovisnosti publika će biti jasno podijeljena: bez koherentne strukture, s mnogo glumačkih improvizacija, eksperimentalizma, dokumentarizma, minimalno dijaloga i mnogo redateljskog voajerizma, taj je vizualno impresivan film o početku, sredini i kraju života, seksu i ljubavi, strasti i nagonima, snovima i javi, željama i zbilji, pamflet o svemu i ni o čemu, i pametan i naporan, i monoton i zanimljiv. Dakle samo za strpljive i sklone drukčijem.

Mikrosvijet (Microcosmos), MG Film

Petnaest godina istraživanja, dvije godine priprema za snimanje i još tri samog snimanja ugrađeno je u fascinantan dokumentarac čiji su junaci insekti i biljke najobičnije livade koja skriva magičan život nevjerojatnih oblika i boja. Uz Mikrosvijet stoji atribut prirodnog igranog filma, i to je potpuno točno jer za razliku od klasičnih dokumentaraca, koji uglavnom samo bilježe floru i faunu, ovaj se zasniva na pravoj dramaturgiji nama nevidljiva života u kojoj su kukci i cvjetovi savršeni naturščici. Strpljenje i stručnost autorske ekipe rezultiralo je rijetko viđenim spojem dokumentarca s elementima komedije, filma katastrofe, akcije, fantastike, horora, pa čak i romantične drame u čemu gledatelj može uživati iz perspektive stanovnika mikrosvijeta, što filmu daje bizarnu notu nadrealnog i fantastičnog. Impresivno.

DVD video

Herkul, Mulan, Pinokio, Issa Film

Herkul, junačka pustolovina olimpijskih proporcija; Mulan, spektakularna priča o kineskoj djevojci koja spašava svoju domovinu od najezde Huna; Pinokio, nezaboravna klasična bajka o drvenom lutku koji postaje pravi dječak. Ta tri izdanja označavaju početak objavljivanja Disneyevih crtića na DVD-u u Hrvatskoj, što će razveseliti sve njihove ljubitelje. Za sva tri filma treba istaknuti da je slika sjajna pa se prvi put i kod kuće može maksimalno uživati u bogatu koloritu i savršenoj animaciji Disneyevih priča (format slike prilagođen je standardnim televizorima, iako i vlasnici widescreen-ekrana mogu uživati u kinoformatu 1,85:1), dok je zvuk oplemenjen 5,1 mixom. Kao i na ostalim BVI izdanjima DVD-a ni ova tri animirana asa nemaju baš nikakve dodatke, što je jedini minus.

Analiziraj ovo (Analyze this), Issa Film

Vrlo zabavna komedija s Robertom De Nirom kao njujorškim mafijaškim šefom i Billyjem Crystalom kao njegovim nesretnim psihijatrom osobito je duhovita u prvom dijelu, dok je težište na odnosu između De Nira i Crystala, a Harold Ramis (Beskrajni dan, Ja i moji dvojnici) još jednom je pokazao da se dobro snalazi u komedijama s neobičnim premisama. Slika je oštra i čista, a možete izabrati kino (1,85:1) ili televizijski format (4:3), dok je zvuk u 5,1 mixu također odličan, iako bez posebnih atrakcija, što ne čudi s obzirom na žanr filma. Ovo DVD izdanje pruža vam i mogućnost gledanja filma uz komentare De Nira i Crystala, a posebno će vas zabaviti dodatak Gag Reel s neuspjelim prizorima u kojima su i glumci »umirali« od smijeha.

Strah od pauka (Arachnophobia), Issa Film

Redatelj Frank Marshall Spielbergov je štićenik koji je dobro naučio zanat od majstora: njegova neobična amerikana Strah od pauka s pravilno odmjerenim elementima komedije i horora prava je stravična zabava za cijelu obitelj koja svjesno manipulira jednim od najraširenijih ljudskih strahova. Slika je vrlo dobre kvalitete, iako u jednom trenutku dolazi do manjega digitalnog raspada, a posebno je impresivan početak filma s krajolicima južnoameričke prašume kada širina widescreena (1,85:1) dolazi do izražaja. Zanimljivo je da zvuk nije 5,1, već 4,1 mix, što zapravo znači da je zvuk stražnjih zvučnika u monotehnici: početak kada ste okruženi zvukovima prašume mnogo obećava, ali poslije zapravo i nema nekih ugodnih iznenađenja. Dodaci: baš ništa.

Stjepan Hundić

Vijenac 159

159 - 6. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak