Vijenac 159

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS

Projekt muške energije

München Najnovija plesna predstava ugledne njemačke koreografkinje Suzane Linke Le Coq est mort (Pijetao je mrtav) premijerno je izvedena 16. ožujka u Münchenu, što je ujedno bilo i službeno otvorenje sedmoga Festivala plesa koji je potrajao do 25. ožujka gdje su plesne kompanije iz Azije, Afrike i Europe pokazale svoja najnovija ostvarenja, ove godine pod motom Ples između svjetova.

Linkeova pedesetpetogodišnja voditeljica Bremenskog plesnog teatra i koreografskog centra u Essenu, pored Pine Bausch i Reinhilda Hoffmanna jedno je od prvih koreografskih imena u Njemačkoj.

Rezultat suradnje sa Germanie Acogny je i ova predstava gdje, prema riječima autorice, osam plesača senegalske kompanije stvara projekt muške energije, konfrotirajući prvobitnu vitalnost i dinamiku civilizacija!

Očijukanje s tradicijom

London Početkom ožujka u Festival Theatreu gostovala je kanadska plesna kompanija La La La Human Steps u okviru turneje koja bilježi već stotinu i pedeset plesnih večeri u više od šezdeset gradova svijeta, od Montreala do Tokija.

Dok je osamdesetih ta plesna skupina šokirala publiku svojim prezirom prema pravilima odvodeći ples daleko od ukočene tišine kazališnih kuća prema postpankerskoj rock-publici, njihov novi komad Salt ponovo očijuka s tradicionalnim baletom. Enigmatični kanadski koreograf Edouard Lock i njegova muza, ponekad i ljubavnica Louise Lecavalier, opirali su se od samih početaka postavama plesa koje više cijene snagu i izvedbu od emocije i energije te su postali globalni plesni fenomen.

Nakon šest mjeseci rada na novom komadu Louise odustaje od Soli, a Lock odlučuje uzeti šest balerina, koje plešu na špicama. Kako sam nikada nije uzimao satove baleta, on ga, kako sam kaže, doživljava samo kao tehniku. Ono što ga vodi način je kretanja tijela i način na koji ga mi opažamo. Predstava Salt daleko je od baleta u konvencionalnom smislu, uprkos šest balerina na špicama i njihovim muškim partnerima.

Prema nekim glasinama 14. i 15. travnja turneja će se zaustaviti u susjednoj nam Ljubljani.

Pripremila Olivera Međugorac

Vijenac 159

159 - 6. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak