Vijenac 159

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS

Klasične zvijezde

New York Broadway Clasical Stage Company okušala se u dramaturškoj preradi Pirandellove drame te ga, jednostavno američki, naslovila Goli (Naked). Novu verziju drame napisao je Nicholas Wright, a predstavu u kojoj glumi Oscarom nagrađena Mira Sorvino (Moćna Venera) i Daniel Benzali režirao je John Rando. Uz njih glume Tina Bruno, Michel R. Gill, Bray Poor, Peter Rini i Rebecca Schull. Predstava će se igrati samo mjesec dana, a svečana izvedba je 9. travnja.

Njemačko Nijemcima

München Bayerische Staatstheater u Münchenu posjeduje tri scenska prostora (Residenztheater sa devetsto mjesta, Civilliéstheater sa petsto dvadeset mjesta i Marstal Theater) u kojima, uz gostovanja predstava iz drugih njemačkih gradova, u sezoni izvede desetak premijernih naslova. Što se repertoara ovog kazališta tiče, može se reći da je primarno njemački. Osim Masterclass — Maria Callas Terrencea McNallyja ne postoje svjetske uspješnice. Njemački klasici kao što je Wedekind (Lulu, Karl Hartman, der Zwergriese), Büchner (Woyzeck), Hölderlin (Empedoklova smrt) i Brecht (Pir malograđana) naslovi su koji bi trebali privući njemačku publiku. Klasici nisu pravilo u ovom njemačkom kazalištu, što dokazuje i početak sezone otvoren predstavom Deutschland, blichte Mutter, podnaslovljenom filmska priča u režiji Roberta Ciullija, poznata po prijateljstvu s hrvatskim dramatičarem Slobodanom Šnajderom i redateljem Paolom Magellijem.

Neuništivi Webber

New York, Broadway — Zagreb Andrew Lloyd Webber može se pohvaliti da je najizvođeniji autor svih vremena. Izvedbe njegovih predstava penju se do sedam tisuća izvedbi po pojedinom naslovu, i to samo ukoliko se računaju izvedbe na Broadwayu i West Endu. Cats, jedan od njegovih mjuzikla koji je premijerno izveden 1981, nepovratno silazi s repertoara njujorških kazališta, dok je drugi nakon dugo vremena ponovno postavljen. Musical Jesus Christ Superstar, čija je svečana premijera najavljena za početak travnja u Zagrebu, ponovno je počeo igradi na Broadwayu. Svečana brodvejska izvedba očekuje se sredinom travnja, a prvi gledatelji u New Yorku mogli su predstavu vidjeti već od 23. ožujka u Ford Centre for the Performing Arts. Naslovnu ulogu Jesusa tumači Glenn Carter, a redatelj je Gale Edwards.

Mamet uvijek svjež

Broadway, West End Američki Buffalo, drama Davida Memeta koja se od 20. ožujka prikazuje u Atlantic Theatreu, mjesec ranije oduševila je londonsku publiku u Donmar Warehouseu. U naslovnim ulogama su Philip Baker Hall, Mark Webber i William H. Macy, a predstavu je režirao Neil Pipe. Ponovno postavljanje teksta u kazalištu koje su osnovali Mamet i Macy priređeno je u svrhu petnaestogodišnjice piščeva uspješna rada. Mametovi tekstovi uspješno su postavljeni i na hrvatskim pozornicama (Oleanna na Maloj sceni), iako je njegov izvrstan dijalog i brza promjena situacija te specifičan jezik namijenjen ponajprije američkoj publici, čijim se problemima Mamet i bavi.

Pripremila Lidija Zozoli

Vijenac 159

159 - 6. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak