Vijenac 159

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS

Smotra

Zagreb Od 12. do 15. travnja ove godine u Zagrebu će biti održani Dani hrvatske glazbe 2000. u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Organizacijski odbor dvadeset i trećih Dana i njihov izbornik, ugledni hrvatski skladatelj Stanko Horvat pripremili su sljedeći program: 12. travnja, Hrvatski glazbeni zavod, 20 sati — Djela Zlatka Grgoševića (u povodu stogodišnjice rođenja); 13. travnja, Muzej Mimara, 20 sati — Djela Miroslava Miletića (u povodu 75. godišnjice rođenja) i Glazba za gudače; 14. travnja, Hrvatski glazbeni zavod, 20 sati — Mladi hrvatski skladatelji; 15. travnja, Bazilika Srca Isusova, 11 sati — Glazba za orgulje; 15. travnja, Hrvatski glazbeni zavod, 20 sati — Život s Intimom. Djela Miljenka Prohaske (u povodu 75. godišnjice rođenja). Manifestacija donosi niz novih djela hrvatskih autora u izvedbi ponajboljih domaćih i stranih izvođača, a organizatori pripremaju i dva koncerta izvan Zagreba: 10. travnja u Varaždinu i 21. travnja u Dubrovniku.

Natjecanje

Zagreb — Bergen Zaključen je natječaj za 10. eurovizijsko natjecanje mladih umjetnika rođenih nakon 1. siječnja 1981. u organizaciji European Broadcasting Union. Posrijedi je godišnje natjecanje koje se parnih godina organizira za mlade glazbenike-instrumentaliste, a neparnih za plesače. Ove godine natjecanje se odvija od 8. do 15. lipnja u norveškom gradu Bergenu. Kandidate su delegirale dvadeset i četiri europske zemlje. U finale ulazi osam kandidata, a norveška televizija izravno prenosi finalnu večer 15. lipnja iz Koncertne dvorane Edvarda Griega. Prije dvije godine u Beču hrvatska violončelistica Monika Leskovar osvojila je drugu nagradu, a ovogodišnji hrvatski predstavnik je mladi hornist Jan Janković. http://www.ebu.ch/

Glazba našega doba

Ithaca Američki muzikolog William W. Austin preminuo je 15. ožujka u dobi od osamdeset godina. Rođen je u mjestu Lawton, Oklahoma. Diplomirao je 1939. na Harvardu. Na istome je sveučilištu 1940. postigao magisterij, a 1951. doktorat iz muzikologije. Od 1947. djelovao je kao profesor na sveučilištu Cornell, Ithaca, New York. Muzikolog međunarodnog ugleda, Austin je primio mnoga priznanja poput nagrade E. J. Dent Međunarodnog muzikološkog društva i nagrade Otto Kinkeldey Američkog muzikološkog društva. Austinovo polje zanimanja uključivalo je glazbu 20. stoljeća, američku i rusku glazbu 19. stoljeća i ranu glazbu za instrumente s tipkama. Autor je knjige Music in the Twentieth Century: From Debussy to Stravinsky (izdavač Norton, 1966), više priloga u Grove Dictionary of Music and Musicians, kao i brojnih napisa u časopisima »Music Quarterly« i »Music Review«.

Glazbeni rječnik

London Drugo izdanje The New Grove Dictionary of Music and Musicians veće je od izdanja iz 1980. za devet svezaka, što znači da se broj svezaka s prijašnjih dvadeset popeo na sadašnjih dvadeset i devet. Na izdanju u koje je uvršteno šest tisuća novih jedinica od 1993. godine radi tim od šezdesetak suradnika. Novost je ta da će novi Grove imati i paralelnu online inačicu. Puštanje izdanja u javnost najavljeno je za studeni. Cijena: 3.000 engleskih funti. http://www.grovemusic.com/

Masur, ali Kurt

New York — Pariz Njemački dirigent Kurt Masur, višegodišnji umjetnički direktor Njujorške filharmonije (http://www.nyphilharmon.org/), postavljen je za umjetničkog voditelja pariškog Francuskog nacionalnog orkestra (http://www.radio-france.fr/chaines/orchestres/national/). Rujna ove godine sedamdesetdvogodišnji Masur također preuzima mjesto šefa-dirigenta Londonske filharmonije (http//www.lpo.co.uk/). Uprava njujorškog orkestra za sada se ne izjašnjava o Masurovu nasljedniku.

Weill na Internetu

New York — Meinz U povodu proslave stote obljetnice rođenja Kurta Weilla 2. ožujka ove godine Fundacija Kurta Weilla iz New Yorka i izdavačka kuća Schott iz Meinza postavile su na Internetu stranice posvećene njemačkom skladatelju. Stranice donose mnoge informacije o Weillu i događajima kojima se njegova obljetnica slavi širom svijeta. Dovoljno razloga da posjetite: htttp://www.world-weill-day.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 159

159 - 6. travnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak