Vijenac 158

Film

VideoVizor

VideoVizor

Mumija (The Mummy), Blitz

Uistinu ne znam zašto je golem uspjeh Mumije (zaradio više od četiristo milijuna dolara u svijetu) toliko iznenadio šefove kompanije Universal i dobar dio svjetske kritike: pa riječ je o jednoj od najzabavnijih eskapističkih filmskih pustolovina devedesetih! Fantastična priča o zlom svećeniku iz davnoga Egipta kojeg dvadesetih godina 20. stoljeća nesvjesno oživljuju mlada egiptologinja i lovci na staro egipatsko blago, nakon čega nastaje pravi pakao u pustinji, iznimno je atraktivan i duhovit spoj pustolovine, spektakla, romanse, akcije, humora, horora... i sve to zajedno fino upakirano u dojmljive specijalne efekte te posvećeno klasičnim holivudskim pustolovinama i slavnim Universalovim hororima iz tridesetih. Redatelj Stephen Sommers sjajno balansira između komedije i horora, a Brendan Fraser dokazuje da je glumac za sve žanrove.

Glineni golubovi (Clay Pigeons), UCD

Baš kao što to i pokušava nametnuti citat na videoomotnici, film Glineni golubovi htio bi biti nekakav fargovski otkačeni triler s pomalo neobičnim likovima u neobičnim situacijama u vrlo običnom američkom provincijskom mjestu. Tu je čak i policajka koja istražuje seriju ubojstava mladih žena. Koenovska koncepcija i vizija svijeta ipak je malo prevelik zalogaj za redatelja Davida Dobkina, koji poprilično nesigurno vozi cestom punom scenarističkih rupa, ne zamarajući se odveć suvislijim razvojem događaja. Iako se film gleda s lakoćom, šteta je zbog propuštena potencijala, a jedina je utjeha dobra glumačka ekipa: šarmantno stravični Vince Vaughn kao ubojica, Janeane Garofalo kao cinična FBI-agentica, Joaquin Phoenix kao naivni provincijalac, Georgina Cates kao sočna ljepotica sklona avanturama i Scott Wilson kao stari lokalni šerif.

Ljeto kada je ubijao Sam (Summer of Sam), Blitz

Njujorški filmaš Spike Lee ne bio bio to što jest da njegov film o serijskom ubojici nije nešto posve drukčije od holivudskih trilera o psihopatima istog usmjerenja. Riječ je o istinitom slučaju Davida Berkowitza, poznatijega kao Samov sin, koji je paklenoga ljeta 1977. ubijao žene i ljubavne parove u automobilima u italoameričkom dijelu New Yorka. Lee se ne bavi grozničavom policijskom potjerom za manijakom ni njegovim psihičkim stanjem: Leeja mnogo više zanima paranoična atmosfera u običnom puku, nostalgično vrijeme disco-groznice i pojava punka, neizbježna rasna polemika i sve ono što čini urbani psihološki profil toga pitoresknoga doba. Baš kao i u drami Učini pravu stvar Leeju je glavna tema New York i njegovi stanovnici, što on inventivno realizira kroz individualne sudbine Mire Sorvino, Johna Leguizama, Adriena Brodyja i ostalih živopisnih likova.

13. kat (The thirteenth Floor), Continental Film

Nastao u produkciji Rolanda Emmericha (redatelj Zvjezdanih vrata, Dana nezavisnosti, Godzille) i u režiji Josefa Rusnaka 13. kat je iznenađujuće intrigantan triler o virtualnoj zbilji. U središtu je priče kompjutorski stručnjak koji otkriva da je njegov svijet tek kompjutorska simulacija u kojoj je uvučen u ubojstvo svog šefa. Negdje između Matrixa — koji je superiorniji samo po svojoj fascinantnoj vizualnoj poetici i sjajnim specijalnim efektima — i televizijskog serijala Zona sumraka, Rusnakovo je djelo uzbudljiv spoj film noir, policijskog krimića, egzistencijalističke drame i cyber trilera s neočekivanim raspletom. Ako vam se svidio Matrix, nemojte propustiti 13. kat, koji je ozbiljniji i pametniji, uz dimenziju moguće ostvarljivosti u bliskoj budućnosti.

DVD VIDEO

Robin Hood: Princ lopova (Robin Hood: Prince of Thieves), Issa Film

Kevin Costner kao legendarni lopov koji je uzimao bogatima i davao siromašnima i Kevin Reynolds kao redatelj udahnuli su novi život jednom od najomiljenijih filmskih junaka. Robin Hood za devedesete je šarmantan, duhovit i pravi akcijski junak, a Šerif od Nottinghama u slasno duhovitoj interpretaciji Alana Rickmana zlobno je neodoljiv. Na žalost, DVD obrada vrlo je loša i jedino što vrijedi istaknuti je widescreen-slika (2.35 : 1) kao prednost VHS izdanju. No slika nije najbolje kvalitete: pomalo je zrnasta i ne baš oštrih linija ni čistih boja. Zvuk je na žalost tek u stereo-tehnici, iako je avanturistički štih filma pružao brojne mogućnosti za surround-efekte. Od dodatnog materijala nema baš ništa pa je moguće zaključiti samo da je Warner propustio prigodu da objavi doista atraktivan DVD.

Pod opsadom (Under Siege), Issa Film

Za neupućene naputak: iako se smatra da je ovo najbolji film Stevena Seagala, nemojte očekivati čuda, jer kad se sve zbroji, ipak je ovo tek dobro odrađeno preslikavanje akcijskoga koncepta Umri muški. Steven Seagal vojni je specijalac koji pod krinkom kuhara spašava nuklearnu krstaricu iz ruku terorista koje tumače Tommy Lee Jones i Gary Busey pod redateljskom palicom Andrewa Davisa (Bjegunac). Kvaliteta slike u kinoformatu (1.85 : 1) impresivna je, iznimne oštrine i jasnoće čak i u vrlo tamnim kadrovima, kakvih je podosta. Višekanalna je digitalna tehnologija neiskorištena: iako sve vrvi od pucnjave, eksplozija, helikoptera i aviona, tek povremeno sjevne neki surround-efekt, što je malo za jednu od glavnih atrakcija filma. Nema niti nikakvih dodataka.

Oslobađanje (Deliverance)

I nakon gotovo tri desetljeća Oslobađanje Johna Boormana ne gubi snagu. To dojmljivo remek-djelo brutalne ljepote i danas je nevjerojatno sugestivna studija o sukobu civilizacije i prirode, odnosno o povratku iskonskog u čovjeku. Ta uistinu nasilna drama vrlo nelagodne atmosfere nije za svakoga: prizor u kojem degeneričan gorštak siluje muškarca iz grada dok on mora skvičati poput svinje nedvojbeno je jedan od najneugodnijih filmskih prizora uopće. Iako DVD izdanje nema nikakvih dodataka, barem je film dobio sjajnu slikovnu i zvučnu obradu. Slika u kinoformatu (neanamorfni widescreen pa je nešto uža) zadivljuje jer je tako digitalno ispeglana da se čini kao da je film snimljen prošle godine: kristalno čista i oštra bez bilo kakvih iskrenja i oštećenja. Zvuk je pretvoren u 5.1 mix i doslovno ste cijeli film okruženi ambijentalnim prirodnim zvukovima: od cvrkuta ptica, cvrčaka i ostalih šumskih zvukova do šumova slapova, toka rijeke. Sjajno!

Stjepan Hundić

Vijenac 158

158 - 24. ožujka 2000. | Arhiva

Klikni za povratak