Vijenac 158

Informatika

Humanistički aspekt informacijskih tehnologija

Novi sadržaji na internetskom poslužitelju Matice hrvatske

Humanistički aspekt informacijskih tehnologija

Novi sadržaji na internetskom poslužitelju Matice hrvatske

U članku Stara dama u elektronskom zagrljaju, »Vijenac« br. 143, razmatrana je motivacija i mogućnosti primjene internetskih tehnologija u MH, pri čemu je osobito naglašena dinamičnost i interaktivnost sadržaja koji će se publicirati na internetskom poslužitelju Matice hrvatske. Isto tako istaknuto je kako se radi na realizaciji tehnoloških proširenja internetskog poslužitelja kako bi se gore istaknute karakteristike sadržaja u potpunosti mogle realizirati. Uspješna realizacija svih potrebnih tehnoloških proširenja tijekom četvrtoga tromjesečja protekle godine omogućila je nastavak rada na koncipiranju željene strukture sadržaja. Posao se bliži kraju, tako da se šira javnost može upoznati s konkretnim rezultatima koji će na internetskom poslužitelju biti vidljivi za nekoliko dana. Može se pretpostaviti da struktura sadržaja neće više doživljavati ozbiljnije promjene.

U biti sadržaji se mogu podijeliti u dvije skupine. U prvu skupinu pripadaju, uvjetno rečeno statički sadržaji. Uvjetovanost proizlazi iz činjenice da tehnološka podloga na kojoj je zasnovan internetski poslužitelj MH sve unesene sadržaje tretira kao dinamične sadržaje. O statičnosti dakle može se govoriti samo u praktičnom smislu, jer je riječ o dinamičnim sadržajima koji se relativno rijetko mijenjaju. Upravo jednostavnost unošenja izmjena osigurava i tim statičkim sadržajima aktualnost i točnost. Sadržaji koji pripadaju u tu skupinu podijeljeni su na ove tematske cjeline; Što je Matica hrvatska, Ustrojstvo, Ogranci i Članstvo.

Tematske cjeline Što je Matica hrvatska i Ustrojstvo nude kvalitetnu i sveobuhvatnu informaciju o Matici hrvatskoj i njezinu ustroju. Tako je u sklopu te tematske cjeline obuhvaća više tematskih cjelina, primjerice Glavna skupština, Predsjednik, Predsjedništvo, Upravni odbor, Nadzorni odbor, Glavni odbor, Časni sud, Djelatnici, Poslovanje, Odjeli i Ogranci. Tematska cjelina Ogranci obuhvaća sve relevantne podatke o ograncima, koji se dohvaćaju iz posebne baze podataka. Pored toga otvorena je mogućnost povezivanja sa internetskim stranicama koje se održavaju u sklopu samog ogranka. Slično tome tematska cjelina Članstvo zasnovana je na bazi podataka koja sadrži sve podatke o članstvu, od kojih se dio objavljuje na Internetu.

U drugu skupinu sadržaja pripadaju sadržaji koji su klasičan primjer dinamičnih sadržaja. Ti sadržaji mogu se podijeliti u ovih nekoliko tematskih cjelina: Izdanja, Kalendar zbivanja, Matica hrvatska u javnosti i svakako Forum.

Tematska cjelina Izdanja pored kataloga izdanja MH, obuhvaća i tematske cjeline Vijenac, Kolo i Hrvatska revija koje su internetska izdanja »Vijenca«, »Kola« i »Hrvatske revije«. U sklopu internetskog izdanja »Vijenca« postoji posebna tematska cjelina Pisma koja omogućava da se preko posebne web-stranice koja u sebi sadržava polja za unos unese tekst u obliku otvorenog pisma »Vijencu«. Pri tome valja napomenuti da prije objavljivanja na Internetu sva unesena pisma prolaze verifikaciju ovlaštene osobe.

Tematske cjeline Kalendar zbivanja i Matica hrvatska u javnosti zasnovane su na bazama podataka u koje su upisane sve obavijesti, događanja te informacije o Matici hrvatskoj objavljene u drugim medijima. Predviđeno je da se te baze podataka ažuriraju dnevno.

Kada je riječ o dinamičnim sadržajima svakako se posebno valja osvrnuti na tematsku cjelinu Forum. Riječ je zapravo o tehnološkom rješenju koje omogućava da preko posebne web stranice koja na sebi sadržava polja za unos posjetitelji mogu unijeti svoje mišljenje o nekoj zadanoj temi ili čak komentirati neko već objavljeno mišljenje. Time se internetski sadržaji pretvaraju u zapravo vrlo živu strukturu. Kao konkretan primjer valja spomenuti raspravu o MH koja će biti pokrenuta upravo na taj način. Kao i u slučaju pisama koje se nude u sklopu »Vijenca«, svaka unesena poruka prolazi verifikaciju od ovlaštene osobe kako bi se izbjeglo objavljivanje poruka, čiji je sadržaj neprikladan za javno objavljivanje.

Kratko se valja osvrnuti i na ostale mogućnosti koje su uobičajene kao što su kontakt, kazalo, pretraživanje. Kontakt je posebna web stranica na kojoj se nalaze sve relevantne adrese koje se odnose na MH općenito i adrese za prijavu problema u pristupu ili eventualnih netočnosti na web stranicama. Kazalo je popis svih web-stranica koje su raspoložive na internetskom poslužitelju MH. I konačno pretraživanje je posebna web stranica koja sadrži polja za unos kriterija za pretraživanje sadržaja koji se nalaze na internetskom poslužitelju MH. Pri tome valja istaknuti da je pored uobičajena načina pretraživanja preko ključnih riječi omogućeno pretraživanje i napredno pretraživanje preko kombinacije ključnih riječi koje se povezuju logičkim operatorima i i ili.

Predstavljeni koncept sadržaja, kao i tehnološka podloga na kojoj je zasnovan omogućavaju da Internet postane jedan od načina djelovanja MH u javnosti i to na globalnoj razini.

Spomenuti sadržaji u sljedećih će nekoliko dana biti raspoloživi preko ovih hiperveza:

http://www.mh.hr/

http://www.mh.hr/vijenac/

Slaven Batnožić

Vijenac 158

158 - 24. ožujka 2000. | Arhiva

Klikni za povratak