Vijenac 157

Margine

Između dva kuka

P@nker/ica

Dražen Šimleša, Snaga utopije — Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, Z.@.P., 2000.

Između dva kuka

P@nker/ica

Dražen Šimleša, Snaga utopijeAnarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, Z.@.P., 2000.

Snaga utopije predstavljena je u Centru za mirovne studije 25. veljače. Riječ je o knjizi izrasloj iz diplomskog rada, a podnaslovljenoj kao pregled anarhističkih ideja i akcija u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Snagu utopije čini sažet pregled (142 str.) najvažnijih momenata iz povijesti i sadašnjosti te teorije i prakse anarhističkih ideja + iscrpan popis anarholiterature i različitih srodnih Internet-adresa. Knjigu je izdao Zagrebački Žnarhistički Pokret, kojemu to nije prvo, a nadamo se, ni posljednje izdanje. Sredstva za izdavanje, sukladno vlastitim političkim stajalištima, pripadnici pokreta prikupili su raznim benefit koncertima i sličnim akcijama. Iz istih se razloga autor knjige odriče copyrighta, što ne vrijedi za izdavačke kuće kojima je cilj stjecanje profita (što ipak ne znači da ga hrvatski izdavači u cijelosti mogu samo tako imati). Dakle, slobodno je i poželjno koristiti dijelove knjige, umnožavati je, čitati i širiti uopće.

Odvojite li 3000 lipa, što, naravno, nikako ne odgovara svoti od 30 kuna, knjigu sasvim sigurno možete nabaviti u svojoj nevladinoj udruzi, a nije znano ima li je i u knjižarama.

Kupnjom ćete se uvjeriti da je to doista dobrotvorna cijena s obzirom na priču koju time dobivate, a čije se poznavanje za potrebe osnovne orijentacije prosječnoga stanovnika planeta na kraju dvadesetog stoljeća pokazuje nužnim.

Knjiga je inovativna i po dosljednu provođenju muškog i ženskog oblika jezika (a gdje je srednji?), što će zacijelo svakom čitatelju/ici otežati prohod kroz tekst, ali ništa zato, vaš spolni identitet zbog toga će na kraju Draženu/ki (?) sasvim sigurno biti zahvalan.

Čitanje tog pregleda anarhističkih, ili po naški slobodarskih, ideja i akcija u drugoj polovici dvadesetog stoljeća svakome će, zasigurno, barem u nečemu biti otkriće. Naime, nije to samo štivo za pankere/ice. Današnji/a panker/ica ima svoje teorijske reference, barem jednu nevladinu udrugu i, po zagrebačkoj modi sudeći, dredlocks frizuru umjesto irokeza. Dakle, stvari su se načisto promijenile. To je knjiga za vas.

Danijela Merunka

Vijenac 157

157 - 9. ožujka 2000. | Arhiva

Klikni za povratak