Vijenac 157

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Svjetovi Nam June Paika

New York U Muzeju Guggenheim u New Yorku izlaže korejski umjetnik Nam June Paik. Paik je poznat po veliku utjecaju u ideji i realizaciji umjetničkih vrednota videa i televizije pa nam se tako i predstavlja raznim instalacijama, videoradovima, televizijskom produkcijom, filmovima i performansima. On je, praktički, preoblikovao percepciju slike u suvremenoj umjetnosti. Svjetovi Nam June Paika pretvorili su njujorški Guggenheim u slavljenje pokretnih slika. Ti se Svjetovi mogu otkriti do 24. travnja.

Warholova retrospektiva

Barcelona Velika retrospektivna izložba Andyja Warhola upravo je otvorena u La Tapiesu. Ona se usredotočuje na Warholove videoradove. Naziv izložbe je Warhol: kino, video i TV i obuhvaća dvadeset i pet najproduktivnijih godina Warholova stvaralaštva u filmskoj i videoumjetnosti. Glavni kustos izložbe je Juan Guardiola, a ona ostaje otvorena do 25. ožujka.

Od modernizma do postmodernizma

Stockholm U Muzeju moderne umjetnosti švedskoga glavnog grada traje izložba In the Power of Painting, koja se usredotočuje na nekoliko bitnih gledišta prema slikarstvu druge polovice 20. stoljeća u djelima šestorice slikara: Andyja Warhola, Sigmara Polkea, Gerharda Richtera, Cya Twombyja, Rossa Bleknera i Bricea Mardena. Izbor izložaka pokazuje razvoj od vrhunca modernizma do vrhova postmodernizma. Izložba traje do 26. ožujka.

Kristovi likovi

London U Nacionalnoj galeriji otvorena je izložba Lik Isusa Krista. Izložba istražuje načine na koje je prikazivan Isus Krist u zapadnoj civilizaciji tijekom stoljeća. Slikama, skulpturama, medaljama i rezbarijama prikazani su različiti Kristovi likovi i portreti. Za izložbu, između ostalih, sakupljena su djela Donatella, Dalija, Zurbarana, Bellinija, Correggia, Velasqueza i Murilla.

Afro-Amerika

Boston U tom je američkom gradu nedavno otvoren dio Muzeja afro-američke povijesti. Smješten u dvokatnu zgradu bivše škole iz 1835. godine, muzej obuhvaća izloške vezane uz crnačke vođe, vrijeme nakon građanskoga rata, genealogiju i razne pokrete za slobodu. U doba ropstva na američkom jugu ta je bostonska škola bila prva crnačka škola u Americi.

Razmeđe stoljeća

London Do početka travnja u londonskoj Kraljevskoj umjetničkoj akademiji traje velika izložba 1900, umjetnost na raskrižjima, nadahnuta Svjetskom izložbom iz iste godine. Oko dvjesto pedeset slika i skulptura tada etabliranih majstora, kao što su Cézanne, Klimt i Gauguin, pridružena su djela tadašnjih »revolucionara« Matissea, Picassa i Kandinskog. U velikom rasponu stilova moguće je vidjeti različit pristup pojedinih autora sličnoj tematici. Osim navedenih slikara, na izložbi su još djela Mondriana, Degasa, Ballea, Moneta, Muncha, Pissarroa, Renoira i drugih.

Zenit sumerske civilizacije

Cleveland U Umjetničkom muzeju u Clevelandu otvorena je izložba naslova Dragocjenosti iz kraljevskih grobnica u Uru. Ekstravagantni nakit, zlato, lapis lazuli, razno zlatno i srebrno posuđe, alabasterne posude i ostali objekti sumeranske kulture arapskog međurječja otkrivani su tek u dvadesetim godinama 20. stoljeća zaslugom britanskih arheologa. Izložbu o zenitu sumeranske civilizacije (2600-2500. pr. Krista) može se razgledati do 23. travnja.

Antonio Tapies

Burgos U samostanu Santo Domingo de Silos otvorena je izložba suvremenoga španjolskog umjetnika Antonija Tapiesa. Traje do 25. travnja, a sadrži šesnaest njegovih djela. Autor je na otvaranju izjavio da njegova djela u samostanu posreduju bolju poruku od njega, a izložba se sastoji od četrnaest slika slikanih poznatom Tapiesovom kombiniranom tehnikom i dvije skulpture.

Marko Kružić

Vijenac 157

157 - 9. ožujka 2000. | Arhiva

Klikni za povratak