Vijenac 157

Film

VideoVizor

Dosje Alien (The Faculty), UCD

Tinejdžerski znanstvenofantastični horor Dosje Alien — u kojem američku provincijalnu srednju školu opsjedaju izvanzemaljci — šesti je igrani film u karijeri Roberta Rodrigueza kojim je taj mladi i daroviti filmaš još jednom pokazao svoju filmašku duhovitost, razigranost i sklonost celuloidnoj zabavi na račun umjetnosti i pretencioznosti.

VideoVizor

Dosje Alien (The Faculty), UCD

Tinejdžerski znanstvenofantastični horor Dosje Alien — u kojem američku provincijalnu srednju školu opsjedaju izvanzemaljci — šesti je igrani film u karijeri Roberta Rodrigueza kojim je taj mladi i daroviti filmaš još jednom pokazao svoju filmašku duhovitost, razigranost i sklonost celuloidnoj zabavi na račun umjetnosti i pretencioznosti. Ciljajući izravno na mlađu publiku, Rodriguez i scenarist Kevin Williamson (Vrisak) svjesno su realizirali film prepun nelogičnosti i scenarističkih rupa, no ipak dobro režiran i montiran, zabavan, lako gledljiv i vjerojatno budući pulp-klasik. Autori su se očito jako dobro zabavljali pa je film natrpan posvetama i referencijama na žanr SF i horor. Tu se može naći svega: od Invazije tjelokradica, Gospodara lutaka, Stvora, Noći živih mrtvaca pa do Dosjea X, odavanja počasti Spielbergu, Lucasu itd. Objektivno, sve je to daleko ispod kriterija na koje nas je Rodriguez naviknuo ranijim filmovima, El Mariachi i Desperado, no shvatite li Dosje Alien kao nepretencioznu šundovsku zabavu za filmofile, neće vam se sve to skupa činiti tako loše.

Klopka (Entrapment), Continental Film

Sean Connery tumači slavnoga svjetskog kradljivca umjetnina, a atraktivna Catherine Zeta-Jones agenticu osiguravajućeg društva koja je i sama vrhunski lopov. Oni zajednički planiraju veliku pljačku na sam doček 2000. u Maleziji, no ništa nije onako kako se čini. Iako je prva verzija filma — koju je trebao režirati Antoine Fuqua (Elitni ubojice) — zamišljena kao high-tech spektakl prepun akcije na granici fantastike, automobilističkih i helikopterskih potjera, eksplozija i mnogo seksa, iskusni se Connery kao producent filma sabrao i zaključio da njegovim godinama ipak odgovara nešto drugo. Zato je projekt u svoje ruke preuzeo britanski filmaš Jon Amiel i pretvorio ga u staromodni romantični triler, ali vrlo moderne forme i pustolovnoga duha prilagođenoga današnjem vremenu sa ne baš tipičnim holivudskim raspletom. Iako će ljubitelji trilera i akcije biti zadovoljni srž filma zapravo je romansa između Conneryja i Zete-Jones, koja je nekima zbog velike razlike u godinama smiješna, a drugima vrlo uvjerljiva, što pokazuje i odlična zarada filma. Sve u svemu, riječ je o vrlo solidnoj zabavi, koju će nedvojbeno prigrliti većina videokonzumenata.

Svemoguća misija (Wrongfully Accused), UCD

Glumački veteran Leslie Nielsen vjerojatno nije ni sanjao da će mu se karijera pod stare dane pretvoriti u nizanje jedne parodije za drugom (Ima li pilota u avionu?, Goli pištolj, Police Squad), što potvrđuje i filmom Svemoguća misija. U osnovi riječ je o parodiranju velikoga hita Harrisona Forda Bjegunac, no scenarist i redatelj Pat Proft ruga se s nizom različitih filmova (Titanic, Ratovi zvijezda, Anakonda, Prljavi Harry, Hrabro srce...), televizijskim serijama Hitna služba i Spasilačka služba pa čak i mjuziklom Gospodar plesa. To dakako i jest smisao ovoga filma: veliki niz neprestanih gegova, zafrkancija, verbalnih akrobacija, crnohumornih dosjetki, apsurdnih situacija koji se ponavljaju iz jednog u drugi kadar, dok je priča tek nužni okvir. Ako ste skloni toj vrsti humora — koji Amerikanci inače vole nazivati »zahodskim humorom« — onda ćete uživati, a ako niste, ništa vam u životu neće biti imbecilnije.

DVD video

Istjerivač đavola (Exorcist), Issa Film

Vojska filmofila, a posebno obožavatelja remek-djela Williama Friedkina Istjerivač đavola bit će i oduševljena i razočarana pojavom toga kultnoga filma na DVD-u. Oduševljena jer je taj senzacionalni horor — koji je u doba premijere prije više od četvrt stoljeća izazvao kontroverzne reakcije, ali i hvalospjeve publike — doživio digitalnu obradu i danas izgleda bolje nego ikada. Widescreen-slika je odlična, s tek ponekom bijelom točkicom i zrnastim tragovima, dok je zvuk — koji ovom filmu daje dodatnu dimenziju strave — također digitalno restauriran. U film nas uvodi sam redatelj s nekoliko rečenica o digitalnoj obradi i pojašnjenjem da je Istjerivač đavola snimljen prema romanu koji opisuje navodni stvarni primjer egzorcizma jednog četrnaestgodišnjeg dječaka s kraja četrdesetih. To je nažalost i jedini dodatak na ovom disku i tu dolazimo do spomenutog razočaranja. Naime postoji i obljetničko izdanje Istjerivača đavola u povodu dvadesetpetogodišnjice filma koje nudi fantastične dodatke za koje je europsko, a time i hrvatsko tržište, ostalo prikraćeno. Slavljenički disk uključuje 50-minutni BBC-jev dokumentarac Fear of God, šest televizijskih spotova i osam kinoforšpana, kratke intervjue s Friedkinom te autorom romana i scenarija Williamom Peterom Blattyjem, knjigu snimanja s crtežima i skicama te dva odvojena audiokomentara redatelja i pisca uz koje možemo gledati čitav film.

Casablanca, Issa Film

I slavna Casablanca Michaela Curtiza s Humphreyjem Bogartom i Ingrid Bergman doživjela je svoje DVD izdanje. Tu obožavanu melodramu ovjenčanu trima Oscarima za film, režiju i scenarij i danas mnogi drže za jedan od najboljih holivudskih filmova uopće koja ima posebno mjesto u povijesti sedme umjetnosti. Kako je riječ o filmu snimljenu 1943, nije se moglo mnogo učiniti na poboljšanju pa je zvuk ostao u monotehnici, a kvaliteta slike često odaje svoje godine, iako bolju od ove nećete vidjeti nigdje drugdje. No zato se Warner Bros potrudio oko dodataka: stranica izbornika animirana je i uglazbljena slavnom melodijom iz filma, a tu je i originalni foršpan i najava za DVD izdanje. Posebno je atraktivan 37-minutni dokumentarac You Must Remember This o povijesnoj i umjetničkoj veličini filma u kojem govore poznati kritičari, povjesničari filma, scenaristi, autori glazbe, a kroz dokumentarac vodi vas Lauren Bacall, nekadašnja životna partnerica Humphreyja Bogarta.

Stjepan Hundić

Vijenac 157

157 - 9. ožujka 2000. | Arhiva

Klikni za povratak