Vijenac 134

Sveučilište

Ribe, morski organizmi i oceanografi

Ivana Marasović

Uz osnivanje odjela za studij mora i pomorstva

Pri Sveučilištu u Splitu u osnivanju je i Sveučilišni odjel za studij mora i pomorstva u okviru kojega su organizirana tri dodiplomska studija: Morsko ribarstvo, Biologija i ekologija mora i Pomorski sustavi i procesi.

Temeljni je cilj studija Morsko ribarstvo da obrazuje stručnjake koji će rješavati probleme ulova, uzgoja i prerade ribe te gospodarenja i zaštite živih bogatstava mora, kao i probleme istraživanja i praćenja promjena koje nastaju u moru. Naime, morsko ribarstvo složena je gospodarska djelatnost podložna utjecaju različitih biotskih i abiotskih čimbenika. Ribe i drugi morski organizmi su obnovljiva bogatstva mora koja se neodgovarajućim iskorištavanjem, ponajprije prekomjernim ulovom i ulovom nedoraslih primjeraka, mogu brzo osiromašiti. Stoga je za pravilno gospodarenje i zaštitu obnovljivih bogatstava mora nužno obrazovati stručnjake koji će pored bioloških, izučavati i tehnološke, tehničke, pravne, ekonomske, pomorske i druge sadržaje, koji su presudni za razvijanje ribarskoga gospodarstva.

Studij Biologija i ekologija mora trebao bi obrazovati stručnjake za rad na području biološke oceanografije. Rad u biološkoj oceanografiji, osim dobra poznavanja biologije, iziskuje i dosta široko znanje iz područja fizikalne i kemijske oceanografije. Općenito govoreći, za razumijevanje niza bioloških procesa u moru prijeko je potrebno dobro poznavanje funkcioniranja cjelokupnog ekosustava mora, zbog čega se u tom poslu zahtijeva visok stupanj multidisciplinarnosti. Stručnjaci proizišli s tog studija posao bi pronašli ponajprije u ustanovama za istraživanje mora, ali istodobno oni bi svoje mjesto mogli naći i u županijskim i gradskim organima upravljanja, različitim inspekcijskim službama i sl. Studij je, jednako kao i Morsko ribarstvo, organiziran u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i Dubrovniku koji posjeduje cjelokupnu infrastrukturu za tu vrstu studija te će se velik dio nastavnoga procesa odvijati u laboratorijima u Institutu i laboratorijima na istraživačkom brodu.

Studij Pomorski sustavi i procesi ima za cilj osposobljavanje stručnjaka u pomorstvu na poslovima znanstvenih i primijenjeno znanstvenih istraživanja, modeliranja i održavanja organizacijskih sustava i procesa sigurnosti pomorskog prometa, pomorskih plovnih putova, inteligentnih informacijsko-komunikacijskih brodskih sustava i multimodalnih transportnih sustava, upravljanje brodarskim organizacijama i lukama te ekološkim pomorskim sustavima i zaštitom mora od onečišćenja. Cilj je studija također interdisciplinarno i transdisciplinarno dodiplomsko školovanje i doškolovanje aktivnih časnika Hrvatske ratne mornarice te njihovo osposobljavanje za znanstveno istraživački rad u području vojnopomorskih znanosti. Ustroj studija temelji se na preporukama Međunarodne pomorske organizacije IMO, odredbama međunarodnih konvencija SOLAS i STCW te standardima ISO i TQM.

Vijenac 134

134 - 22. travnja 1999. | Arhiva

Klikni za povratak