Ogranak Matice hrvatske u Žepču - izvješća

Konstituirajuća sjednica Ogranka Matice hrvatske u Žepču

Žepče broji tridesetak tisuća stanovnika, a većinsko je hrvatsko stanovništvo, koje je unatoč ratnim zbivanjima opstalo na svom području te unatoč brojnim poteškoćama njeguje hrvatsku kulturu.

Nakon dopusnice Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu u Žepču, gradu i središtu općine u Zeničko-dobojskoj županiji u BiH, osnovan je ogranak Matice hrvatske. U tom bosanskohercegovačkom gradu i općini s tridesetak tisuća stanovnika, većinsko je hrvatsko stanovništvo, koje je unatoč ratnim zbivanjima opstalo na svom području te unatoč brojnim poteškoćama njeguje hrvatsku kulturu.

Od 51 člana, koliko zasad broji taj ogranak, na konstituirajućoj sjednici 4. prosinca bilo ih je 26, koji su donijeli akt o utemeljenju Ogranka, kao udruge građana, a predsjednik radnoga predsjedništva predložio je poslovnik o radu i statut Ogranka, koji su jednoglasno prihvaćeni. Na sjednici je jednoglasno izabrano vodstvo Ogranka. Za predsjednika jednoglasno je izabran Perica Jukić, a tajnik je Dragan Galić. Slavica Jukić predsjednica je Odbora za prirodoslovlje, Ilija Barišić za povijest i društvo, Anita Pranjić za književnost, jezikoslovlje i obrazovanje, Frano Juranović za tehničko-znanstveno područje, rizničarka je Sanja Ilić. U nadzorni odbor izabrani su Marinko Antunović, Miroslav Ilić i Mara Jukić.

 

 

 


Vodstvo OMH u Žepču s predsjednikom osječkog OMH Ivicom Završkim / Snimio Darko Kovačević

 

 

Predsjednik Jukić sa zahvalnošću je preuzeo najzahtjevniju dužnost u prvom mandatu, obećavši intenzivnu aktivnost Ogranka uz pomoć drugih članova i ostalih građana Žepča, koji će biti uključeni u sva događanja u organizaciji Ogranka. Predložio je i okvirni Program rada Ogranka MH u Žepču za 2016, koji sadrži tribine, izložbe, koncerte i suradnje, a posebice je zahvalio Ogranku MH iz Osijeka i njegovu predsjedniku Ivici Završkom, koji je od prvih inicijativa pomagao osnivanje žepačkog ogranka.

Kao članovi Ogranka govorili su i načelnik općine Mato Zovko i predstavnik Federalne vlade Josip Maršić, koji su obećali punu pomoć vlasti u radu Ogranka. Sjedište Ogranka zasad će biti u Katoličkom školskom centru Don Bosco, koji je rado uključio u osnivanje ogranka MH na što se novom ravnatelju zahvalio predsjednik Jukić. Tajnik osječkog ogranka MH Josip Cvenić matičarima u Žepču darovao je Monografiju Slavonije i Baranje, kao jednu od prvih knjiga u knjižnici Ogranka u Žepču.

Inače, u tom su bosanskohercegovačkom gradu kao poticaj razvoju kulture i osnivanju ogranka MH, 16. listopada, kada je osnovan inicijativni odbor, odigrane predstave 260 danaosječkog Hrvatskoga narodnog kazališta i Mjesečina u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Kao dobrodošlicu novom ogranku osječki ogranak MH darovao je brojna izdanja, koje je posljednjih godina tiskao taj plodan Matičin ogranak, a uz slikovnice i knjige za djecu darovana su i izdanja s područja likovne kulture, koje je poslao Muzej likovnih umjetnosti Osijek. Darivanju se pridružio i HNK u Osijeku monografijom izdanom u povodu stogodišnjice osječkog kazališta. Za poticaj rada žepačkog ogranka MH Družba Braće hrvatskog zmaja darovala je monografiju o Piju VI, papi hrvatskoga podrijetla.

(Darko Kovačević)

Izvor: Vijenac, br. 569-570 

slika

ŽepčeUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva