Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću - izvješća

Predstavljanje knjige Anite Brezović EVO ČOVJEKA!

Djelo „Evo čovjeka!“ inspirirano Isusovim učenjem, iskorak je u odnosu na uobičajen slijed kojim nadahnuće trenutno zadobiva literarnu formu. U ovome slučaju inspiracija se prvenstveno odrazila na život, a tek nakon proživljenog iskustva našla svoj pisani izraz. Anita Brezović odlučila je ovim djelom napraviti odmak od posrednih tumačenja Kristovih riječi te izravno osvjedočiti o njihovoj primjenjivosti u današnjem svijetu. 

Način za to bio je  vrlo praktičan: dvije godine provela je u konstantnom nastojanju pridržavanja Kristovih riječi u svim životnim situacijama.

Knjiga je tako rezultat ne tek kontemplacije ili refleksije nego, prije svega svojevrsnoga „duhovnog eksperimenta“ provedenog iskrenim nastojanjem u „laboratoriju“ vlastitoga života. Teško izboreno osobno uvjerenje, vrijednost je više u svakom tekstu, stoga ne čudi da je rezultat spomenutog „eksperimenta“ zainteresirao mnoge, te je od izlaska 2017. knjiga doživjela više uspješnih promocija, uključujući i posljednju – u zaprešićkom Ogranku Matice hrvatske.

Nešto više od dvadeset posjetitelja (ograničenost smještajnih kapaciteta uvjetovala je broj pozivnica) prisustvovalo je bogatom večernjem programu u Zaprešiću.

Već tradicionalno uvodni dio pripao je mladim glazbenicima. Ovog puta raskoš talenta pokazali su na akustičnim gitarama učenici osnovne škole Matea Novosel i Leon Đurin, uz pratnju prof. Vesne Došen.

Tematiku knjige i kontekst njenog nastajanja prisutnima je približila dipl. knjižničarka Marija Bartolić, koja je zatim u formi pitanja i odgovora povela razgovor sa spisateljicom. U dinamičnoj konverzaciji predstavljena je glavnina od ukupno 21 poglavlja knjige „Evo čovjeka!“. Svako od poglavlja, naslovljeno jednom od Isusovih izreka autorski je komentar, obogaćen proživljenim prakticiranjem istih.

Govoreći otvoreno o svojim sumnjama, drugačijem viđenju uvriježenih dogmi (npr. uskrsnuća i Božića) te dajući osebujno vlastito poimanje Isusova lika i nauka, Brezović je potaknula i publiku na sudjelovanje.

Živahno i tolerantno ozračje dijaloga prenijelo se i na neformalni dio promocije. Sadržaj knjige očigledno nikoga nije ostavio ravnodušnim što pokazuje da interes za biblijske teme nikako nije izgubljen u vrevi i surovosti današnjice.

Treba reći da su veliko zanimanje za knjigu pokazali i predstavnici Crkve. Posebno se ističe uspješnu prezentaciju u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci, a treba reći i da je jedan od recenzenata upravo svećenik  –  vlč. Tomislav Kralj. U svome osvrtu na djelo, napisao je: „Čitatelj će se uvjeriti kako je Božja Riječ živa i djelotvorna, i nadilazi sve vremenske crte. Može se nazrijeti poruka autorice, kako Gospodin svakome od nas pristupa osobno, darujući nam svoju Riječ u pravome trenutku, koja u važnim situacijama može biti naš kairos.“

A odgovor na ključno pitanje – je li danas moguće živjeti po Kristovoj Riječi – svatko će ionako morati dati sam sebi. Knjiga Anite Brezović, svakako je pravi poticaj za to.

(Zdravko Brkić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva