Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću - izvješća

Otvorena izložba Irene Podvorac BIKOVI - POVRATAK SKULPTURI

U Galeriji Ogranka MH u Zaprešiću 8. prosinca je otvorena izložba pod nazivom Bikovi – povratak skulpturi, akademske kiparice iz Samobora, Irene Podvorac.

Približno stotinu posjetitelja, članova Ogranka i drugih ljubitelja kulture i umjetnosti iz Zaprešića i okolice, te Ireninih prijatelja i kolega iz Samobora, prisustvovalo je otvorenju.

Na početku programa flautistica Donka Spasevska i gitarist Pedro Abreu izveli su skladbe C. Machada: Algodão doce i Pé de moleque.

O autorici i izloženim radovima, okupljenima je govorila povjesničarka umjetnosti Paula Bučar (ujedno potpisnica predgovora u katalogu), a izložbu je otvorio predsjednik zaprešićkog Ogranka Matice Dragutin Grgas.

Kako sam naslov sugerira, odabrane skulpture prikazuju ovaj, po mnogočemu simboličan i značajan životinjski arhetip, koji Podvorčevu zaokuplja i predstavlja fokus njenog stvaralaštva već dugi niz godina. Raspon dimenzija (od minijatura skupljenih u „krdo“ do masivnih radova; dominantnih u malom prostoru) i materijala (keramika, bakar, mesing, željezo, ogledala…) pokazuje kreativnu moć i stvaralačku razigranost autorice.
Domaća publika mogla je među eksponatima prepoznati i model skulpture koja (naravno, u većoj dimenziji) krasi javnu površinu u centru Zaprešića od 2002. godine.

No poveznica s domaćim konzumentima kulture ima još; naime, Irena je osnivačica i predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobora, koja svake godine zajedno s Udrugom likovnih stvaralaca Zaprešić upriličuje happening „Akvareli na skeli“. Umjetnici dvaju gradova simbolički povezuju obale Save, slikajući i izlažući radove na skeli.

Prilika je da istaknemo kako su i Ogranci Matice hrvatske iz Samobora, Sv. Nedelje i Zaprešića pokrenuli sličnu inicijativu unazad nekoliko godina. Tako su održane već tri izložbe nazvane „Susreti“ koje okupljaju umjetnike ovih triju Ogranaka. Inicijativa je privukla i matičare iz Jastrebarskog i Garešnice, a za očekivati je da se trend okupljanja novih interesenata nastavi.

Tim više jer i Samobor i Zaprešić kao nosioci imaju jaku likovnu scenu s brojnim mladim akademskim i amaterskim likovnjacima (spomenimo da i ovdje Irena Podvorac neumorno doprinosi radeći s djecom iz godine u godinu).

Kulturna suradnja Samobora i Zaprešića očito ima velik potencijal pa raduje činjenica  da je nastavljena i ovom izložbom.

(Zdravko Brkić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva