Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću - izvješća

Predstavljanje knjige DOPRINOS DR. IVE PILARA GRAĐEVINSKOJ IZGRADNJI ZAGREBA

Knjigu objavljenu u nakladi Ogranka MH u Zaprešiću uz autoricu, povjesničarku Miru Kolar-Dimitrijević, predstavili su recenzenti Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić i Ivica Šute te urednik izdanja Stjepan Laljak.

Knjiga Doprinos dr. Ive Pilara građevinskoj izgradnji Zagreba povjesničarke Mire Kolar-Dimitrijević predstavljena je 1. travnja u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Knjigu objavljenu u nakladi Ogranka MH u Zaprešiću uz autoricu predstavili su recenzenti Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić i Ivica Šute te urednik izdanja Stjepan Laljak.

Moderator Željko Holjevac, pročelnik Odjela za povijest MH, rekao je da je u knjizi osvijetljen Pilarov prinos građevinskoj izgradnji Zagreba. „Uz historiografske studije o Pilarovim aktivnostima na kućama 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća djelo sadrži i bogate priloge, niz originalnih dokumenata i članak vezanih uz rad dr. Pilara.“ Autorica je rekla da je monografija plod njezina polustoljetnoga interesa za Zagreb u razdoblju od Prvoga do Drugoga svjetskog rata. U njoj je, među ostalim, predstavljena Pilarova akcija privlačenja građevinskoga kapitala za izgradnju Zagreba, koji se tako razvijao usporedno s Beogradom iako nije bio ni političko ni upravno središte monarhističke Jugoslavije. Knjiga Mire Kolar-Dimitrijević pokazuje kako je Zagreb upravo Pilarovom zaslugom dobio izgled europskoga grada. (G. G.)

 Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva