Ogranak Matice hrvatske u Zaboku - knjige

Nevenka Miškulin

Senje o Gjalskom

Zbirka igrokaza

Urednica: Sandra Babnik Lončar

Prvi dio knjige sadrži osamnaest igrokaza, izvedenih u sklopu dramske skupine „Mali Gjalski“ i prikazivani na dodjelama Male nagrade Gjalski. Riječ je o monolozima, dinamičnim dijalozima, scenskim igrama, zamišljenim intervjuima i dramatiziranim prizorima iz Gjalskijeva života, napisanima na kajkavskome narječju, koji vjerno ilustriraju život u drugoj polovici 19. stoljeća. Autorica pritom vješto spaja prošlost i sadašnjost te približuje mlađim generacijama lik i djelo velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog.
Drugi dio knjige, naslovljen Kajkavski naš nepozabljeni čine poglavlja „Osnovnoškolska razlikovna gramatika za učenike zabočkoga kraja“, „Najčešća zabočka imena početkom 20. stoljeća“, „Najčešći prišvrki (nadimci) u zabočkome kraju“ i „Mali kajkavki rječnik zabočkoga kraja“, a nastao je u suradnji s učenicima i djelatnicima Osnovne škole K. Š. Gjalskog.
Knjiga je likovno obogaćena radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a likovno-grafički i tehnički urednik je Igor Vranješ.

Senje o Gjalskom

Arhiva

Klikni za povratak