Ogranak Matice hrvatske u Vrgorcu - izvješća

Nova knjiga fra Miljenka Stojića CVRK-CVRK

slika

Veličina pisca, posebno dječjeg, nije u uzdizanju nad svijetom nego u prisnosti s čitateljem. Nadahnuće i poriv koji izbijaju iz nutrine najbolje je oslikati riječima u kojima se ogleda sam čitatelj. Takvu još jednu uspješnicu, Cvrk-cvrk, napisao je Miljenko Stojić, autor brojnih zbirki pjesništva, kratkih priča, kolumni, knjigozora, prijevoda i, razumije se, knjiga za djecu. Ovo njegovo djelo izišlo je u nakladi Matice hrvatske u Čitluku i Vrgorcu, koje zastupaju Andrija Stojić i Željko Primorac. Knjigu je uredila Anita Martinac, dok su recenzenti Antun Lučić i Joso Živković. Lekturu i korekturu radila je Zdenka Leženić, a grafiku i korice Mate Ljubičić. Spomenutu knjigu Miljenka Stojića, kao i sve ostale, može se najlakše nabaviti preko mrežnog portala http://www.siroki.org/ te u raznim knjižarama.

Knjiga je spretno podijeljena u četiri poglavlja, a u svakome je po deset priča, što čini ukupno četrdeset vrlo zanimljivih priča prilagođenih školskom uzrastu djece. Idealno je ovo štivo djeci za raspuste i pomaže im u razvoju te im pruža pomoć u shvaćanju nekih uobičajenih, suvremenih dostignuća.

Možda bi netko drugi lakomisleno od ove bogate knjižice napravio cjeli niz ilustriranih slikovnica, ili bar četiri zbirke priča, ali autor se radije opredijelio za put kojim obogaćuje čitatelja. Nesebično se daje jednostavnošću i pristupačnošću te ovim zanimljivim pričama drži čitatelja u pozornosti i želji da čita dalje. Živo vrelo koje autor dariva kroz ove priče izvire u raznim nadahnućima kao što je neki blagdan, neki događaj, posjet, susret, promatranja oko sebe i slično. Uz način kako se poklanja svojom pisanom riječju, uz očitu želju da odgoji čitatelja, autor pronalazi i način koji godi uhu i duhu čitatelja. Toplim humorom, brižnom odanošću, skrbničkom snagom, zagovorom dobra i svega što i samim zvanjem i poslanjem ovoga autora resi u svakidašnjici, na isti način on prilazi onim najiskrenijima, djeci. Lijepo nas autor upozorava na očuvanje pravih vrijednosti, ponekad kroz humor skreće pozornost na loša vladanja ne opominjući izravno te tako sam čitatelj razaznaje dobro od lošega i navođen ovakvim tekstom upija poruku koja je za njega ostavljena.

Sve priče su koncipirane u zasebne radnje s likovima koje možemo pronaći pored sebe te nas autor lakoćom uvlači u prebiranje napisanih misli. Nerijetko izmami osmijeh ili nas natjera na razmišljanje te na taj način potiče i maštu i kreativnost kod djeteta, a to bi trebao biti jedan od osnovnih ciljeva u dječjoj književnosti. Očito knjiga Cvrk-cvrk Miljenka Stojića odlično dođe roditeljima i svima onima koji žele darovati djeci nešto poučno i korisno.

(A. Martinac / hrsvijet.net)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva